ΕΥΖηνΚατακράτηση υγρών: Εξαλείφουμε το σύμπτωμα, αλλά και τις αιτίες με τη “δίαιτα καταρράκτη”

Εάν παρά την καλή διατροφή και την άσκηση, βλέπετε ένα πρήξιμο όταν ξυπνάτε το πρωί, πιθανότατα έχετε να κάνετε με κατακράτηση υγρών. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μας λέει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Τα συμπτώματα κατακράτησης υγρών περιλαμβάνουν: φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, πρησμένα πόδια και αστραγάλους, πρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των γοφών, δύσκαμπτες αρθρώσεις, διακυμάνσεις βάρους κ.α.

Η κατακράτηση υγρών, δηλαδή η συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα ή ανάμεσα στους ιστούς του σώματος, μπορεί να συμβεί λόγω πολλών παραγόντων, όπως εξαιτίας φαρμάκων, ορμονικών διαταραχών και ειδικά στις γυναίκες λόγω της περιόδου, είτε κατά την εγκυμοσύνη, ή λόγω δυσανεξίας ή αλλεργιών σε συγκεκριμένες τροφές.

Η λύση ονομάζεται Waterfall Diet (Δίαιτα Καταρράκτης) και μας βοηθάει να εντοπίσουμε τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης.

Η φιλοσοφία της δίαιτας waterfall: Αποτελεί μια διατροφή για απώλεια βάρους που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, δε στοχεύει στην απομάκρυνση του περιττού λίπους, αλλά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

Στηρίζεται στην -αρχική τουλάχιστον- αποφυγή κατανάλωσης αμυλούχων τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, σοκολάτας και ζάχαρης.

Η Waterfall Diet χωρίζεται σε 3 στάδια:

  • Στάδιο 1: Στο αρχικό στάδιο πρέπει να καταναλώνουμε για δύο μήνες μόνο λαχανικά, φρούτα, καφέ ρύζι, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα σόγιας, ώστε να εξαλείψουμε τα πιθανά αλλεργιογόνα.
    Αποφεύγουμε: τροφές με βάση το σιτάρι, προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, ζάχαρη, καφέ, αλκοόλ, αυγά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Στάδιο 2: Στο δεύτερο στάδιο προστίθεται μια “απαγορευμένη” κατηγορία τροφών στα γεύματα κάθε εβδομάδαπαρακολουθώντας για τυχόν αύξηση του σωματικού βάρους ή συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, πονοκεφάλους ή κατακράτηση. Τα συμπτώματα αυτά θα υποδείξουν αν υπάρχει αλλεργία ή δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές.
    Αυτό το στάδιο διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Κράκερ σίτου, αλεύρι σίτου ή ζυμαρικά σίτου χωρίς αυγό προστίθεται την 1η εβδομάδα, ενώ γαλακτοκομικά προϊόντα προστίθενται την 2η εβδομάδα. Στην 3η εβδομάδα επιτρέπονται και τα αυγά, ενώ η μαγιά μπορεί να προστεθεί την 4η εβδομάδα.
  • Στάδιο 3: Η τελική φάση του της δίαιτας Waterfall έχει σχεδιαστεί για να καταλήξουμε στις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούμε στο εξής, προκειμένου να μην παρουσιάσουμε ξανά κατακράτηση υγρών. Το 90% της διατροφής κατά τη διάρκεια του 3ου σταδίου θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τροφές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του 1ου σταδίου. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα, που μπήκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της φάσης 2, ή και άλλα τρόφιμα, εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα κατακράτησης νερού.

Πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης δίαιτας: Απώλεια βάρους, υιοθέτηση καλών συνηθειών, όπως κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Καλή επιτυχία!

Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από