Φυσικό αέριο: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν των 275 ευρώ

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει το ύψος του πλαφόν που θα επιβληθεί στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσέκρουσε στην αντίδραση 15 χωρών, που ζήτησαν η οροφή να τοποθετηθεί αισθητά χαμηλότερα, ήτοι πλησίον των 150 – 200 ευρώ.

Τι θα σήμαινε ένα πλαφόν στα 275 ευρώ; Τεράστιες επιβαρύνσεις. Γιατί; Η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αυτόματα όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF ξεπερνάει το ανώτατο όριο τιμής των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών και η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεπερνάει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.

Τα όρια αυτά έχουν αξιολογηθεί ως παράλογα, αφού δεν αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου – με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανη στην πραγματικότητα η ενεργοποίησή του – ούτε συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικότερου όλων, που είναι η μείωση των τιμών.

Για να γίνει κατανοητό πόσο ατελέσφορη είναι η πρόταση αυτή, με τα δεδομένα που έχουν τεθεί o μηχανισμός αυτός δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Ακόμη η πρόταση της ΕΕ στέλνει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές: Ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από αυτές που μπορεί να υποστηρίξει στην πραγματικότητα. Παράλληλα, αν η ΕΕ περιμένει σε κάθε περίπτωση 15 ημέρες για να επιβάλει μείωση της τιμής, στο τέλος δεν θα είναι εύκολο να περιορίσει την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου, με ότι σημαίνει αυτό για τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ειδικά για την Ελλάδα, μια χώρα με πεπερασμένες δημοσιονομικές αντοχές και στην οποία το φυσικό αέριο συμμετέχει με περισσότερο από 30% στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ένα πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα θα ισοδυναμούσε με μη πλαφόν.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο