«Για να δούμε την προίκα μας»

Οι συνομιλίες των επίορκων συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για ανάμειξή τους σε 12 περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών, με τον αριθμό των αλλοδαπών που μπήκαν στη χώρα με τη συνδρομή των αστυνομικών να εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Για διακίνηση μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο διώκονται πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τέσσερις αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο, που συνελήφθησαν χθες από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατηγορούνται ότι σε συνεννόηση με διακινητές που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος διευκόλυναν την είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών μέσω του Έβρου.

Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η δράση των επίορκων αστυνομικών υπολογίζεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αρχηγικός ρόλος αποδίδεται σε έναν 54χρονο αστυφύλακα. Αυτός φέρεται, σύμφωνα με την προανάκριση, να στρατολόγησε τους άλλους τέσσερις διωκόμενους συναδέλφους του.

Χθες έγινε αιφνιδιαστική έρευνα στα σπίτια των πέντε συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26.550 ευρώ σε μετρητά, 2.120 δολάρια ΗΠΑ, 850 λίρες Τουρκίας καθώς και πλήθος χαρτονομισμάτων από διάφορες ασιατικές χώρες.

Τα περισσότερα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι τού ενός από τους συλληφθέντες. Αστυνομικοί εντόπισαν ακόμη στην κατοχή διωκόμενων συναδέλφων τους 59 κινητά τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας, οι «αδιάφθοροι» προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των αστυνομικών συναδέλφων τους, ενώ χρησιμοποίησαν επίσης συσκευές καταγραφής εικόνας και ήχου. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για ανάμειξή τους σε 12 περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών, με τον αριθμό των αλλοδαπών που μπήκαν στη χώρα με τη συνδρομή των αστυνομικών να εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε μεταξύ τους συνομιλίες ακούγονται λέξεις και φράσεις όπως «για να δούμε την προίκα μας πάλι» ή «να μη χάσουμε τη βαλίτσα», με τους χειριστές της υπόθεσης να σημειώνουν ότι οι αναφορές αυτές αφορούν οικονομικά ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες τους. Υπάρχει ακόμη καταγεγραμμένη συνομιλία στην οποία εκφράζουν ανησυχία για τη δικαιολόγηση χρημάτων που έχουν στην κατοχή τους λέγοντας «πρέπει να φαίνονται στο “πόθεν έσχες”».

Στις αρμοδιότητες των συλληφθέντων ήταν να εκτελούν περιπολίες στα σύνορα. Συγκροτούσαν δηλαδή μια μόνιμη ομάδα δίωξης παράτυπης μετανάστευσης που, κατά πληροφορίες, ήταν γνωστή μεταξύ των συναδέλφων τους ως η «ομάδα των χοντρών». Φέρεται λοιπόν να επιδίωκαν να εκτελούν μαζί υπηρεσία κατά μήκος της συνοριογραμμής.

Κατόπιν συνεννόησης με τους διακινητές στην Τουρκία απομάκρυναν από συγκεκριμένα τμήματα της συνοριογραμμής που είχαν υπ’ ευθύνη τους τα στελέχη του Στρατού και του Frontex, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την είσοδο στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών.

Παρότρυναν δε ορισμένους συναδέλφους τους να μη χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για την κατόπτευση της μεθορίου, λέγοντάς τους ότι ελέγχουν εκείνοι την περιοχή. Από το περιεχόμενο των μεταξύ τους καταγεγραμμένων συνομιλιών δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια το ποσό που εισέπρατταν για την υπηρεσία τους, με ορισμένες πληροφορίες πάντως να μιλούν για αμοιβή 1.000 ευρώ για κάθε μετανάστη. Εκτιμάται ότι οι διακινητές με τους οποίους έρχονταν σε συνεννόηση είναι υπήκοοι Τουρκίας. Αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Δεν ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του τ. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του π. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ –ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΣΥΡΟΥ Πλοιάρχου Λ.Σ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ Ιωάννη Επ΄ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τριαντακονταπενταετούς διαδρομής μου στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο πιστά υπηρέτησα από υπηρεσίες και

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Στην 80η επέτειο βύθισης του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» ο Γ. Παππάς

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη ν. Λέρο τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 80η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς ως εκπρόσωπος

Μετάβαση στο περιεχόμενο