Φινλανδία: Κλείνει το μόνο ανοικτό συνοριακό σταθμό της με Ρωσία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε ότι κλείνει το μοναδικό ανοικτό σημείο διέλευσης των συνόρων της με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την απότομη αύξηση παράνομων αφίξεων μεταναστών. Κράτη μέλη της ΕΕ και του NATO χαρακτηρίζουν αυτές τις απόπειρες συνοριακών διελεύσεων ως υβριδικές απειλές διευθυνόμενες από τη Ρωσία.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Την Τρίτη (28 Νοεμβρίου), ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας είπε ότι η σκανδιναβική χώρα θα κλείσει το τελευταίο ανοικτό συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Ρωσία.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσει όλα τα θεσμοθετημένα σημεία διέλευσης στα ανατολικά σύνορα,” δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φινλανδός πρωθυπουργός κ. Petteri Orpo. Σύμφωνα με πηγές, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Mari Rantanen πρόσθεσε ότι το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα το βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά από προχθεσινές (Δευτέρα) αναφορές ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξετάζει το κλείσιμο του μόνου ανοικτού συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Ρωσία, λόγω “εμπιστευτικών πληροφοριών” ότι σύντομα αναμένονται πολύ περισσότεροι μετανάστες.

Η Φινλανδία και οι εταίροι της στην ΕΕ αλλά και στο NATO, στο οποίο η Φινλανδία προσχώρησε τον Απρίλιο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ρωσίας ότι ενορχηστρώνει την άφιξη μεταναστών στερουμένων ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των συνόρων μήκους 1.340 χλμ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από δάση της taiga.

Περίπου 900 άτομα αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν, την Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες εισήλθαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Φινλανδική Συνοριοφυλακή.

Συνοριακοί σταθμοί: Κλειστοί όλοι, πλην ενός

Η Φινλανδία αποδίδει την αύξηση αυτή σε αλλαγές που επέφερε η Ρωσία στις διατυπώσεις των συνοριακών διελεύσεων αποκαλώντας αυτές “υβριδική επίθεση”, σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση του Ελσίνκι κατηγορεί τη Μόσχα ότι μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα ως αντίποινα στην απόφαση της Φινλανδίας να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters. Στη Μόσχα το Κρεμλίνο επανειλημμένα αρνήθηκε αυτή την αιτίαση. Η προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, που επισπεύσθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξόργισε τη Ρωσία και έθεσε τέλος στην επί δεκαετίες στρατιωτική ουδετερότητα της σκανδιναβικής χώρας των 5,5 εκατ. κατοίκων.

Finnish border guards and a customs official check a truck at the Raja-Jooseppi international border crossing station in northern Finland on November 28, 2023 | Photo: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP
Finnish border guards and a customs official check a truck at the Raja-Jooseppi international border crossing station in northern Finland on November 28, 2023 | Photo: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP
A Finnish border guard vehicle is seen at the Raja-Jooseppi international border crossing station in northern Finland on November 28, 2023 | Photo: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP
A Finnish border guard vehicle is seen at the Raja-Jooseppi international border crossing station in northern Finland on November 28, 2023 | Photo: Emmi Korhonen/Lehtikuva/AP
Finnish Prime Minister Petteri Orpo (middle) and Interior Minister Mari Rantanen (right) during a press conference in Helsinki, Finland on November 28, 2023 | Photo: Vesa Moilanen/Lehtikuva/picture-alliance
Finnish Prime Minister Petteri Orpo (middle) and Interior Minister Mari Rantanen (right) during a press conference in Helsinki, Finland on November 28, 2023 | Photo: Vesa Moilanen/Lehtikuva/picture-alliance

1/3

Παρά ταύτα, αναφέρεται ότι οι Αρχές αναμένουν την άφιξη ακόμη περισσότερων μεταναστών.

“Εμπιστευτικές πληροφορίας από διάφορες πηγές αναφέρουν την ύπαρξη προσώπων που βρίσκονται σε μετακίνηση … κάτι που αν συνεχισθεί, θα οδηγήσει στην ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στο εγγύς μέλλον,” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Petteri Orpo σε συνέντευξη τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας δήλωσαν ότι θα συνδράμουν τη Συνοριοφυλακή με την ανέγερση προσωρινών εμποδίων σε ορισμένα τμήματα των συνόρων για να εμποδίσουν τη διέλευση συνόρων μέσα από τα δάση, αναφέρει το Reuters.

