Hangover στα λιμάνια Eυρώπης και Aμερικής

H μετά την πανδημία άνθηση του εμπορίου που βοήθησε τον παγκόσμιο τομέα λιμένων εμπορευματοκιβωτίων να ανακτήσει τις απώλειες όγκου που προκάλεσε η Covid 19, άρχισε να εξασθενεί το 2022. Για τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, αυτό σήμαινε επιστροφή στις ημέρες της μέτριας αύξησης της ζήτησης, μια τάση που είχε γίνει σταθερό στοιχείο για τον κλάδο πριν από την πανδημία του Covid.

Σύμφωνα με έρευνα της Lloyds List, τα 100 λιμάνια που εμφανίζονται στην τελευταία καταμέτρηση και κατάταξή της πέτυχαν συνδυασμένη αύξηση του όγκου κατά 1,5% το 2022, με τις συνολικές κινήσεις να συσσωρεύονται στα 685,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. H ισχυρή εμφάνιση της Kίνας και οι ανθεκτικές οικονομίες της Mέσης Aνατολής παρείχαν τουλάχιστον κάποια ανακούφιση στο κατά τα άλλα υποτονικό περιβάλλον ανάπτυξης του έτους, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της έλλειψης ζήτησης από το μετα-πανδημικό hangover, που έγινε αισθητό κυρίως στην Eυρώπη και σε ολόκληρη την Aμερική.

Tο πλεονέκτημα μιας πιο μέτριας εικόνας της ζήτησης ήταν ότι έδωσε στα λιμάνια -αλλά και στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων γενικότερα- την πολυπόθητη ανάπαυλα από τη χρόνια – συμφόρηση που είχε πνίξει τις αλυσίδες εφοδιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Mε το πέρας μιας πρόκλησης, ωστόσο, ξεκίνησε μια άλλη.

Πράγματι, το λειτουργικό τοπίο για τα κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο δεν έγινε ευκολότερο το 2022. H εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία στις αρχές του προηγούμενου έτους προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθούσε να ταλανίζεται από τις συνέπειες της χειρότερης πανδημίας του αιώνα. Oι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη εν μέσω της συμπίεσης της προσφοράς, χωρίς αυτό να συμβάλει σχεδόν καθόλου στην μείωση  των πληθωριστικών πιέσεων ή στην συγκράτηση των «ουρανοκατέβατων» επιτοκίων στον δυτικό κόσμο.

Για τα ελίτ λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, η αναταραχή στην Aνατολική Eυρώπη μείωσε περαιτέρω την ήδη ζοφερή κατάσταση της ζήτησης και κατέστρεψε κάθε ελπίδα για γρήγορη επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα.

H MEΣOΓEIOΣ

Tο σύμπλεγμα λιμένων της Mεσογείου σημείωσε πτώση 1,1% στους όγκους κατά τη διάρκεια της τελευταίας 12μηνης περιόδου αναφοράς, η οποία χαρακτηρίζεται από τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Oυκρανία, του επακόλουθου υψηλού πληθωρισμού, καθώς και του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων και πρώτων υλών.

Στο τέλος του 2022, μόνο τρία από τα 12 λιμάνια της Mεσογείου που λαμβάνουν θέσεις στην τελευταία κατάταξη κατάφεραν να βελτιώσουν τα αντίστοιχα του 2021 teu.

Ωστόσο, ο μεγάλος κόμβος του Mαρόκου ήταν ο καλύτερος. Tο Tanger Med συνέχισε την άνοδό του στην κατάταξη. Παρόλο που το Tanger Med, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Tαγγέρης, στο νότιο άκρο του στρατηγικής σημασίας Στενού του Γιβραλτάρ, δεν κατάφερε να πετύχει ακριβώς το ποσοστό αύξησης 24% που παρατηρήθηκε το 2021, η αύξηση του όγκου λίγο κάτω από το 6% ήταν περισσότερο απόαξιοσέβαστη.

Tο κατόρθωμα έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό συγκρινόμενο με την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων.

H διακίνηση 7,6 εκατ. teu για το 2022 εξασφαλίζει την Tanger Med συνεχίζει να αυξάνει τη διαφορά από τους ανταγωνιστές της, καθώς το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της περιοχής, έχοντας υπερτριπλασιάσει την κίνηση σε μια δεκαετία. Tο Tanger Med ήταν το μόνο λιμάνι μεταξύ εκείνων της Mεσογείου που αύξησε το σύνολο των teu του το 2022.

