Γυναίκες μόλις το 1,2% του παγκόσμιου ναυτικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με έκθεση

Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών σύμφωνα με την Έκθεση Ναυτικού Εργατικού Δυναμικού BIMCO/ICS 2021.

Κι όμως, όσο μικρό κι αν φαίνεται αυτό το ποσοστό, αυτά είναι καλά νέα, γιατί αντιπροσωπεύει μια θετική τάση στην ισορροπία των φύλων, με την έκθεση να υπολογίζει ότι 24.059 γυναίκες υπηρετούν ως ναυτικοί, αυξημένες κατά 45,8% σε σύγκριση με την έκθεση του 2015.

Μέσα σε αυτήν την ιστορικά ανδροκρατούμενη βιομηχανία, διεθνείς φορείς όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουν την ναυτιλιακή βιομηχανία να προχωρήσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα.

Αυτό περιγράφει και η Ειρήνη Α., υποψήφια Β’ Μηχανικός, με κύρια δραστηριότητά της την ακτοπλοΐα, όταν αναφέρεται στο γεγονός ότι ως γυναίκα μηχανικός συνεχώς πρέπει να αποδεικνύει την αξία της, και ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το επάγγελμα ως ίση απέναντι στους άνδρες συναδέλφους της.

«Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ως γυναίκες» προσθέτει η Αφροδίτη Κ., προτρέποντας όσες γυναίκες θέλουν να εργαστούν ως μηχανικοί στα πλοία -σε έναν παραδοσιακά μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο- να το κάνουν.

Ένα σπάνιο παράδειγμα γυναίκας Α’ Μηχανικού, η Μαρία Π., έχοντας εργαστεί σχεδόν σε όλους τους τύπους πλοίων, στο δικό της μήνυμα προς την νέα γενιά μηχανικών λέει πως «η δύναμη είναι η γνώση σου. Δεν είναι η μυϊκή σου δύναμη πλέον, αλλά οι γνώσεις σου», ενώ κοινή φράση στα χείλη όλων είναι ότι είναι περήφανες για το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Στην συζήτηση που έκαναν πέντε γυναίκες αξιωματικοί μηχανικοί στα εμπορικά πλοία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κατέγραψαν τις σκέψεις και τα όνειρά τους γύρω από το επάγγελμα που συνειδητά επέλεξαν να ακολουθήσουν και φυσικά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν.

Γιατί όπως λέει και η Ευαγγελία Μ., Β’ μηχανικός σε πλοία LNG, «αν είχα κάτι άλλο να κάνω, πάλι αυτή θα επέλεγα. Κάθε ταξίδι είναι ένα βιβλίο», ενώ η Φωτεινή Κ. ότι «δεν είναι το καράβι που κάνει την ζωή στο πλοίο, αλλά το πλήρωμα κάνει το καράβι».

Γι’ αυτό και οι αλλαγές έρχονται μέσα από την πράξη. Ο ΙΜΟ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του να επιτύχουν την Ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ιδιαίτερα τον Στόχο 5 «Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Η κοινοπραξία METKA – ΤΕΚΑΛ προσωρινός ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα – Στα €20,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

Η ΟΛΘ ανακοίνωσε πως τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου για το έτος 2023 αυξήθηκαν σε €85,9 εκατ., από €85,3 εκατ. το 2022. Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε σημαντική αύξηση άνω του 12% (στα €59,8 εκατ.), επίσης στους τομείς εκμετάλλευσης

Οι Κυκλάδες κινδυνεύουν – Ένταξη στους επτά απειλούμενους ευρωπαϊκούς τόπους

Όπως αναφέρεται, οι  Κυκλάδες, φημισμένες για τη μοναδική γοητεία και τον πλούσιο πολιτισμό τους βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων, που προέρχεται από την έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Έτσι, παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται

Εκτός Top 10 τα ευρωπαϊκά λιμάνια – Είχαν άνοδο μόνο Πειραιάς και Gioia Tauro

Η κορυφαία τριάδα του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας-Μπριζ και του Αμβούργου είναι αρκετά κυρίαρχη ώστε να μην αμφισβητείται η θέση τους. Όπως και το 2022, τα τρία λιμάνια της βόρειας περιοχής καταγράφουν παρόμοια κυκλοφοριακή τάση, με μείωση περίπου 7% το 2023». Τα

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Μετάβαση στο περιεχόμενο