Γιατί η κυβέρνηση «κόβει» τους ενστόλους από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Να περιορίσει δραματικά έως και να εξαλείψει τις υποψηφιότητες ενστόλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) του 2023 επιχειρεί η κυβέρνηση

Να περιορίσει δραματικά έως και να εξαλείψει τις υποψηφιότητες ενστόλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) του 2023 επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, οι δεκάδες εκλεγμένοι αξιωματικοί (της Αστυνομίας και του Λιμενικού) στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσουν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Πρόσφατα, η ΚΕΔΕ με απόφασή της ζήτησε να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε ήδη εκλεγμένους αιρετούς να διεκδικήσουν ξανά την ψήφο των δημοτών. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προ ημερών, έφερε το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας «να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας για τους Αξιωματικούς μη παραγωγικών Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος» ενόψει των αυτόδιοικητικών εκλογών του 2023.

Τι λέει η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως επικεφαλής του ΥΠΕΣ είχε επιχειρήσει να διευθετήσει το ζήτημα εισάγοντας σχετική διάταξη στο Ν. 4804/2021 που ήρε το ασυμβίβαστο.

Ωστόσο, η τρέχουμε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Μάκη Βορίδη, φαίνεται ότι διαφορετική άποψη από του προκατόχου της στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το νόμο 4804, για να θέσει υποψηφιότητα κάποιο στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε για δημοτικός σύμβουλος, είτε για Περιφερειακός σύμβουλος κ.λπ., δεν πρέπει να είναι Αξιωματικός διαφορετικά καταλαμβάνεται από το κώλυμα εκλογιμότητας (άρθρο 10 Ν.4804/21).

Ωστόσο, στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι για τα στελέχη που είναι ήδη εκλεγμένα και προήχθησαν σε Αξιωματικούς, με την συμπλήρωση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής τους θητείας, ΔΕΝ καταλαμβάνονται από το ασυμβίβαστο και ως εκ τούτου μπορούν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος εξαιρεί την συγκεκριμένη κατηγορία Αξιωματικών ως προς το ασυμβίβαστο καθότι ΔΕΝ προέρχονται από τις παραγωγικές Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας (δηλαδή τις σχολές που οι απόφοιτοι έχουν βαθμό αξιωματικού), αφού η προαγωγή τους προήλθε με τη συμπλήρωση πραγματικών ετών πραγματικής υπηρεσίας και η βαθμολογική τους
εξέλιξη περιορίζεται στους βαθμούς των κατώτερων Αξιωματικών στην ενέργεια.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνεδρίαση της στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, η ΚΕΔΕ πρότεινε την τροποποίηση της παρ. 2α, εδάφιο 3 του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, ως εξής: «Το κώλυμα και το ασυμβίβαστο του πρώτου εδαφίου δεν καταλαμβάνει όσους εκ του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προάγονται σε αξιωματικούς (αλλά δεν έχουν ασκήσει διοίκηση ως αξιωματικοί), με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίωξη ταχύπλοου με 50 κόμβους – Διακινητές μεταναστών Έλληνας και Κύπριος

Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Αιγαίο, όταν οι λιμενικές αρχές εντόπισαν ένα ύποπτο, ταχύπλοο με δύο εξωλέμβιες μηχανές μεγάλης ιπποδύναμης. Το σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, εντοπίστηκε αρχικά νοτιοανατολικά της

Η αλαζονεία της ισχύος. Kαι η τιμωρία της

«Οι ισχυροί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υπομένουν ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους». Ελάχιστες φράσεις έχουν επιβιώσει τόσο επίμονα μέσα στους αιώνες όσο αυτή που συναντάμε στον Θουκυδίδη. Νατάσα Στασινού • [email protected] Από τις αίθουσες των

Βαβέλ

  Δεν ξέρω αν η αντιπολίτευση είναι «θίασος» ή «Βαβέλ». Δεν ξέρω αν αποτελούν «απειλή για τη δημοκρατία» ή αν θέλουν «να εξαντλήσουν τη χώρα», όπως τους κατηγόρησε ο Μητσοτάκης (10/6). Γιάννης Πρετεντέρης Υποψιάζομαι όμως ότι είναι η πιο αυτοκαταστροφική αντιπολίτευση που

Δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού στο Λιμενικό από την ΕΝ.ΕΛ.Ν.Μ.Ε. για τις νέες ψυχομετρικές εξετάσεις (pics)

Η Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών Μεσιτικών Εταιρειών (ΕΝ.ΕΛ.Ν.Μ.Ε.), επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό της ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και των φορέων που τη στηρίζουν, προχώρησε σε σημαντική δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για τις ανάγκες των ψυχομετρικών εξετάσεων των