Γιάννης Πλακιωτάκης : «Η ασφάλεια στη θάλασσα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για το ΥΝΑΝΠ»

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κλάδο των ναυαγοσωστικών – ρυμουλκών σκαφών αναφέρθηκε ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης στην παρουσίαση του τεχνικού τόμου σχετικά με την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν από κοινού χθες στον «Δημόκριτο» η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια στη θάλασσα αναμφισβήτητα συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και για τον λόγο αυτό αναλήφθηκαν άμεσα πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης «Το προεδρικό διάταγμα που περιλαμβάνει τον Κανονισμό σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δύναμη έλξης, την ευστάθεια, τον πυροσβεστικό και αντιρρυπαντικό εξοπλισμό των ρυμουλκών πλοίων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την έγκριση και την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται», όπως υπογράμμισε, «για ένα σύγχρονο νομοθέτημα το οποίο έρχεται να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του συγκεκριμένου ναυτιλιακού τομέα μέσω της πρόβλεψης παγκοσμίως αποδεκτών και εφαρμοζόμενων όρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα εκείνου της πραγματικής ελκτικής δύναμης των ρυμουλκών, καθώς και την υποχρέωση τοποθέτησης του αναγκαίου πυροσβεστικού εξοπλισμού όταν τα ρυμουλκά δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες ρυμουλκήσεις».

Το Υπουργείο ωστόσο», επεσήμανε, «δεν στέκεται μόνο σε αυτό, αλλά 24 χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 55/1998 για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, προχώρησε στην κατάρτιση και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε οργάνωση, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά, μέσα και ουσίες των ιδιωτικών επιχειρήσεων των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες καταπολέμησης της ρύπανσης της θάλασσας.

Επίσης», ανέφερε, «έχει καταρτισθεί και εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί ομοίως σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τον Κανονισμό για τις τεχνικές προδιαγραφές των ναυαγοσωστικών ρυμουλκών πλοίων. Και για τα δυο νομοθετήματα, ο προγραμματισμός μας είναι να εκδοθούν πριν το κλείσιμο του τρέχοντος έτους».

DSC_5403DSC_5285DSC_5294DSC_5332DSC_5338

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ευχαριστώ του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ…

Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και ιδιαίτερα όσους συναδέλφου -φίλους ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό  κάλεσμα που τους απηύθυνα με αποτέλεσμα σε  μόλις σε 3 ημέρες από την ανακοίνωση πραγματοποίησης του συνεδρίου να συμπληρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχών . Ευχαριστώ

Λιμενικό: Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – Το κόστος έκτακτης ιατρικής περίθαλψης στους συνοδούς (!)

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από τους συνοδούς χειριστές (Κ-9 ) συνδράμουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των μελών της ΕΠΛΣΑΠΝ

Ανακοίνωση Ένωσης Αττικής: Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά η ΕΠΛΣΑΠΝ θα προβεί στη χορήγηση δωροεπιταγών για τα παιδιά των μελών μας  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των παιδιών των μελών μας

Στην Αλεξανδρούπολη και ο Γαλλικός στρατός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διπλωματικού και στρατιωτικού και της Γαλλίας, έχει μπει η Αλεξανδρούπολη. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας Sadrine Mouchet