Ερώτηση :”Καμία πρόβλεψη σε Κρήτη και Γαύδο για την προστασία προσφύγων και μεταναστών”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα “την προστασία των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Κρήτη” κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Στην ερώτηση σημειώνεται ότι παρά τα διαδοχικά “καραβάνια” ξεριζωμένων, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη φροντίδα των ανθρώπων που φτάνουν στην Κρήτη και την Γαύδο, για τη φιλοξενία, την καταγραφή των αναγκών τους αλλά και την υγειονομική περίθαλψη τους, αλλά και σε δεύτερη φάση τη νομική συνδρομή τους.

Η ερώτησηΑπό τις αρχές του 2024, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών, πάνω από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στα νότια παράλια της Κρήτης και στην Γαύδο. Τα επικίνδυνα ταξίδια τους φαίνεται ότι ξεκινούν από την Αίγυπτο και την Λιβύη.

Η δημιουργία αυτού του «νέου θαλάσσιου διαδρόμου», όπως αποκαλείται, αποδεικνύει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την δήθεν μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι παραπλανητικοί. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Τα καραβάνια των ξεριζωμένων αυξάνονται λόγω του πολέμου και της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας. Η ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Αφρική, συνδέονται άμεσα με το νέο αυτό διάδρομο. Πλήρη ομολογία, άλλωστε, παρέχει η υπογραφή συμφωνίας Ε.Ε.- Αιγύπτου, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, η οποία προβλέπει την παροχή πακέτου 7,4 δις ευρώ για τη λεγόμενη «συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών». Με λίγα λόγια, η νέα συμφωνία προβλέπει την ένταση της καταστολής, το κυνηγητό και τη «νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων» σε βάρος των ξεριζωμένων στο πλαίσιο της λεγόμενης «εξωτερικής διάστασης» της πολιτικής της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, όπως εκφράζεται μέσα και από το αντιδραστικό νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ωστόσο, σήμερα στην Κρήτη και πολύ περισσότερο στο μικρό νησί της Γαύδου δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πρόβλεψη και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται και φτάνουν εκεί, για την φιλοξενία τους σε αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες, την καταγραφή των αναγκών τους, την άμεση πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και διαδικασίες ασύλου. Αντίθετα, τα πρόχειρα καταλύματα που δημιουργούνται σε διάφορους ακατάλληλους χώρους, είναι απαράδεκτα και δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους ίδιους τους ξεριζωμένους, όπως και στους κατοίκους του νησιού. Τα όσα συνέβησαν τον Ιανουάριο με φόντο τα κρούσματα ψώρας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην αίθουσα λιμενεργατών Ηρακλείου, τα όσα συμβαίνουν κάθε φορά με τους ξεριζωμένους, αναδεικνύουν τη γύμνια του κεντρικού και τοπικού κράτους, την επιλεκτική του ανικανότητα, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι αποθήκη ανθρώπινων ψυχών στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής, με διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.  Όπως και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη των νησιωτών, των σωματείων, των εργατικών και λαϊκών φορέων είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

– Να εξασφαλιστεί η φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται και φτάνουν στην Κρήτη σε αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες.

– Να εξασφαλιστεί η γρήγορη καταγραφή των αναγκών τους, η άμεση πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και διαδικασίες ασύλου, ώστε να λάβουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Ιράν: «Το ιρανικό ΠΝ συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των σπουδαστών της 76ης

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

Μετάβαση στο περιεχόμενο