Γερμανία: Προσωρινή ανακούφιση από την είδηση για επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Ανάσα μετά την αγωνία των τελευταίων ημερών, έδωσαν οι πληροφορίες ότι θα επαναληφθεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 στις περιορισμένες ποσότητες πριν την διακοπή του στις 11 Ιουλίου για την ετήσια συντήρηση.

Η Gazprom είχε μειώσει τον περασμένο μήνα στο 40% τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Ακόμη και με τις μειωμένες ροές, αν γίνει τώρα οικονομία στην κατανάλωση, θα μπορέσουν να γεμίσουν οι αποθήκες για να βγει ο χειμώνας.

Στη Γερμανία θεωρούν ότι η υπόθεση της τουρμπίνας ήταν πρόφαση για να τρίξει τα δόντια το Κρεμλίνο στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το έκανε. Φάνηκε καθαρά πώς το φυσικό αέριο γίνεται πολιτικό όπλο στα χέρια του Πούτιν.

Από τον Nord Stream 1 διοχετεύεται το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Και τίποτα δεν αποκλείει, να βρεθεί αργότερα κάποια άλλη πρόφαση – τουρμπίνα για μια νέα διακοπή του αγωγού.

Ήδη η κρίση αυτή δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία την εταιρία Uniper. Με τη μείωση του ρωσικού αερίου πρέπει να βρει αλλού και πολύ πιο ακριβά τις ποσότητες που λείπουν για να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που έχει με τους πελάτες της. Χωρίς την παρέμβαση του γερμανικού κράτους θα είχε καταρρεύσει, οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της διάσωσης συνεχίζονται.

Η σημερινή είδηση ανέβασε πάνω από 10% την τιμή της μετοχής της uniper στο χρηματιστήριο. Μεθαύριο θα δούμε αν επαληθευτούν οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ωρών.

Εκείνο που μένει είναι μία πρόγευση ότι ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Η ολονύχτια μάχη απέναντι σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο

Η διάρκεια στον χρόνο αποδεικνύει την αξία της…(*)

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949 για την ίδρυση της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, μέχρι και την προχθεσινή πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η αποτροπή του τότε Σοβιετικού και νυν Ρωσικού επεκτατισμού αποτελούσε κοινή πρόκληση για

«Εδώ είναι άγριες οι θάλασσες»

Η πρώτη ειδοποίηση έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουλίου. Ένα ακατάλληλο σκαρί γεμάτο ανθρώπους θαλασσόδερνε ανοιχτά της Γαύδου. Το επείγον σήμα βρήκε τον καπετάν Στράτο στη γέφυρα του επιβατηγού «Δασκαλογιάννης». Μετέφερε κοντά στα 400 άτομα, κυρίως τουρίστες, στο παράκτιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο