Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2023»

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2023», που ξεκίνησε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 και διεξήχθη υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ), με την συμμετοχή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), των Σωμάτων Ασφαλείας, εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσιμων υποδομών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και Τμημάτων Κυβερνοάμυνας των ΕΔ από την Κύπρο και την Γαλλία.

Στην Άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από 50 στελέχη από τις ΕΔ και 200 άτομα από 37 φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν στις διαδικασίες διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, που κάλυπταν τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης, και απαιτούσαν συντονισμένη απόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Ειδικότερα, τα επεισόδια αφορούσαν μεγάλο αριθμό αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δρομολογητές, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού, καθώς και εντοπισμό – ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

Η εξάσκηση των συμμετεχόντων στην Άσκηση «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2023» σε αντικείμενα κυβερνοασφάλειας αποτελεί μία από τις δράσεις του ΓΕΕΘΑ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και απειλών που έχουν προκύψει από την συνεχόμενη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και την παράλληλη ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου.

Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ πέραν της καθοριστικής συμβολής της στην αποτελεσματική ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) και των σύγχρονων υποδομών του, σε συντονισμό με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, κυρίως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΗΔ), συμμετέχει στην προστασία λειτουργίας κρίσιμων εθνικών υποδομών και κατά περίπτωση και άλλων κρατικών δομών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του