Η Νορβηγία, που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ παρά μόνο μέλος του NATO και διαθέτει κοινά σύνορα με τη Ρωσία (μήκους περίπου 200 χλμ.), δεν έχει αναφέρει μέχρι τώρα παράνομες αφίξεις μεταναστών στην επικράτειά της.

Στόχος είναι η ‘πρόκληση διάσπασης’

Παρότι ο πρωθυπουργός κ. Orpo δεν ανέφερε ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν οι Φινλανδικές Αρχές, ορισμένα ΜΜΕ της χώρας, επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση διεξήγαγε συνομιλίες περί κλεισίματος και του συνοριακού σταθμού ελέγχου Raja-Jooseppi.

Σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, ο Σουηδός ομόλογος του κ. Orpo, κ. Ulf Kristersson δήλωσε ότι στα Φινλανδικά σύνορα υπάρχει συντρέχουσα ευθύνη και ότι η Σουηδία θα προσφέρει συνδρομή εφόσον τη ζητήσει η Φινλανδία.

Επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία ενορχηστρώνει την κατάσταση αυτή “με προφανή σκοπό να προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα και διάσπαση στις Δυτικές χώρες”.

“Πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έχουμε κοινό συμφέρον και ωφέλεια από τις προσπάθειες της Φινλανδίας,” πρόσθεσε. Η Σουηδία, ευρισκόμενη ήδη εντός ΕΕ, αλλά δεν έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, πασχίζει να ενταχθεί, όπως η Φινλανδία, ως μέλος του ΝATO.

Σε έρευνα της DW αναδείχθηκε η σχετική ευκολία εξεύρεσης πληροφοριών στο διαδίκτυο για τους τρόπους εισόδου από τη Ρωσία στη Φινλανδία, χωρίς την κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων. Π.χ., σε σχετική αναζήτηση στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα Telegram προέκυψαν αρκετές αραβόφωνες ομάδες συνομιλιών όπου οι χρήστες τους μιλούσαν για τις εμπειρίες τους.

Μια τρίμηνη φοιτητική visa, για συμμετοχή σε πρόγραμμα εκμάθησης της Ρωσικής γλώσσας με μεταφορά στα σύνορα θα στοιχίσει $1.300 (€1.200). Με $2.500, υποψήφιοι μετανάστες μπορούν να αποκτήσουν ετήσια visa με δυνατότητα επέκτασης για ένα ακόμη έτος ως και φοιτητικό κατάλυμα και υγειονομική ασφάλιση” ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα”, αναφέρει η DW.

Βοήθεια από την ΕΕ

Την περασμένη εβδομάδα, ο ενωσιακός Οργανισμός Frontex συμφώνησε να αναπτύξει δεκάδες συνοριοφύλακες και λοιπό προσωπικό και εξοπλισμό του για βοήθεια στα σύνορα με έναρξη σήμερα Τετάρτη (29 Νοεμβρίου).

Τη Δευτέρα (27 Νοεμβρίου), ο Γ.Γ. του NATO κ. Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες πως η αμυντική συμμαχία δεν είχε λάβει κάποιο αίτημα εμπλοκής της.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα διευκόλυνε την άφιξη μεταναστών στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, προκαλώντας το κλείσιμο των σημείων διέλευσης, καθώς χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μέσο πίεσης ενός γείτονά της και μιας χώρας εταίρου του NATO,” είπε ο κ. Stoltenberg.

Αμέσως μετά την απόπειρα ομάδας 30 ανθρώπων, κυρίως Σομαλών και Σύρων, να εισέλθουν στην Εσθονία στην πόλη Narva σε διάστημα μιας εβδομάδας, ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ρωσο-εσθονική μεθόριο “παρόμοια” με εκείνη στη Λετονία και τη Λιθουανία στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία.

Από το Μάιο 2021, χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν σε Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία μέσω Λευκορωσίας, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση κατά μήκος της εξωτερικής μεθορίου της ΕΕ.

Όπως η Φινλανδία, έτσι τα τρία κράτη μέλη ΕΕ κατηγόρησαν τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για ενορχήστρωση της άφιξης χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στα σύνορά τους σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΕ. Η Λευκορωσία απέρριψε τις αιτιάσεις εναντίον της.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Μετάβαση στο περιεχόμενο