Φθηνά «δάνεια» σε συνταξιούχους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Ένα μέτρο που είχε «παγώσει» την περίοδο της κρίσης ενεργοποιεί η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Αρχικά αφορά τους νέους συνταξιούχους του δημοσίου. Ο προγραμματισμός της διοίκησης. Πώς πέτυχε μηδενισμό των εκκρεμοτήτων.

Επανενεργοποιεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τη δυνατότητα προεξόφλησης μερίσματος, σε 12μηνη βάση, για τους νέους συνταξιούχους. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στα γραφεία του ΜΤΠΥ, όπου και ενημερώθηκε για τη διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση του Ταμείου.

Έτσι, στο πλαίσιο της ψηφιακής τους αναβάθμισης, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία, σε οικειοθελή βάση, αρχικά οι νέοι συνταξιούχοι και στη συνέχεια και οι παλαιότεροι, θα μπορούν να «δανείζονται» τα μερίσματα 12 μηνών, με προεξοφλητικό επιτόκιο ανταγωνιστικό της αγοράς, της τάξης του 4%. Πρόκειται για μια διαδικασία δανεισμού των μερισματούχων που έχουν ανάγκη, που ίσχυε μέχρι το 2013, όμως το μέτρο «πάγωσε» κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν και το Ταμείο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Πλέον, και λόγω της προόδου που επετεύχθη, η διαδικασία προπληρωμής του μερίσματος για 12 μήνες αναμένεται να επανενεργοποιηθεί, στο πλαίσιο των χρηματικών διευκολύνσεων που παρέχει το ΜΤΠΥ.

Η αρχή θα γίνει από τις αρχές Μαΐου, που θα λειτουργήσει πλατφόρμα μέσω της οποίας οι νέοι μερισματούχοι θα μπορούν να αιτούνται και να λάβουν προεξόφληση μερισμάτων. Βάσει του σχεδιασμού, στο τέλος του έτους, αναμένεται να επεκταθεί η υπηρεσία και σε όλες τις κατηγορίες μερισματούχων αλλά και μετόχων του Ταμείου, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ αποδίδει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μερίσματα ετησίως από τον δικό του προϋπολογισμό, με κύριο πόρο τις εισφορές των μετόχων. Ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που υπάγονται στο ΜΤΠΥ φτάνει τις 600.000. Από αυτούς περίπου 300.000 είναι μέτοχοι-εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 300.000 είναι μερισματούχοι- συνταξιούχοι.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου με τον Διοικητή και πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδα Ατσαβέ, ανακοινώθηκε η οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων -το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ με την απονομή 25.000 μερισμάτων – αλλά και η επίσπευση των νέων, τα οποία θα αποδίδονται ακόμη και μέσα σε ένα μήνα.

«Κλειδί» και σε αυτή την περίπτωση είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας, που γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, με αποτέλεσμα εντός του εκάστοτε τριμήνου να εκκαθαρίζονται και καταβάλλονται όλα τα εκκρεμή μερίσματα.

Ήδη από τον Μάιο του 2023 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης η ψηφιακή αναβάθμιση του ΜΤΠΥ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το 1/3 του αρχείου. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αναμένεται στο τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί όλα τα λειτουργικά συστήματα του ΜΤΠΥ, έχει επιτευχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΜΤΠΥ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο