Εξωσωματική γονιμοποίηση: Μια από τις διαθέσιμες επιλογές

Καθημερινά εδώ και 30 χρόνια έρχομαι σε επαφή με το άγχος, τον πόνο, τη ματαίωση και την απογοήτευση των ζευγαριών που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδάκι με φυσικό τρόπο.

Το πως εμείς οι γιατροί βοηθάμε τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και ζευγάρια να αντιμετωπίσουν αυτή τους τη δυσκολία, φέρνει στην επικαιρότητα θέματα όπως αυτό της σχέσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με τον καρκίνο του μαστού. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως το ζήτημα αυτό, διογκώνεται ακόμη περισσότερο από την υπέρμετρη και συχνά αλόγιστη χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που έρχεται να επιβαρύνει τα πρόσωπα αυτά προσθέτοντάς τους επί πλέον ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις του πρωτοκόλλου υποβοήθησής τους στην υγεία τους.

Είναι αλήθεια ότι πρόσωπα που δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπα με δύσκολες επιλογές που να αφορούν τη γονιμότητά τους, τους αδυνατούν πολλές φορές να κατανοήσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί μια λύση που εμπλουτίζει τις διαθέσιμες επιλογές που ένα πρόσωπο ή ζευγάρι έχει στη διάθεση του.

Θα πρέπει να εμπεδωθεί κοινωνικά η πεποίθηση πως η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η μόνη λύση για την απόκτηση τέκνων – είναι μια από τις διαθέσιμες λύσεις.

Τα ζευγάρια φτάνουν συνήθως σε εμάς τους ειδικούς, έχοντας ήδη εξαντληθεί συναισθηματικά και έχουν σοβαρούς προβληματισμούς τόσο σε επίπεδο ιατρικό και κοινωνικό όσο και σε ηθικό και θρησκευτικό όταν η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ανάμεσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένας επιπλέον φόβος τους, και πιο ειδικά, εκείνος που συνοδεύει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο πρώτο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τη διέγερση των ωοθηκών.

Τουλάχιστον σε αυτόν τον φόβο τους ήρθε να δώσει απάντηση η μεγαλύτερη μετα-ανάλυση ερευνών που έχει γίνει ποτέ και πραγματοποιήθηκε από το King’s College του Λονδίνου. Με τη συμμετοχή 1,8 εκατομμύριων γυναικών και διάρκεια σχεδόν 3 δεκαετιών οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως: οι γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών τους και προκειμένου να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, να εμφανίσουν στο μέλλον καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα αυτή συγκέντρωσε στοιχεία από 15 χώρες του κόσμου γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο ισχυρά που δεν θέτουν προβληματισμούς ούτε καν για το είδος θεραπείας που λαμβάνει η κάθε γυναίκα σε όποια χώρα του κόσμου και αν κατοικεί όποια θεραπεία και αν έχει λάβει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ελπίζουμε να καθησυχάσουν όλες εκείνες τις γυναίκες οι οποίες καλούνται ή θα κληθούν να διαχειριστούν στο μέλλον εκτός από τα ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας, θλίψης, αισιοδοξίας που συνοδεύουν την προσπάθειά τους να βιώσουν τη μητρότητα, και το φόβο για την υγεία τους.

Θα πρέπει να μην παραγνωρισθεί πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες, έρευνες και δεδομένα που κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα. Η συγκεκριμένη όμως έρευνα λειτουργεί ως επιστέγασμα για όλες όσες προηγήθηκαν καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων και η χρονική διάρκεια είναι μοναδικά.

Ανεξάρτητα όμως από την ασφάλεια των μεθόδων και των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε με την ιατρική υποβοήθηση, ευχή μου είναι να ξεκινήσει από την εφηβεία και ίσως μέσα από τα σχολεία η ενημέρωση των νέων για τις συνήθειες που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής τους υγείας αλλά και της γονιμότητάς τους.

Στόχος όλων είναι να προετοιμαστούμε για ένα “ενημερωμένο” μέλλον που θα βασιστεί σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με την ατομική, κοινωνική και επαγγελματική μας ευθύνη.

Κωνσταντίνος Πάντος

Υπεύθυνος Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διοικητικός Δ/ντης Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις