Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους ξεπαγώνουν αυξήσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Με διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δημόσια διαβούλευση στις 10 Μαΐου (“σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης”), προβλέπεται ότι μπαίνει σε 2ετή αναστολή προηγούμενη διάταξη, του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η προσωπική διαφορά στις αμοιβές στο δημόσιο (η οποία ισχύει από το 2012) θα συμψηφίζεται με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων.

Η αναστολή της διάταξης του 2015, σύμφωνα με τη διάταξη Βορίδη, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαΐου 2024, δηλαδή για 2 χρόνια.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για “αναπροσαρμογή” της καταληκτικής ημερομηνίας αναστολής, γεγονός που – σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr – θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση του χρόνου της αναστολής της διάταξης Βορίδη, για παράδειγμα έως τον Μάιο του 2025.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η αναστολή αυτή οδηγει σε αύξηση των αποδοχών με βάση την εξέλιξη των κλιμακίων των δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι, για τους δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προβλέπεται αύξηση κλιμακίων ανά 2 έτη, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά 3 έτη. Με την αναστολή της διάταξης του 2015, πρώτα-πρώτα οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα μπορούν να λάβουν αύξηση, ανεβαίνοντας κλιμάκιο, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση στις αποδοχές και για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κύκλοι στο Δημόσιο με καλή γνώση των τεκταινόμενων στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, αναφέρουν πως οι δικαιούχοι των αυξήσεων μέσω του παγώματος της διάταξης του 2015, ανέρχονται πάνω-κάτω στους 50.000 επί συνόλου 350.000 διοικητικών υπαλλήλων στο Δημόσιο, δηλαδή οι αυξήσεις θα αφορούν 1 στους 7 διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως το 2011, με μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, θεσπίστηκε ενιαίο μισθολόγιο για όλο το δημόσιο (σε ισχύ από το 2012), το οποίο οδηγούσε σε ενιαίους μισθούς σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο και τον φορέα στον οποίο ανήκουν.

Το ενιαίο μισθολόγιο οδήγησε σε προσωπική διαφορά μεταξύ των (σχετικά υψηλότερων) μισθών που είχαν πολλοί υπάλληλοι προ του ενιαίου μισθολογίου και των (χαμηλότερων) μισθών μετά την έναρξη ισχύος του ενιαίου μισθολογίου.

Προκειμένου να υπάρξει απότομη μείωση των μισθών αυτών, προβλέφθηκε συμψηφισμός των προσωπικών διαφορών αρχικά μέσω της κατάργησης των εναπομείναντων δώρων και έπειτα η σταδιακή κατάργηση τους σε 4 “δόσεις”.

Μετά την 1η δόση, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε “πάγος” στην παραπέρα κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς προβλέφθηκε συμψηφισμός της διαφοράς αυτής με την παραπέρα μισθολογική εξέλιξη. Έτσι η προσωπική διαφορά θα συμψηφιζόταν (ή θα αποσβενόταν) με τις αυξήσεις τις οποίες θα έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς ανέβαιναν κλιμάκιο. Με άλλα λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπαιρναν αύξηση μαζί με την εκάστοτε άνοδο του κλιμακίου τους ή αλλιώς, αν και ανέβαιναν κλιμάκιο, δεν έπαιρναν την αναλογούσα αύξηση. Και αυτό μέχρι να αποσβεσθεί η προσωπική διαφορά.

Το “καθεστώς” αυτό ισχύει από το 2015 έως και σήμερα.

Με τη διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο Βορίδη για την αξιολόγηση στο δημόσιο η οποία φέρνει αναστολή της διάταξης του 2015, αναστέλλεται, δηλαδή “παγώνει” για 2 χρόνια ο συμψηφισμός αυτός. Ωστόσο, όπως επισήμανε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης, η αύξηση των κλιμακίων για την περίοδο 2015-2017 έχει χαθεί οριστικά.

Έτσι, από τον Ιούνιο του 2022 ως και τον Μάιο του 2024, όποιος υπάλληλος έχει προσωπική διαφορά και ανέβει κλιμάκιο, θα λάβει την αναλογούσα αύξηση στις αποδοχές του.

Δεδομένων των περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο από το 2010, με τις μειώσεις-καταργήσεις των Δώρων και έπειτα τις μειώσεις μέσω του ενιαίου μισθολογίου, είναι η πρώτη φορά έκτοτε που θα δοθούν αυξήσεις στο Δημόσιο.

Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους ξεπαγώνουν αυξήσεις

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάρυμνα: Αλιευτικός Έλεγχος & Κατάσχεση 4000τμχ Αχινών

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν από στελέχη του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ένας 36χρονος και ένας 63χρονος εντός Ε/Ρ-Α/Ψ σκάφους στη περιοχή “ΓΛΥΣΤΡΑ”, να έχουν

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος της Ναυτοσύνης, ο φύλακας των απανταχού θαλασσοπόρων, προστάτης και του ένδοξου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του εμπορικού μας ναυτικού,

Μήνυμα Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη για τον εορτασμό του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου

Αγαπητοί και αγαπητές Ναυτικοί, Τιμώντας σήμερα τον προστάτη της Ελληνικής Ναυτοσύνης, τον Άγιο Νικόλαο, εύχομαι στους απανταχού Έλληνες και στις απανταχού Ελληνίδες ναυτικούς Χρόνια Πολλά με υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία με γαλήνιες θάλασσες. Η αφοσίωσή σας στο καθήκον,

Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν την 22χρονη Τζούλια – Η γυναικοκτονία που σόκαρε

«Παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε ήδη γίνει μαχήτρια, ένας οπλίτης – όπως οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες – επίμονος σε δύσκολες στιγμές», είπε στον συγκλονιστικό επικήδιο ο πατέρας της Τζούλιας Η Ιταλία αποχαιρέτησε την 22χρονη Τζούλια, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο