Γάζα: Έτοιμη η προσωρινή πλωτή προβλήτα

Στόχος των ΗΠΑ είναι να ξεφορτώνεται στο εξής εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Ήδη αμερικανικό πλοίο απέπλευσε από τη Λάρνακα. Επικριτές επισημαίνουν το υψηλό κόστος.

Η πλατφόρμα στη θάλασσα είναι σήμερα το πρώτο σημείο προσέγγισης φορτηγών πλοίων, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο διανύοντας περίπου 200 ναυτικά μίλια. Η θάλασσα στα ανοικτά της Γάζας είναι πολύ ρηχή. Έτσι σήμερα οι παλέτες με τις προμήθειες εκφορτώνονται στην υπάρχουσα πλατφόρμα και μεταφέρονται σε φορτηγά, τα οποία στη συνέχεια παραδίδουν την βοήθεια αρκετά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Το έργο φυλάσσεται από περίπου 1.000 ένοπλους αμερικανούς στρατιώτες, μέρος μιας πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία στοιχίζει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 320 εκατομμύρια δολάρια.

Στόχος της αμερικανικής πρωτοβουλίας είναι η ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Αρχικά 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρονται καθημερινά στη Γάζα μέσω αυτής της διαδρομής. Μόλις το πλωτό λιμάνι τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο αριθμός των φορτίων αναμένεται να αυξηθεί σε 150 τη μέρα.

Η μεταφορά μέσω της Ασντόντ θα ήταν φθηνότερη

Στις ΗΠΑ όμως εντείνονται οι φωνές κατά του υψηλού κόστους του έργου. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι 30 χιλιόμετρα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας υπάρχει το λιμάνι του Ασντότ στο Ισραήλ, στο οποίο μπορούν να ελλιμενιστούν χωρίς πρόβλημα ακόμα και μεγάλα φορτηγά πλοία. Από υλικοτεχνική άποψη θα ήταν επομένως πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο να διοχετευθεί η βοήθεια μέσω του λιμανιού της Ασντόντ και του συνοριακού περάσματος Ερέζ στη βόρεια Γάζα.

Αντ’ αυτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε «μια εξαιρετικά πολύπλοκη, πολύ ακριβή, χαμηλής απόδοσης επιχείρηση για να μεταφέρει τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει μαζικά την ποσότητα με πολύ λιγότερη προσπάθεια και κόστος», επισημαίνει ο ειδικός στρατιωτικών ζητημάτων Ντάνιελ Ντέιβις σε άρθρο του για το Ινστιτούτο Quincy, μια δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Και σαν μην έφθανε αυτό η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή προκαλεί κάποια δυσαρέσκεια και στην παλαιστινιακή πλευρά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν διάφορα σενάρια που θέλουν τους Αμερικανούς να δημιουργούν ένα είδος στρατιωτικού προγεφυρώματος στη Γάζα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Η βόρεια Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς

Ειδικά μηχανήματα μεταφέρουν τμήματα της πλωτής πλατφόρμας
Τα τμήματα της πλωτής πλατφόρμας μεταφέρονται με ειδικά μηχανήματαΕικόνα: U.S. Army/AP Photo/picture alliance

Ο Τζέρεμι Κόνινταϊκ επισήμανε τον περασμένο Μάρτιο έναν επιπλέον πρόβλημα: «Ποιος θα διανείμει τη βοήθεια;», διερωτώταν ήδη από τότε ο πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής Refugees International στον βρετανικό Guardian. Η παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο θαλάσσιος διάδρομος βοηθά μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ενδεχομένως και να μεταφέρεται το πρόβλημα της διανομής βοήθειας από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στο εσωτερικό της. Ας σημειωθεί ότι η βόρεια Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και η δημόσια τάξη έχει καταρρεύσει.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση σε ΓερμανίαΕΕ, ΗΠΑ και άλλα κράτη, ότι για πρώτη φορά δέσμευσε πολλά φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Στο μεταξύ οι προμήθειες επιστράφηκαν στην ανθρωπιστική οργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, το περιστατικό δείχνει πόσο ασταθής εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των συνεργατών τους και ανακοινώνουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα εμπόλεμα μέρη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταφέροντας 11 ρ/κ από Ασία σε Ευρώπη με το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών “Happy Star”

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα από το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών Happy Star, το φόρτωσε και μετέφερε 11 ρυμούλκα από την Ασία προς την Ευρώπη. Το 156 μέτρων πλοίο διαθέτει δυο γερανούς με ανυψωτική ικανότητα 1100 τόνους! Το Happy

Δεξαμενόπλοια: Ο σκιώδης στόλος που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο παραμένει στο παιχνίδι

Αυτό, όπως μεταδίδει το Hellenic Shipping News, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις  στη μελλοντική προσφορά δεξαμενόπλοιων. Στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η ναυλομεσιτική εταιρεία Gibson αναφέρει πως “οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν

Ώρα νησιού: Γιατί κάποια θέρετρα στις Μαλδίβες μετακινούν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα πολυτελή θέρετρα των Μαλδίβων τα έχουν πραγματικά όλα – το τιρκουάζ νερό, την πλούσια θαλάσσια ζωή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικό τους σύστημα χρόνου. Αναφέρεται ως «ώρα του νησιού», δεν είναι μια μεταφορική ρήση που

Σύγκρουση και βύθιση πλοίου στον Εύξεινο Πόντο

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τρία μέλη πληρώματος Συριακής εθνικότητας αγνοούνται όταν το 36 ετών πλοίο τους συγκρούσθηκε και βυθίστηκε στο διάδρομο σιτηρών της Ουκρανίας πλησίον των ακτών της Ρουμανίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/5). Tο υπό σημαία Τανζανίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο