Εβδομάδα κρίσεων στις ΕΔ: Γιατί θα υπάρξει καθυστέρηση στην κοινοποίηση των αποφάσεων

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη 1 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απουσιάζει από το Προεδρικό Μέγαρο και οι υπογραφές θα μπουν με την επιστροφή της στην Αθήνα, την Πέμπτη, οπότε και οι ανακοινώσεις

Μεθαύριο Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, αναμένεται να ξεκινήσουν οι τακτικές και έκτακτες κρίσεις και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των Ανώτατων Συμβουλίων Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, θα γίνουν στην κυριολεξία στο ”παρά ένα”, πριν τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών, διαδικασία που αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (τελευταίου για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία), την ερχόμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι τακτικές κρίσεις, θα πρέπει να διεξαχθούν από 1 έως 10 Μαρτίου εκάστου έτους, οπότε η διαδικασία αν και πριν τη διάλυση της Βουλής, θα γίνει κανονικά εντός των χρονικών ορίων, προς απογοήτευση ορισμένων που ευελπιστούσαν, ότι λόγω εκλογών, ίσως δε θα διεξαγόταν κρίσεις.

Η μόνη μικρή ”εμπλοκή” που ενδεχομένως θα υπάρξει και δεν αφορά στην καθ’ αυτή συνεδρίαση των Ανωτάτων Συμβουλίων, είναι η κατά μία ημέρα καθυστέρηση της κοινοποίησης των αποφάσεων από τις συνεδριάσεις, οι ανακοινώσεις των οποίων δε μπορούν να γίνουν εάν οι όποιες αποφάσεις δεν επικυρωθούν και υπογραφούν εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και από την Πρόεδρο της Δημοκρατία και δε δοθεί αριθμός ΦΕΚ, από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη 1 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απουσιάζει από το Προεδρικό Μέγαρο και οι υπογραφές θα μπουν με την επιστροφή της στην Αθήνα, την Πέμπτη, οπότε και οι ανακοινώσεις.

Σχετικά τώρα με τις συνεδριάσεις αναμένεται να κριθούν οι Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι και Υποστράτηγοι, Όπλων – Σωμάτων και οι αντίστοιχοί τους σε ΠΝ και ΠΑ, ενώ θα γίνουν και οι τοποθετήσεις.

Μάλιστα υπάρχει ανοιχτό το σενάριο (με μικρές πιθανότητες), λόγω της προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει, κάτι που συνεπάγεται και ”πάγωμα” όλων των μεταβολών, να γίνουν συνεδριάσεις και για τους Αντισυνταγματάρχες που θα αναλάβουν Διοικητές Μονάδων.

Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι, οι Διοικητές μονάδων παραδίδουν και παραλαμβάνουν συνήθως τον Αύγουστο, θεωρείται απίθανο να παρθούν τώρα οι αποφάσεις.

Πιθανότερο μπορεί να θεωρηθεί το σενάριο μαζί με τις τοποθετήσεις των Συνταγματαρχών σε θέσεις ευθύνης (Διοικητές, Υποδιοικητές Σχηματισμών, Επιτελάρχες κλπ.), να κοινοποιηθούν και οι μεταθέσεις όλων των Συνταγματαρχών καθώς και οι τοποθετήσεις σε θέσεις εξωτερικού.

Τα μέλη των Ανώτατων Συμβουλίων (ΑΣΣ, ΑΝΣ, ΑΑΣ), από την ημέρα ανάληψης την καθηκόντων τους τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να δουν τους ατομικούς φακέλους και να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους, οπότε στην επικείμενη διαδικασία της Τετάρτης, θεωρητικά μπορεί να προχωρήσουν μέχρι και σε μεταθέσεις Συνταγματαρχών.

Όλα νόμιμα λοιπόν και εντός χρονοδιαγράμματος θα διεξαχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο