Γιατί τρελάθηκαν τα σήματα GPS στην Κύπρο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Daniel Hagari παραδέχτηκε χθες ότι ο στρατός έχει διακόψει τα σήματα GPS στο κεντρικό Ισραήλ.

Ομάδες ψαράδων στην Κύπρο αναγνωρίζουν ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πολλές παρεμβολές στην ευρύτερη περιοχή και διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τα μηχανήματα. «Όσοι πήγαν σήμερα θάλασσα, θα πρόσεξαν ότι το εικονίδιο του σκάφους βρίσκεται κάπου κοντά στην Βηρυτό», σημειώνουν.

Αυτή η τελευταία παρατήρηση, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του SigmaLive για την σήμανση Βηρυτού και Λιβάνου, φαίνεται να συνδέεται με τις ευρύτερες πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή κάτι που επιβεβαιώνουν και πηγές από την Πολιτική Αεροπορία με τις οποίες μίλησε το SigmaLive.

Στο πλαίσιο αυτό, o εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Daniel Hagari παραδέχτηκε χθες ότι ο στρατός έχει διακόψει τα σήματα GPS στο κεντρικό Ισραήλ, σε αυτό που λέει είναι μέρος των προσπαθειών «εξουδετέρωσης ορισμένων απειλών».

«Την τελευταία ημέρα, ξεκινήσαμε διακοπές του GPS για να εξουδετερώσουμε τις απειλές. Αυτή η προσπάθεια βοηθά στην εξουδετέρωση ορισμένων απειλών, επομένως χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι διαταραχές προκαλούν ταλαιπωρίες, αλλά είναι ένα ζωτικό και απαραίτητο εργαλείο στις αμυντικές μας δυνατότητες», προσθέτει ο Hagari.

Με παρελθόν οι διακοπές του GPS

Οι διακοπές του GPS έχουν αναφερθεί ευρέως στο παρελθόν στο βόρειο Ισραήλ ή σε περιοχές κοντά στη Γάζα, αλλά ήταν λιγότερο συχνές στο κεντρικό Ισραήλ. Έρχονται μια μέρα αφότου ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ενίσχυσε την αντιαεροπορική άμυνά του και είχε καλέσει εφέδρους, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν για μια πιθανή ιρανική απάντηση σε ένα χτύπημα στη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όπου υψηλόβαθμοι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν και γι’ αυτό κατηγορήθηκε το Ισραήλ.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που σημειώνουν πως τα πολιτικά αεροσκάφη που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού πρέπει να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του GPS για να τους βοηθήσουν να προσγειωθούν λόγω «jamming» και «spoofing» για το οποίο υπεύθυνο είναι το Ισραήλ. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και τη σχετική σύγκρουση στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι αυξάνει την παρεμβολή GPS στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις επιθέσεις της Χαμάς και της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια πτήση της Turkish Airlines αντιμετώπισε δυσκολίες καθώς ξεκίνησε την κάθοδό της στη Βηρυτό επειδή εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί πλοήγηση GPS. Έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για περίπου 40 λεπτά πριν χρειαστεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακάλεσε την από 17/05/2024 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως στη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και

ΟΛΠ Α.Ε.: Επενδύσεις σε όλους τους τομείς για την επίτευξη νέων ρεκόρ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχωρά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ψηφιοποίησης. Τα σχέδια αυτά ενισχύονται από τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, η οποία

Πού βρίσκεται η «κούρσα» για την αναβάθμιση του ΠΝ

Σε εξέλιξη είναι η «κούρσα» για την αναβάθμιση/ εκσυγχρονισμό του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» υπογραμμίζουν έντονα την ανάγκη για ενίσχυση του ΠΝ. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί ο εκσυγχρονισμός

Μετάβαση στο περιεχόμενο