Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού του Βόλου επιβάλουν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού του Βόλου επιβάλουν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του

Το λιμάνι του Βόλου, μαζί με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Φίλιππος Β’ Καβάλας, Ηρακλείου, Πάτρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου και Κέρκυρας, ανήκει στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, που έχουν ως βασικό μέτοχο και διαχειρίζουσα αρχή το ΤΑΙΠΕΔ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχωρούν για τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, με δρομολόγηση διαγωνισμών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών τους σε ιδιωτικές εταιρείες-επενδυτές.
Συγκεκριμένα, για το λιμάνι του Βόλου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε στις 03/10/2022, την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος, με πώληση τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στις 10/11/2022 ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.  Σύμφωνα με την κυβέρνηση, και διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, η γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών επιλογών και λύσεων για την μεταφορά εμπορευμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει τελικά το λιμάνι στα χέρια του Δημοσίου και να προσαρμοστεί η αναπτυξιακή του στρατηγική στους παραπάνω στόχους.
Τα χαρακτηριστικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που συνηγόρησαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην παραμονή του στα χέρια του Δημοσίου είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης, που αποτελεί εμπορικό κόμβο για την περιοχή, καθώς εξυπηρετεί επιβατηγά, εμπορικά, αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, το γεγονός ότι συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και το γεγονός ότι συνδέεται με το σιδηροδρομικό άξονα προς τη Θεσσαλονίκη και με την Εγνατία Οδό.
Το λιμάνι του Βόλου είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας. Συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα κατέχει ιδανική θέση στη κέντρο των θαλάσσιων οδών προς τη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Το λιμάνι εξυπηρετεί επιβατηγά, εμπορικά, αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα νησιά των Β. Σποράδων, ενώ η ίδια η υποδομή και του λιμανιού περιλαμβάνει αναπτυξιακές δυνατότητες που σχετίζονται τόσο με το τουριστικό προϊόν (κρουαζιέρα, διεύρυνση ακτοπλοϊκών συνδέσεων), όσο και με εκτεταμένες μεταφορικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Το λιμάνι βρίσκεται επίσης σε σημαντική εγγύτητα με τις μεγάλες υποδομές της περιοχής. Βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου της Νέα Αγχίαλου και πλησίον του μεγάλου οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η δρομολογούμενη αναβάθμιση της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του λιμανιού στην ανάπτυξη και ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών στη περιοχή, μέσω των οποίων ολόκληρη η Θεσσαλία μπορεί να εδραιωθεί ως εμπορευματικός κόμβος.
Η στρατηγική σημασία του λιμανιού του Βόλου είναι αυξημένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί το μόνο μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας που βρίσκεται πλησίον σημαντικών στρατιωτικών υποδομών. Το λιμάνι είναι πλησίον του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου που φιλοξενεί την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε διακλαδικό κέντρο επιχειρήσεων, αλλά και πλησίον της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ν. Αγχίαλο Μαγνησίας.
Η αυξημένη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία του λιμανιού του Βόλου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αποκτούν αυξημένη σημασία λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι αποτελεί το μόνο μεγάλο λιμάνι μεταξύ των ιδιωτικοποιημένων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Όπως και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι του Βόλου συνδέεται με μεγάλο οδικό άξονα, ενώ είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας που βρίσκεται πλησίον σιδηροδρομικού δικτύου, μεγάλου οδικού δικτύου, επιβατικού αεροδρομίου και σημαντικών στρατιωτικών μονάδων.
Με βάση την κρίσιμη διεθνή συνθήκη που διανύουμε και την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών επιλογών για τη μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού του Βόλου και η κρίσιμη γεωστρατηγική του θέση το καθιστούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας και τη βέλτιστη ανάπτυξη της περιοχής.
Άλλωστε, η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθιστά σαφές ότι οι πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών δεν αποτελούν «μονόδρομο» για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ και ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα στάθμισης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των λιμανιών, που καθιστούν την παραμονή τους στα χέρια του Δημοσίου την βέλτιστη αναπτυξιακή και στρατηγική επιλογή.
Επειδή, το λιμάνι του Βόλου είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι μεταξύ των ιδιωτικοποιημένων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Επειδή, το λιμάνι του Βόλου συνδέεται με το μεγάλο οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ είναι το μόνο μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας που βρίσκεται πλησίον σιδηροδρομικού δικτύου, μεγάλου οδικού δικτύου, επιβατικού αεροδρομίου και σημαντικών στρατιωτικών μονάδων.
Επειδή, οι αναπτυξιακές του δυνατότητες εκτίνονται στην κάλυψη και εξυπηρέτηση εκτεταμένων εμπορικών – μεταφορικών δραστηριοτήτων, αλλά και ακτοπλοϊκών – επιβατικών.
Επειδή, με βάση την κρίσιμη διεθνή συνθήκη που διανύουμε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού του Βόλου και η κρίσιμη γεωστρατηγική του θέση το καθιστούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας και τη βέλτιστη ανάπτυξη της περιοχής.
Επειδή, η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθιστά σαφές ότι οι πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών δεν αποτελούν «μονόδρομο».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Εφόσον η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης καθιστά σαφές ότι οι πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών δεν αποτελούν «μονόδρομο», προτίθεται να εξετάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού του Βόλου που καθιστούν την παραμονή του στα χέρια του Δημοσίου την βέλτιστη αναπτυξιακή και στρατηγική επιλογή;
2. Στην κρίσιμη γεωπολιτική και οικονομική συνθήκη που διανύουμε, κρίνει ότι η πώληση ενός λιμανιού, όπως το λιμάνι του Βόλου, που συνδέεται με το μεγάλο οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, βρίσκεται πλησίον σιδηροδρομικού δικτύου, μεγάλου οδικού δικτύου, επιβατικού αεροδρομίου και σημαντικών στρατιωτικών μονάδων, είναι η βέλτιστη προοπτική αξιοποίησής του;
3. Με βάση το παράδειγμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είναι πρόθυμος να εξετάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και των άλλων περιφερειακών λιμανιών και να μην προχωρήσει σε άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, μακριά από το δημόσιο συμφέρον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Το viral κόλπο για να βλέπεις αμέτρητα βίντεο στο TikTok χωρίς να αγγίζεις το smartphone σου

Για πολλούς από εμάς το TikTok αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα στα social media. Όχι τόσο για να ανεβάζουμε περιεχόμενο, αλλά περισσότερο για να το καταναλώνουμε. Έχουμε περάσει άλλωστε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, scrollάροντας με

Μετάβαση στο περιεχόμενο