F-35 – Υποδειγματικό «οχυρό» πολέμου: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και η σύγκριση του «αόρατου φονιά» με άλλα μαχητικά

Το F-35 Lightning II είναι ένα πέμπτης γενιάς, μονοθέσιο, μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), το Ναυτικό (USN) και το Σώμα Πεζοναυτών (USMC). όπως και για αρκετούς διεθνείς πελάτες.

Το F-35 θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα και ικανά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών βοηθημάτων και δυνατοτήτων μάχης.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις τεχνικές προδιαγραφές, τις χώρες που το κατέχουν, τις δυνατότητες μάχης και τις συγκρίσεις με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα μαχητικά.

Τεχνικές προδιαγραφές:

Το F-35 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών προδιαγραφών, μερικές από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω:

Μήκος: 51,2 πόδια (15,6 μ.)
Άνοιγμα φτερών: 35 πόδια (10,7 m)
Ύψος: 14,3 πόδια (4,4 m)
Κενό Βάρος: 29.300 λίβρες (13.300 κιλά)
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 70.000 λίβρες (31.800 κιλά)
Εγκατάσταση ισχύος: 1 × Pratt & Whitney F135 στροβιλοανεμιστήρα μετάκαυσης, ώθηση 43.000 lbf (190 kN) με μετακαυστήρα
Μέγιστη Ταχύτητα: 1,6 Mach (1.200 mph, 1.930 km/h)
Εμβέλεια: 1.200 nmi (1.400 mi, 2.200 km) με εσωτερικό καύσιμο, 900 nmi (1.000 mi, 1.600 km) με εξωτερικό καύσιμο
Ανώτατο όριο εξυπηρέτησης: 50.000 πόδια (15.000 m)
Οπλισμός: Εσωτερικοί χώροι για έως και τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος ή δύο όπλα αέρος-εδάφους, εξωτερικοί πυλώνες για έως και έξι επιπλέον όπλα
Χώρες που το κατέχουν:

Το F-35 λειτουργεί επί του παρόντος από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χειριστής του F-35, με περισσότερα από 400 αεροσκάφη σε υπηρεσία από το 2021. Το F-35 έχει επίσης παραγγελθεί από πολλές άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σιγκαπούρη.

Δυνατότητες μάχης:

Το F-35 έχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων μάχης, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά μάχης του F-35 περιλαμβάνουν:

Stealth: Το F-35 έχει χαμηλή διατομή ραντάρ και προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, που καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση και την παρακολούθηση από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ.
Sensor Fusion: Το F-35 έχει προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές για να παρέχει στον πιλότο μια πλήρη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης.
Υπερηχητικό Cruise: Το F-35 είναι ικανό για υπερηχητική πτήση χωρίς μετακαυστήρα, επιτρέποντάς του να πετά γρηγορότερα και μακρύτερα από τα περισσότερα άλλα μαχητικά αεροσκάφη.
Όπλα: Το F-35 μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, πυραύλων αέρος-εδάφους, βόμβες και ρουκέτες, καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο σε καταστάσεις μάχης.
Σύγκριση με άλλα μαχητικά αεροσκάφη:

Το F-35 συγκρίνεται συχνά με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-22 Raptor, το Eurofighter Typhoon και το ρωσικό Su-57. Ενώ κάθε ένα από αυτά τα αεροσκάφη έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες, το F-35 θεωρείται γενικά ότι είναι το πιο προηγμένο και ικανό της ομάδας, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του. Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του F-35 σε σχέση με άλλα μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν:

Stealth: Το F-35 έχει χαμηλότερη διατομή ραντάρ από τα περισσότερα άλλα μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση από τα εχθρικά συστήματα ραντάρ.

Sensor Fusion: Το F-35 διαθέτει προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων, οι οποίες του επιτρέπουν να συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες και πηγές για να παρέχει στον πιλότο μια πλήρη και ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης.

Avionics: Το F-35 διαθέτει μερικά από τα πιο προηγμένα συστήματα αεροηλεκτρονικής στον κόσμο, τα οποία του επιτρέπουν να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από μάχη αέρος-αέρος έως αποστολές επίθεσης εδάφους.

Κόστος: Ενώ το F-35 είναι πιο ακριβό από κάποια άλλα μαχητικά αεροσκάφη, θεωρείται γενικά μια οικονομικά αποδοτική λύση, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες και την ευελιξία του.

Συμπερασματικά, το F-35 Lightning II είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο και ικανό μαχητικό αεροσκάφος με μεγάλη γκάμα τεχνικών προδιαγραφών και δυνατοτήτων μάχης. Λειτουργεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. Ενώ έχει συγκριθεί με άλλα μαχητικά αεροσκάφη, το F-35 θεωρείται γενικά ότι είναι το πιο προηγμένο και ικανό όλων, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τις δυνατότητές του.

F-35 – Υποδειγματικό «οχυρό» πολέμου: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και η σύγκριση του «αόρατου φονιά» με άλλα μαχητικά

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση – «ματ» του Λιμενικού μετά τη σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Πώς εκτονώθηκε η κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, που ήταν κενά φορτίου, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές

H οικογένεια Δράγνη και η «αυτοκρατορία» με τα yachts

H KYPIAPXIA THΣ GOLDEN YACHTS ΣTHN AΓOPA YΠEPΠO   ΛYTEΛΩN ΣKAΦΩN H ναυπηγική μονάδα στο Πέραμα και το περίφημο Project X. Tα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού Eπιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την

Πάμπτωχη στα 97 της “έφυγε” η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν

Η Βέρα Πούτινα επί δεκαετίες ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν γιος της, και γεννήθηκε από «παράνομη» σχέση που η ίδια είχε συνάψει με παντρεμένο άνδρα. Επί δεκαετίες η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι

Μετάβαση στο περιεχόμενο