H Europol υποχρεώνεται να διαγράψει προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται με το έγκλημα

Ο όγκος δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η αστυνομική υπηρεσία «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Η ευρωπαϊκή αρχή προστασίας δεδομένων έδωσε εντολή στη Europol να διαγράψει δεδομένα που αφορούν πρόσωπα χωρίς επιβεβαιωμένες σχέσεις με εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ανακοίνωσε ότι δίνει στην Europol περιθώριο ενός έτους για να αποφασίσει ποια δεδομένα μπορεί να κρατήσει νόμιμα.

Έπειτα από το διάστημα αυτό, τα δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με το έγκλημα πρέπει υποχρεωτικά να διαγράφονται εντός εξαμήνου προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, η αποθήκευση τέτοιων δεδομένων θα μπορούσε δυνητικά να νομιμοποιηθεί αναδρομικά αν εφαρμοστούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία της Europol.

Έρευνα από το 2019

H απόφαση του EDPS έρχεται έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2019. Ο Επόπτης είχε επικρίνει τότε την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την «συνεχιζόμενη αποθήκευση μεγάλων όγκων» τέτοιων δεδομένων, πρακτική που «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Επόπτη, από την αρχική επίπληξη το 2019 μέχρι σήμερα η Europol έχει λάβει μέτρα, δεν είχε όμως συμμορφωθεί όμως με τα αιτήματα για καθορισμό μέγιστου χρονικού διαστήματος αποθήκευσης δεδομένων.

Δεδομένα για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία ουδέποτε έχει αποκαλύψει τον όγκο των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα όμως με εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται ο Guardian η υπηρεσία έχει αποθηκεύσει την τελευταία εξαετία 4 petabyte πληροφοριών.

H βάση δεδομένων φέρεται να περιέχει πληροφορίες για τουλάχιστον 250.000 υπόπτους τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων, τις επαφές τους, καθώς και για άγνωστο αριθμό πολιτών που δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Φέρεται επίσης να περιλαμβάνει δεδομένα για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων λένε ότι ο όγκος των δεδομένων στα συστήματα της Europol ισοδυναμεί με μαζική επιτήρηση» γράφει η εφημερίδα, παραλληλίζοντας την υπηρεσία με την αμερικανική NSA.

Αναδρομική νομιμοποίηση;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η στάση του Επόπτη εγείρει «σημαντικές προκλήσεις» για τη λειτουργία της Europol.

Πέρυσι, μάλιστα, η Κομισιόν πρότεινε αλλαγές που, εφόσον γίνουν νόμος, θα νομιμοποιήσουν αναδρομικά την αποθήκευση όλων των δεδομένων και θα επιτρέπουν την αξιοποίησή τους στη δημιουργία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις