Φυσητήρες σε Ικαρία, Σάμο και Χίο

Φυσητήρες πάνω από τη θαλάσσια τάφρο ανάμεσα στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο απαθανάτισε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και δημοσίευσε τη σχετικές φωτογραφίες στα social media.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση,” το Σάββατο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι έντονοι βοριάδες, καταγράψαμε έναν γνώριμο θηλυκό φυσητήρα. Ανήκει σε μία ολιγομελή κοινωνική ομάδα που απαρτίζεται από θηλυκές και νεαρά τα οποία αυτές τις μέρες βρίσκονται στην περιοχή της θαλάσσιας τάφρου. Η προηγούμενη φορά που εντοπίσαμε τον συγκεκριμένο φυσητήρα στην περιοχή ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ η παρουσία της καταγράφεται από τους ερευνητές του Αρχιπελάγους εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα βαθιά και αλλεπάλληλα τραύματα στα πλευρά από προπέλα πλοίου, όμως αυτός ο φυσητήρας ήταν τυχερός και επέζησε.

Οι προσκρούσεις με τα εμπορικά πλοία, ιδίως αυτά που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, π.χ. τύπου ρο-ρο (μεταφοράς αυτοκινήτων/ οχημάτων) ή πλοία μεταφοράς container, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τους φυσητήρες παγκοσμίως.

Η συνεχής έρευνα στον πληθυσμό των φυσητήρων είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προστασία τους από τις ολοένα και αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές. Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για αυτούς τους άγνωστους γίγαντες των θαλασσών μας, για τη μεταναστευτική τους πορεία, την περιοδικότητα των κυκλικών ταξιδιών τους στα νερά της Μεσογείου, τη συμπεριφορά τους, αλλά και για τον σόφό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την τροφή τους.

Κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο για τους φυσητήρες, στο οποίο μάλιστα βασίζεται η επιβίωση τους, είναι ότι διαχειρίζονται την τροφή τους. Είναι βέβαια τυχεροί καθώς δεν μοιράζονται τα αποθέματα της τροφής τους με τον άνθρωπο. Τρέφονται κυρίως με βαθύβια είδη καλαμαριών τα οποία ευτυχώς δεν θεωρούνται κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ένας αρσενικός φυσητήρας χρειάζεται περίπου ένα τόνο τροφής ημερησίως. Καθώς όμως βρίσκονται συνεχώς σε μεταναστευτική κίνηση, ποτέ δεν εξαντλούν ένα συγκεκριμένο απόθεμα τροφής, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να ανακάμπτει συνεχώς.

Έχουμε λοιπόν να διδαχθούμε πολλά από αυτά τα μοναδικά ζώα τα οποία υπάρχουν εκατομμύρια χρόνια πριν από τον άνθρωπο”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξενοδοχεία στην υπηρεσία του Δημοσίου

Η κυβέρνηση προχωρά στη σύναψη συμβάσεων με τουριστικές μονάδες σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές, με στόχο τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης. Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους δημόσιους λειτουργούς σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια

Τα λιμάνια και οι λιμενικές υποδομές της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου επενδύσεων, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς και την απασχόληση. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το

Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Η υποψηγιότητα του Κώστα Τασούλα φαίνεται να χαιρετίζεται από την πλειψηφία των πολιτών σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Action24. Συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας προηγείται ως προς την υποδοχή της υποψηφιότητάς του με 47.8% θετικές απόψεις έναντι 47.2% αρνητικών. Ουσιαστικά

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών η λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ

Άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, η Καίτη Γκρέυ. Η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της. Η

Μετάβαση στο περιεχόμενο