Εξοικείωση με τη φρίκη

Η εξοικείωσή μας με τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν γύρω μας είναι εντυπωσιακή.

Σε άρθρο τους, ο Tali Sharot, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο University College London και στο MIT, και ο Cass R. Sunstein, καθηγητής Νομικής στο Χάρβαρντ, εμβαθύνουν στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και των κοινωνικών κανόνων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ακραία πολιτικά ζητήματα και τις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Υποστηρίζουν ότι η σταδιακή κλιμάκωση των απειλών και των φρικαλεοτήτων συχνά οδηγεί σε ασθενέστερες συναισθηματικές αντιδράσεις, λιγότερη αντίσταση και μεγαλύτερη αποδοχή. Αυτό το φαινόμενο, εξηγούν, έχει τις ρίζες του στη συνήθεια, την τάση του εγκεφάλου μας να ανταποκρίνεται λιγότερο σε συνεχή ερεθίσματα. Υποστηρίζουν ότι αν οι ακραίες πράξεις είχαν παρουσιαστεί απότομα και όχι σταδιακά, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν μέσα από το αναμενόμενο σοκ και να αντισταθούν.

Είναι σαν ο εγκέφαλός μας να έχει μια λειτουργία «σταδιακής αποδοχής» όπως ένας διακόπτης dimmer. Σταδιακά συνηθίζουμε σε πράγματα, κατ’ αρχήν σε αθώα, όπως λόγου χάρη η ενοχλητική μυρωδιά της τσίκνας σε μια ταβέρνα ή το συνεχές βουητό ενός κλιματιστικού, αλλά σταδιακά και σε πολύ σοβαρότερα. Σαν να λέει ο εγκέφαλός μας: «Κι άλλος πόλεμος; Aσ’ τα να πάνε». Η εξοικείωσή μας με τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν γύρω μας είναι εντυπωσιακή. Ο άνθρωπος συνηθίζει πολλά, για να μην πω τα πάντα.

Οι επιστήμονες επεξηγούν τον ρόλο της εξοικείωσης στην κοινωνική συμπεριφορά μέσα από διάφορα παραδείγματα, όπως μια μελέτη για την ανεντιμότητα όπου τα άτομα συνήθιζαν στα δικά τους ψέματα αλλά και τα διάσημα πειράματα υπακοής του Stanley Milgram, μια σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1960. Στο βασικό πείραμα, οι συμμετέχοντες επέβαλλαν ηλεκτροπληξίες σε άλλους ανθρώπους, παρόλο που εκείνοι υπέφεραν, μόνο επειδή τους δόθηκε εντολή εκ των προτέρων.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την τάση των ανθρώπων να υπακούν στην εξουσία, ακόμη και όταν αυτό παραβιάζει τις προσωπικές τους αξίες. Τα πειράματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της δυναμικής συμπεριφοράς, της αυθεντίας και της κοινωνικής πίεσης.

Σκεφτείτε την εξοικείωση σαν την κατανάλωση σοκολάτας. Στην αρχή, μπορεί να ξεκινάμε με μια μικρή γεύση από το κομμάτι που μας προσφέρεται, αλλά σύντομα μπορούμε να καταλήξουμε να καταβροχθίζουμε δυο-τρεις ολόκληρες σε μία μόνο μέρα! Αρχίζουμε με μια προσεκτική αντίληψη αμφιλεγόμενων πράξεων, αλλά σιγά-σιγά μπορεί να πέσουμε στην παγίδα της συνήθειας και να αρχίσουμε να τις αποδεχόμαστε χωρίς στοχασμό. Η κρίση μας αδυνατίζει και ως μάζα είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους εξουσία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο