Ερώτηση και ΑΚΕ για τα στελέχη των ΕΔ : “Αναγκαιότητα μείωσης του τεράστιου κόστους αναγνώρισης της επιπλέον τριετίας στη συντάξιμη υπηρεσία”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Αναγκαιότητα μείωσης του τεράστιου κόστους αναγνώρισης της επιπλέον τριετίας στη συντάξιμη υπηρεσία»

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Αναγκαιότητα μείωσης του τεράστιου κόστους αναγνώρισης της επιπλέον τριετίας στη συντάξιμη υπηρεσία”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σε συνέχεια κατάθεσης από μέρους μας δύο ερωτήσεων (4958/10-3-21 και 5125/17-3-21) προς τον ΥΕΘΑ και των σχετικών απαντήσεών του, το ζήτημα των στελεχών των ΕΔ δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ενώ στη διαδικασία επίλυσής του εμπλέκεται και ο ΥΠΕΚΥ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) προς τον οποίο ο ΥΕΘΑ απέστειλε σχετική πρόταση λόγω αρμοδιότητας, με σκοπό να αναγνωρισθεί η υπόψη τριετία.

Απαιτείται λοιπόν η άμεση παρέμβαση του ΥΕΘΑ και η εκτέλεση ενεργειών από την πλευρά του ΥΠΕΚΥ για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Προκειμένου να αναδείξουμε, για πολλοστή φορά, το σημαντικό αυτό ζήτημα, που απασχολεί μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ, που έχουν καταταγεί μέχρι τις 31.12.1995, όσων θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015, μετά την προσαύξηση κατά τρία (3) έτη στη συντάξιμη υπηρεσία τους, μετά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ν.3865/10, στις πλάτες των οποίων έπεσε το τεράστιο κόστος αναγνώρισης της επιπλέον τριετίας, και να συμβάλλουμε στην επίλυσή του, κατατέθηκε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν καταταγεί μέχρι 31/12/1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21/7/2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 1/1/2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός (3 έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων (40 έτη).

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 5125/17-3-21 ερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με το αντικείμενο θέματος, ενημερωθήκαμε, μέσω σχετικής απάντησης του ΥΕΘΑ, ότι τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα και επομένως και το τεθέν ζήτημα εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προς το οποίο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει έγγραφη πρόταση, σύμφωνα με την οποία αιτείται για την αναγνώριση της υπόψη τριετίας, όπως καθοριστεί καταβολή εισφορών σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου.

Δεδομένου ότι, η πρόθεση του νομοθέτη του άρθρου 22 παρ. 4 του 3865/10 ήταν η διευκόλυνση των εν λόγω στελεχών για εξομάλυνση της βίαιης επέκτασης του εργασιακού τους βίου στα 40 έτη υπηρεσίας.

Δεδομένου ότι, με βάση τις σχετικές διατάξεις (20% επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου στελέχους την ημέρα που θα υποβάλει την αίτησή του), για την αναγνώριση της εν λόγω τριετίας, απαιτείται η καταβολή από τα στελέχη από 14.000 έως 24.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Δεδομένου ότι, υφίσταται αναγκαιότητα τροποποίησης της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του 3865/10 διότι ο νόμος έχει καταστεί ανενεργός λόγω της αύξησης που επήλθε στο κόστος αναγνώρισης μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016.

Δεδομένου ότι, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία απάντηση του ΥΕΘΑ, ικανό για την επίλυση του ζητήματος και δεν έχουμε ενημερωθεί ως προς την εξέλιξη του θέματος που απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Έχει παραληφθεί από το ΥΠΕΘΑ σχετική με την έγγραφη πρόταση του απάντηση από το ΥΠΕΚΥ;
  2. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να επανέλθει το κόστος αναγνώρισης στο ποσοστό του 6,67% που ίσχυε πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016, αλλά και δεν τροποποιήθηκε με τον Ν.4670/2020;

 

Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

Στοιχεία που να αναφέρουν ποιος είναι ο αριθμός των στελεχών που έχουν προβεί έως τώρα στην εν λόγω αναγνώριση, εάν θεωρείτε ότι είναι εφικτή η καταβολή ενός τόσου μεγάλου ποσού (14.000-24.000 ευρώ, κατά περίπτωση).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο