Γιατί η κυβέρνηση «κόβει» τους ενστόλους από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Να περιορίσει δραματικά έως και να εξαλείψει τις υποψηφιότητες ενστόλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) του 2023 επιχειρεί η κυβέρνηση

Να περιορίσει δραματικά έως και να εξαλείψει τις υποψηφιότητες ενστόλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) του 2023 επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, οι δεκάδες εκλεγμένοι αξιωματικοί (της Αστυνομίας και του Λιμενικού) στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσουν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Πρόσφατα, η ΚΕΔΕ με απόφασή της ζήτησε να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε ήδη εκλεγμένους αιρετούς να διεκδικήσουν ξανά την ψήφο των δημοτών. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προ ημερών, έφερε το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας «να αρθεί το κώλυμα εκλογιμότητας για τους Αξιωματικούς μη παραγωγικών Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος» ενόψει των αυτόδιοικητικών εκλογών του 2023.

Τι λέει η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως επικεφαλής του ΥΠΕΣ είχε επιχειρήσει να διευθετήσει το ζήτημα εισάγοντας σχετική διάταξη στο Ν. 4804/2021 που ήρε το ασυμβίβαστο.

Ωστόσο, η τρέχουμε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Μάκη Βορίδη, φαίνεται ότι διαφορετική άποψη από του προκατόχου της στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το νόμο 4804, για να θέσει υποψηφιότητα κάποιο στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε για δημοτικός σύμβουλος, είτε για Περιφερειακός σύμβουλος κ.λπ., δεν πρέπει να είναι Αξιωματικός διαφορετικά καταλαμβάνεται από το κώλυμα εκλογιμότητας (άρθρο 10 Ν.4804/21).

Ωστόσο, στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι για τα στελέχη που είναι ήδη εκλεγμένα και προήχθησαν σε Αξιωματικούς, με την συμπλήρωση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αιρετής τους θητείας, ΔΕΝ καταλαμβάνονται από το ασυμβίβαστο και ως εκ τούτου μπορούν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος εξαιρεί την συγκεκριμένη κατηγορία Αξιωματικών ως προς το ασυμβίβαστο καθότι ΔΕΝ προέρχονται από τις παραγωγικές Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας (δηλαδή τις σχολές που οι απόφοιτοι έχουν βαθμό αξιωματικού), αφού η προαγωγή τους προήλθε με τη συμπλήρωση πραγματικών ετών πραγματικής υπηρεσίας και η βαθμολογική τους
εξέλιξη περιορίζεται στους βαθμούς των κατώτερων Αξιωματικών στην ενέργεια.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνεδρίαση της στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, η ΚΕΔΕ πρότεινε την τροποποίηση της παρ. 2α, εδάφιο 3 του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, ως εξής: «Το κώλυμα και το ασυμβίβαστο του πρώτου εδαφίου δεν καταλαμβάνει όσους εκ του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προάγονται σε αξιωματικούς (αλλά δεν έχουν ασκήσει διοίκηση ως αξιωματικοί), με τη συμπλήρωση ετών πραγματικής υπηρεσίας».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):