Φάμελλος: Η ανθρωπιά και η πρόοδος της κοινωνίας φαίνεται στις δομές προσφύγων.

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, που βρίσκεται στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, συνοδευόμενος από τη συντονίστρια του τμήματος Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τοπαλίδου και εκπροσώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Κική Τσουραλάκη του Δήμου Βόλβης και το σύλλογο εθελοντών Albatros.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής, στο νηπιαγωγείο, στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και στελέχη για τα ζητήματα που τους απασχολούν καθώς και με φιλοξενούμενους. Στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους και όλες με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας τόνισε:

«Για ακόμα μια χρονιά είμαστε παρόντες και παρούσες στη δομή προσφύγων αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον μας και τη συνέπεια μας. Εύχομαι εκ μέρους όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μια καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο για όλο τον κόσμο. Και πιστεύω ότι όταν οι ευχές μας κατατίθενται σε μία προσφυγική δομή, όπως αυτή εδώ στο Βαγιοχώρι, αποκτούν πραγματικά νόημα. Γιατί οι ευχές για υγεία και πρόοδο για όλο τον κόσμο, για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις, αποκτούν νόημα εκεί που η κοινωνία μας δημιουργεί διακρίσεις.

Οι προσφυγικές δομές και η διαδικασία υποδοχής-φιλοξενίας-ένταξης και απόδοσης ασύλου είναι μία κρίσιμη διαδικασία, που συνδέεται με τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές το βιώνουν αυτό και το αντιλαμβάνονται καλύτερα από όλους μας. Υπερβαίνουν όλα τα «αναχώματα», που δημιουργεί πολλές φορές η πολιτική, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και ζουν μέσα σε δομές αλληλεγγύης κατανοώντας τις προτεραιότητες της δημοκρατίας και της ισότητας. Και βλέπουν δίπλα τους τον συνάνθρωπο τους και τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας .

Θέλω να ευχαριστήσω για την προσφορά τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τα στελέχη, αλλά και τη διοίκηση της δομής στο Βαγιοχώρι. Και να καταθέσω ότι εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως Κ.Ο. και ως τμήμα προσφυγικού Θεσσαλονίκης, αλλά και οι αντίστοιχες κοινωνικές δομές, όπως το Albatros, ως μία απόδειξη της συνεπούς διαδικασίας υποστήριξης όλης αυτής της προσπάθειας κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί την ουσία της Δημοκρατίας μας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι εδώ στην περιοχή μας, στο Δήμο Βόλβης, υπάρχει ένα παράδειγμα μιας εξαίρετης δομής, η οποία στηρίζεται με εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, χωρίς περιστατικά εντάσεων ή εγκληματικότητας. Μία δομή που αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των προσφύγων αλλά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Οφείλω να επισημάνω ότι η πολιτεία δεν κάνει πάντα ό,τι μπορεί και ότι πρέπει γι’ αυτές τις δομές. Το θέμα των συγκοινωνιών, εδώ στη δομή με ΚΤΕΛ, αλλά και της υγείας εφόσον η δομή δεν έχει γιατρό του ΕΟΔΥ, ταλαιπωρούν εδώ και καιρό αυτή τη δομή και τους φιλοξενούμενους. Επίσης θα πρέπει να προσθέσω και ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή το ζήτημα της απασχόλησης εφόσον έχουμε εργαζόμενους με παρατάσεις συμβάσεων κοινωφελούς απασχόλησης. Δεν είναι μόνο οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, είναι και οι εργαζόμενοι των δομών που μας ενδιαφέρουν.
Οι δομές προσφύγων είναι ένα καλό παράδειγμα κοινών συμφερόντων προσφύγων και εργαζομένων. Οι κοινωνίες προοδεύουν όταν προοδεύουν και πορεύονται μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι. Δεν υπάρχουν κοινωνίες που προοδεύουν λίγοι, οι κοινωνίες προοδεύουν όταν προοδεύουμε όλες και όλοι μαζί.

Θέλω να δηλώσω την απόλυτη υποστήριξή μας και στο έργο των εθελοντών. Γνωρίζουμε ότι οι βασικές υποχρεώσεις των δομών προσφύγων είναι αρμοδιότητα της πολιτείας, εφόσον αφορούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά στηρίζουμε και το έργο των εθελοντών. Δεν σταματάμε το έργο των εθελοντών, επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας ή του Δήμου να κάνει κάποια πράγματα. Προσπαθούμε με τη στάση μας να δώσουμε και το καλό παράδειγμα.

Θέλουμε να συγχαρούμε για ακόμη μια φορά τη δομή. Να ευχηθούμε στους εργαζόμενους αλλά και στους φιλοξενούμενους. Για υγεία και πρόοδο σε μια συνεκτική κοινωνία, σε μια κοινωνία συμμετοχής και συνοχής. Αυτό είναι η Δημοκρατία αλλά είναι και το νόημα των ημερών των Χριστουγέννων. Σας ευχαριστώ».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο