Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες πολλαπλών ανοιγμάτων μήκους 2.252 μέτρων, η οποία έχει σχεδιαστεί με αεροδυναμική ευστάθεια για ταχύτητα ανέμου έως 266,4 χλμ./ώρα και με αντοχή σε πρόσκρουση πλοίων 180.000 τόνων που πλέει με ταχύτητα 16 κόμβων και σε τεκτονικές μετακινήσεις έως 2 μέτρων σε οποιαδήποτε διεύθυνση μεταξύ διαδοχικών βάθρων. Έχει λάβει μάλιστα 9 διεθνή βραβεία για μελέτη-κατασκευή.
Να σημειωθεί ακόμα πως διαθέτει 368 καλώδια ανάρτησης καταστρώματος με συνολικό μήκος 61,6 χλμ., τα οποία περιλαμβάνουν χαλύβδινους τένοντες συνολικού μήκους 3.212 χλμ. (μισή ακτίνα της Γης), ενώ σε ότι αφορά τις συνεχείς τεχνικές αναβαθμίσεις έχουν υπάρξει 208 αποσβεστήρες ταλάντωσης καλωδίων ανάρτησης και διαθέτουν αντικεραυνική προστασία με 13.900 μέτρα συρματόσχοινων ανοξείδωτου χάλυβα.
Σε ό,τι αφορά τη δομική παρακολούθηση και συντήρηση του έργου, οι εναερίτες (αλπινιστές) έχουν σπαταλήσει περισσότερες από 34.000 ώρες στον αέρα και τα πλωτά μέσα και οι δύτες περισσότερες από 11.000 ώρες στο νερό, με το συνολικό κόστος για δομική παρακολούθηση και συντήρηση από το 2005 μέχρι και το 2023 να είναι 32,9 εκ. ευρώ και ακόμα 18 εκ. ευρώ για τεχνικές αναβαθμίσεις.
Εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας
Μάλιστα, για τη συμπλήρωση των 20 ετών, η ΓΕΦΥΡΑ, παραχωρησιούχος εταιρεία της Ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου, μέλος του Δικτύου της VINCI Highways, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων υπό παραχώρηση παγκοσμίως, πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, που χαιρετίζοντας υπογράμμισαν τη σημασία του έργου για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Από πλευράς του Ομίλου VINCI Concessions, το παρών έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Nicolas Notebaert και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑΣ Πάνος Λούκας, που αναφέρθηκαν στα σημεία καμπής των τελευταίων 20 ετών αλλά και σκιαγράφησαν το όραμά τους για το μέλλον.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, η εφ. «Πατρίς» μιλώντας αποκλειστικά με το Διευθύνων Σύμβουλο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», Πάνο Λούκα, αναδεικνύει τη σημασία του έργου αυτού για τους πολίτες των περιοχών και όλης της χώρας, καθώς και αυτή της σύνδεσής του με τον αυτοκινητόδρομο Πύργου-Πατρών που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Πόσο θεωρείτε ότι έχει συντελέσει το έργο της γέφυρας στην γενικότερη ανάπτυξη των περιοχών που έχει συνδέσει;
H συμπλήρωση φέτος, είκοσι χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Γέφυρας, είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν για τις μετακινήσεις στο Στενό και στην Δυτική Ελλάδα πριν την υλοποίηση της, αλλά και την συγκίνηση όλων των Ελλήνων όταν η ολυμπιακή φλόγα διέσχιζε για πρώτη φορά την Γέφυρα, εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004που είχε σηματοδοτηθεί από πολλές ελληνικές επιτυχίες.
Αυτό το μοναδικό κατασκευαστικό και τεχνολογικό επίτευγμα που εγκαινιάστηκε στις 12 Αυγούστου 2004, την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, εξασφαλίζει την συνεχή σύνδεση των δύο πλευρών του Στενού, βελτιώνει την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, συντελώντας στην βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.
Από την έναρξη λειτουργίας της η Γέφυρα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 77 εκατ. διελεύσεις οχημάτων συμβάλλοντας τα μέγιστα στη σύνδεση του δυτικού τμήματος της χώρας και της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό χώρο ως συνδετήριος κρίκος και των δύο λιμένων, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, που αποτελούν πύλες της χώρας προς τη δύση. Πρόσφατες μελέτες από το Παρατηρητήριο Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας έδειξαν ότι η κινητικότητα στο Στενό έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πριν το 2004, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο μεγάλες κρίσεις (η οικονομική και της πανδημίας), με θετική συμβολή στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, την απασχόληση, την εφοδιαστική αλυσίδα, την διεύρυνση του εμπορίου, την προσέλκυση επενδύσεων και φυσικά την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Κάθε πότε γίνονται εργασίες συντήρησης στη γέφυρα, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το νερό;
Η ερώτησή σας μου δίνει την αφορμή να αναφέρω ότι το θέμα της συντήρησης των έργων υποδομής και ιδίως των γεφυρών έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και παγκοσμίως, καθώς η γήρανσή τους εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές λύσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται. Σε ότι αφορά την συντήρηση έργων υποδομής, για την χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, σημείο αναφοράς είναι η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η αποτελεσματική διαχείριση της οποίας είναι μια διαρκής πρόκληση που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις, υψηλή τεχνολογία, προηγμένες μεθόδους και εξειδικευμένο προσωπικό.
Η επιθεώρηση και συντήρηση της Γέφυρας που ξεκίνησε από την 1η ημέρα λειτουργίας γίνεται καθημερινά με βάση το Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων και Συντήρησης που καθορίζει κύκλους, συχνότητα, μεθοδολογία, κλπ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός των δομικών στοιχείων που ελέγχονται και επιθεωρούνται ξεπερνάει τα 6.000 και για κάθε ένα από αυτά υπάρχει διαθέσιμο το πλήρες ιστορικό, συνοδευόμενο από αναφορές και φωτογραφικό υλικό. Καθώς δε οι εργασίες γίνονται στους πυλώνες, κάτω από το κατάστρωμά ή και υποθαλάσσια, μόνο κάποιες είναι αντιληπτές από όσους χρησιμοποιούν τη Γέφυρα, όπως κάθε καλοκαίρι που έχουμε «την χορογραφία των Αλπινιστών» στο πλαίσιο της ετήσιας επιθεώρησης που πραγματοποιούν.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας, έχουν αφιερωθεί περισσότερες από 34.000 ώρες για επιθεωρήσεις από την ομάδα των Αλπινιστών, ενώ δύτες και εξειδικευμένα συνεργεία έχουν περάσει περισσότερες από 11.000 ώρες στο νερό για τις υποβρύχιες επιθεωρήσεις.
Όντας γεννημένος στην Αμαλιάδα και γνωρίζοντας την περιοχή, πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει την Ηλεία η παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου και η διασύνδεσή του με αυτό το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί η γέφυρα;
Επιτρέψτε μου να εκφράσω την συγκίνησή μου καθώς η Αμαλιάδα όπου γεννήθηκα συνδέεται με τις αναμνήσεις των καλοκαιρινών παιδικών μου χρόνων. Στα τραπέζια δε του καφενείου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμαλιάδας όπου «εργαζόμουν» για το καλοκαιρινό μου χαρτζιλίκι, θυμάμαι πάντα να υπάρχει η «ΠΑΤΡΙΣ».
Η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος της Ολυμπίας Οδού, θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της Δυτ. Ελλάδας και ιδίως της Ηλείας καθώς οι επισκέπτες θα προσεγγίζουν την περιοχή σύντομα, άνετα και με ασφάλεια, γεγονός που θα την αναβαθμίσει δραστικά ως τουριστικό προορισμό. Μέσω δε του σύγχρονου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που ενώνει η Γέφυρα, τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη που μετακινούνται οδικώς θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την Ηλεία ως βασικό προορισμό με δυνατότητα μετακινήσεων στην Πελοπόννησο αλλά και την Δυτ. Ελλάδα. Η αύξηση της κυκλοφορίας στην έξοδο του Πάσχα 2024 και η σημαντικότατη αύξηση του οδικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, μας προϊδεάζει για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής από την ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος.
Για τουρίστες ή και Έλληνες από απομακρυσμένες περιοχές που δε γνωρίζουν την ιστορία του έργου αυτού, υπάρχουν από πλευράς σας δράσεις που να καλύπτουν το συγκεκριμένο κομμάτι;
Από την έναρξη λειτουργίας του Έργου πάνω από 200 χιλ. επισκέπτες έχουν επισκεφθεί το Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τουρίστες και μαθητές. Μαθητές που έχοντας γεννηθεί μετά το 2004 θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι πάντα στο Στενό υπήρχε μία Γέφυρα που ένωνε τις δύο ακτές. Και είναι αυτό για εμάς η ευκαιρία να τους μιλήσουμε για την ιστορία του Έργου, το όραμα του Χαρ. Τρικούπη, τις κατασκευαστικές προκλήσεις και την καθημερινή συντήρησή του. Η επέτειος δε των 20 χρόνων λειτουργίας είναι αφορμή να προγραμματίσουμε την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου, προσφέροντας στους επισκέπτες την εμπειρία εικονικής ξενάγησης σε Πυλώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μοντέλο κατασκευής της Γέφυρας δωρήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Πατρών επιδιώκοντας να αποτελεί σημείο αναφοράς, γνώσης και έμπνευσης για τους νέους φοιτητές αλλά και για τους επισκέπτες στο Συνεδριακό Κέντρο.
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το επόμενο διάστημα; Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε προκειμένου να αναδείξετε ακόμα παραπάνω τη σημασία του τεράστιου αυτού έργου;
Πέραν της σημασίας στην οικονομική βιωσιμότητα του Έργου και την αποπληρωμή του δανείου, καθώς και στην υποδειγματική συντήρηση και λειτουργία, μία μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση δράσεων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Έργου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη μείωση των άμεσων εκπομπών ρύπων CO₂ από την λειτουργία του Έργου και στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων προς τους οδηγούς για τη μείωση του δικού τους ανθρακικού αποτυπώματος. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει ήδη επιτύχει μείωση των άμεσων εκπομπών CO₂ κατά 78% από το 2018, και συνεχίζουμε.
Επίσης, με αφορμή την 20η επέτειο, διαθέσαμε το πρώτο στην Ελλάδα εκπτωτικό συνδρομητικό πρόγραμμα e-pass αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας 2 που παρέχει έκπτωση ύψους 34% σε κάθε διέλευση.
Ένα έργο όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θεωρείτε ότι μας έχει προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για την υλοποίηση νέων αναπτυξιακών έργων;
Σήμερα, 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, η Γέφυρα που υλοποιήθηκε μέσω του επιτυχημένου στην χώρα μας μοντέλου των παραχωρήσεων, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα έργου υποδομής που παρά την πολυπλοκότητα της κατασκευής, ολοκληρώθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα και το οποίο χαρακτηρίζεται από τεχνική αριστεία, θέτοντας υψηλά πρότυπα στην λειτουργία και συντήρηση, αφήνοντας ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Στις 25 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διέσχισε για μία ακόμη φορά την Γέφυρα στην διαδρομή της για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» μεταφέροντας δυνατά μηνύματα για τη ελληνογαλλική φιλία αλλά και συμβολισμούς για την Ελλάδα που χτίζει γέφυρες με το μέλλον, την Ελλάδα που προοδεύει, δημιουργεί και μας κάνει υπερήφανους.
Ως μέλος του γαλλικού ομίλου VINCI, πεποίθησή μας είναι ότι τα έργα που υλοποιούμε και οι γέφυρες που κατασκευάζουμε δεν είναι μόνο από σκυρόδεμα και σίδερο. Είναι ανθρώπων έργα που συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προάγοντας την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και της περιφέρειας. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί από το 2004η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, διαχρονικό σημείο αναφοράς για την υλοποίηση, συντήρηση και λειτουργία αναπτυξιακών έργων.