Γερμανία: Προσωρινή ανακούφιση από την είδηση για επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Ανάσα μετά την αγωνία των τελευταίων ημερών, έδωσαν οι πληροφορίες ότι θα επαναληφθεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 στις περιορισμένες ποσότητες πριν την διακοπή του στις 11 Ιουλίου για την ετήσια συντήρηση.

Η Gazprom είχε μειώσει τον περασμένο μήνα στο 40% τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Ακόμη και με τις μειωμένες ροές, αν γίνει τώρα οικονομία στην κατανάλωση, θα μπορέσουν να γεμίσουν οι αποθήκες για να βγει ο χειμώνας.

Στη Γερμανία θεωρούν ότι η υπόθεση της τουρμπίνας ήταν πρόφαση για να τρίξει τα δόντια το Κρεμλίνο στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το έκανε. Φάνηκε καθαρά πώς το φυσικό αέριο γίνεται πολιτικό όπλο στα χέρια του Πούτιν.

Από τον Nord Stream 1 διοχετεύεται το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Και τίποτα δεν αποκλείει, να βρεθεί αργότερα κάποια άλλη πρόφαση – τουρμπίνα για μια νέα διακοπή του αγωγού.

Ήδη η κρίση αυτή δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία την εταιρία Uniper. Με τη μείωση του ρωσικού αερίου πρέπει να βρει αλλού και πολύ πιο ακριβά τις ποσότητες που λείπουν για να ανταποκριθεί στα συμβόλαια που έχει με τους πελάτες της. Χωρίς την παρέμβαση του γερμανικού κράτους θα είχε καταρρεύσει, οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της διάσωσης συνεχίζονται.

Η σημερινή είδηση ανέβασε πάνω από 10% την τιμή της μετοχής της uniper στο χρηματιστήριο. Μεθαύριο θα δούμε αν επαληθευτούν οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ωρών.

Εκείνο που μένει είναι μία πρόγευση ότι ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από