H Ρωσία προαναγγέλλει αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε βήματα αντιποίνων, τόσο στρατιωτικο-τεχνικής αλλά και άλλης φύσης, ώστε να σταματήσεις απειλές που εγείρονται για την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απειλή» για τη χώρα του μια ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα αναλύσει τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας».

Ο Ρίτσαρντ Σίρεφ, πρώην αναπληρωτής διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη σχολίασε ότι είναι αναμενόμενο από τη Ρωσία ενόψει της προοπτικής ένταξης στη Φινλανδία να κάνει πολύ θόρυβο». «Θα υπάρξει πολύς εκφοβισμός, πολύ bullying», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC κι αυτό θα περιλαμβάνει και «προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ» καθώς και «υπονόμευσης κρατικών δομών με κυβερνοεπιθέσεις.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;
Οι απειλές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία να μην προσχωρήσει στη Συμμαχία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι πέτυχε αυτό ακριβώς που φοβόταν περισσότερο ο Βλαντίμιρ Πούτιν: την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Το BBC επιχειρεί να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει πιθανώς η Ρωσία στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται κοντά στα σύνορά της.

Στρατιωτικές κινήσεις: Προς το παρόν ο Πούτιν έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην Ουκρανία, ως εκ τούτου είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές κινήσεις στην κατεύθυνση της Φινλανδίας. Ρωσικά στρατεύματα αναδιατάχθηκαν νότια από τη μεθόριο των 1.300 χλμ. με τη Φινλανδία, αλλά αργότερα είναι πιθανό να μετακινήσει τόσο στρατεύματα όσο και πυραύλους κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία και να προχωρήσει σε επιθετικές εναέριες και ναυτικές περιπολίες.

Υβριδικός πόλεμος: Κυβερνοεπιθέσεις κατασκοπία μέσω του Διαδικτύου διεξάγει εδώ και καιρό η Ρωσία με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη κι οι επιθέσεις αυτού του είδους αναμένεται τώρα να στοχοθετούν ειδικά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αν προσχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενες από τις συνήθεις επίσημες ανακοινώσεις αποποίησης της ευθύνης από το Κρεμλίνο.

Προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης: Στον Πούτιν, λέει το BBC, αρέσουν τα παιχνίδια διαρκείας κι ίσως αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα των δύο σκανδιναβικών κρατών αφήνει ανοικτή την πιθανότητα ανατροπής της απόφασης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συν τω χρόνων, ίσως επιδιώξει να μεταστρέψει την κοινή γνώμη της Φινλανδίας κατά του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια διαδικτυακών bots και ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H Ρωσία προαναγγέλλει αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ -Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μεγάλο Σχίσμα

Με τον όρο «Σχίσμα» εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.  Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.  Οι

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα εμφανίσουν πλεόνασμα το 2023

Πλεόνασμα 749 εκατομμυρίων ευρώ, θα παρουσιάσουν το 2023, τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι αυξημένη λόγω των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια μειώσεων και παγώματος των

Ναυτιλία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το «χάος» στα Δαρδανέλια

«Δραματική» εικόνα παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις παράπλευρες συνέπειες στη ναυτιλία από την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγράφοντας τεράστια συμφόρηση δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, τονίζεται πως στη νέα εποχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων στην ανατολική Μεσόγειο

Συντάξεις: Νέο κύμα μαζικής φυγής – Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 200.000 – Ποιες είναι οι αιτίες

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο εργασίας η συνεχιζόμενη  έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης και το 2022. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000 πιέζοντας το ασφαλιστικό σύστημα όσον αφορά αφενός τις δαπάνες και αφετέρου τους ρυθμούς απονομής των συντάξεων. Ο