H Iταλία κατηγορεί τη Βάγκνερ πως «χρησιμοποιεί» τους μετανάστες για να «τιμωρήσει» χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ πως διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη για να τιμωρήσει, κατ’ αυτόν, κράτη μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Η εκθετική μεγέθυνση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές οφείλεται εν μέρει, όχι σε αμελητέο βαθμό, σε σαφή στρατηγική υβριδικού πολέμου του ομίλου Βάγκνερ (…) που χρησιμοποιεί το σημαντικό βάρος του σε χώρες της Αφρικής», υποστήριξε ο κ. Κροσέτο, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή του.

«Όπως η ΕΕ, το NATO και η Δύση συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι στο μέτωπο της νότιας Ευρώπης, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη καθημερινά», συνέχισε.

Προειδοποίησε πως η «ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση (…) έχει μετατραπεί σε μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρωτίστως η Ιταλία» για τις «γεωστρατηγικές επιλογές τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι φάνηκε να υιοθετεί με τη σειρά του τη θέση αυτή χθες Δευτέρα, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ισραήλ, επισημαίνοντας πως «πολλοί μετανάστες» φθάνουν στις ιταλικές ακτές «από ζώνες που ελέγχει ο όμιλος Βάγκνερ».

Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία με γραμμή αποφασιστικά αντιμεταναστευτική. Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας (FdI) Τζόρτζα Μελόνι είναι πλέονη πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ιταλία, μέλος της ΕΕ και του NATO, παρέχει από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022, υποστήριξη στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι περίπου 6.000 τις αντίστοιχες χρονικές περιόδυς του 2022 και του 2021, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη. Οι περισσότεροι αναχωρούν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής, επιβιβάζονται σε συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, ο ιδρυτής της οποίας Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δρα επίσης σε χώρες της Αφρικής, όπως ιδίως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί. Μισθοφόροι της έχουν δράσει και στη Λιβύη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Άμυνας, ο κ. Πριγκόζιν, σε μήνυμά του —διανθισμένο με ύβρεις— μέσω της πλατφόρμας Telegram, αντέτεινε ότι «δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ’ αυτήν», και κάλεσε τον κ. Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην Καλαβρία τον περασμένο μήνα, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ιδίως αφού καταγγέλθηκε πως η αντίδραση των ιταλικών αρχών στην τραγωδία ήταν υπερβολικά αργή.

Την Κυριακή, έπειτα από νέο ναυάγιο πλεούμενου που αναχώρησε από τη Λιβύη, η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone κατήγγειλε πως η ιταλική ακτοφυλακή δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις να διασωθούν άνθρωποι που κινδύνευαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους. Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών

Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι

Με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών τα αποτελέσματα 2022 για Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ 2022 ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Με βάση τις  οικονομικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται

Μετάβαση στο περιεχόμενο