Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει το μεταναστευτικό με τη Βρετανία, εφόσον το Λονδίνο είναι έτοιμο για μια σοβαρή συζήτηση, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προτρέποντας για άλλη μια φορά τη βρετανική κυβέρνηση να «περιορίσει» την «οικονομική ελκυστικότητά» της για τους μετανάστες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα γράψει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του, τον Μπόρις Τζόνσον, για να του αναφέρει τα αιτήματα της Γαλλίας.

 

«Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές αν δεν υπάρχει πια διγλωσσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο χώρες, που ήταν ήδη στα μαχαίρια με αφορμή τους διακανονισμούς μετά το Brexit, αλληλοκατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για να διαχειριστούν την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως μετά τον πνιγμό 27 ανθρώπων στη Μάγχη, την περασμένη Τετάρτη. Λόγω της ρήξης, η Γαλλία ακύρωσε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, για μια σύνοδο με τέσσερις Ευρωπαίους ομολόγους της ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Βρετανίας για κοινές περιπολίες ώστε να αποτραπεί ο απόπλους και άλλων σκαφών από τις γαλλικές ακτές, ο Νταρμανέν είπε: «Μπορείτε να φανταστείτε Γάλλους αστυνομικούς στις βρετανικές παραλίες; Δεν είμαστε υπεργολάβοι της βρετανικής κυβέρνησης».

«Το βασικό ζήτημα της ελκυστικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αναμφίβολα η κύρια αιτία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, είπε ο Νταρμανέν, θέλει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης γιατί «δεν μπορεί να έχουμε μια απλή συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών στο (γαλλικό) έδαφος», εξήγησε.

Ο Νταρμανέν είπε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία του Λε Τουκέ για τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, όμως υποστήριξε ότι οι μετανάστες που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους δεν καλύπτονται από αυτήν. Υποστήριξε επίσης ότι οι συμφωνίες του Λε Τουκέ, που τέθηκαν σε ισχύ το 2004, αφορούσαν θέματα σχετιζόμενα με τη νόμιμη μετανάστευση και όχι την παράτυπη.

Ο Νταρμανέν επιβεβαίωσε επίσης ότι από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex θα αναπτύξει ένα αεροσκάφος το οποίο θα επιτηρεί «νύχτα και μέρα» την ακτογραμμή, βοηθώντας έτσι τις αρχές όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, περίπου 31.500 μετανάστες είχαν αποπλεύσει από τα γαλλικά παράλια για να φτάσουν στη Βρετανία και οι 7.800 από αυτούς χρειάστηκε να διασωθούν από το λιμενικό.

Σχετική είδηση: Mεταναστευτικό: Η Γαλλία δεν θα γίνει όμηρος της Βρετανίας, δηλώνει ο ΥΠΕΣ Ζ. Νταρμανέν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και