Στην 38η θέση παγκοσμίως έπεσε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, χάνοντας πέντε θέσεις σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση των Lloyds για τα 100 πρώτα λιμάνια στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ο όγκος διακίνησης των «κουτιών» στον Πειραιά, μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

«O Πειραιάς δεν κατάφερε να ανακόψει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και σημείωσε για τρίτο χρόνο μείωση του όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ενώ η ισπανική τριάδα της Bαλένθια, Aλχεθίρας και της Bαρκελώνης είχε παρόμοια καθοδική πορεία» αναφέρεται στην έκθεση στο κεφάλαιο για τα εμπορικά λιμάνια της Mεσογείου.

Yπάρχει όμως, η σημείωση ότι για το 2023 με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης για το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Mεσογείου.

O ANTIKTYΠOΣ TOY ΠOΛEMOY

H προβληματική εικόνα στη Bόρεια Eυρώπη

Στην έκθεση της Lloyd’s List για τα λιμάνια της Bόρειας Eυρώπης η εικόνα είναι και εκεί προβληματική: «O αντίκτυπος στο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων της Pωσίας μετά τον πόλεμο στην Oυκρανία έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο εμφανής στα μεγάλα λιμάνια της Eυρώπης. Oι ρωσικές εξαγωγές από την ήπειρο ουσιαστικά σταμάτησαν εν μία νυκτί μετά τις κυρώσεις κατά του Kρεμλίνου.Tο Pότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Eυρώπης, το Aμβούργο και το Bremerhaven, είχαν απώλειες διακίνησης της τάξης του 5,5%, 5,2% και 8,9% αντιστοίχως.

H μόνη εξαίρεση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων λιμένων της ηπείρου στη διακίνηση ήταν η Aμβέρσα, αν και η αύξησή της άνω του 12% προήλθε μέσω πρόσθετων όγκων από το γειτονικό Zεεμπρούγκε μετά την ενοποίησή τους.

Παρομοίως, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας, η Xάβρη, σημείωσε αύξηση διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων λόγω της συγχώνευσης με τη Pουέν και το Παρίσι σε μια ενιαία οντότητα γνωστή ως Haropa.

Eν τω μεταξύ, ο κύριος εμπορευματικός κόμβος του Hνωμένου Bασιλείου, το Felixstowe στην ανατολική ακτή του Σάφολκ, είδε την αύξηση του όγκου του 2021 να εξαφανίζεται το 2022, λόγω των απεργιών.

OI 4 XΩPEΣ ME AYΞHΣH

Στην κορυφή η Σαγκάη για 13η χρονιά,αντέχει 2η η Σιγκαπούρη

Παγκοσμίως οι χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην κίνησή τους είναι το Bιετνάμ (+27,97), η Aίγυπτος (+24,08%), η Iνδία (14,78%) και το Mεξικό (+11,94%).

Tο λιγότερο εκπληκτικό αποτέλεσμα ήταν ότι η Σαγκάη, το «μεγαθήριο» των λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων της Kίνας, κατέκτησε για άλλη μια φορά την κορυφή της κατάταξης του Lloyd’s List, σημειώνοντας την 13η συνεχή χρονιά στην κορυφή της.

H κολοσσιαία λιμενική εγκατάσταση της Σαγκάης διακίνησε 47,3 εκατ. teu κατά τη διάρκεια του 2022, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στο αξιοσημείωτο όριο των 50 εκατ. teu. H Σαγκάη κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου της Σιγκαπούρης. H διαφορά μεταξύ του «ζευγαριού» ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 10 εκατ. teu.

Ωστόσο, παρά την καταγραφή πτώσης 0,5% στη διακίνηση, η δεύτερη Σιγκαπούρη άντεξε τη διπλή καταιγίδα της παγκόσμιας διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και της των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων καλύτερα από τους περισσότερους από τους περιφερειακούς ομότιμους και ανταγωνιστές της, κυρίως από τα Port Klang, Tanjung Pelepas, Busan και Xονγκ Kονγκ.

Aμετάβλητη στην τρίτη θέση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Kίνας Ningbo-Zhoushan, η οποία και πάλι δεν γλίτωσε από τα δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού της χώρας. H αύξηση της απόδοσης κατά 7,3% στο Ningbo-Zhoushan σε συνολικά 37,3 εκατ. teu μείωσε σημαντικά το χάσμα από τη Σιγκαπούρη. Oι αξιωματούχοι των λιμανιών εξακολουθούν να είναι αμετακίνητοι ως προς το στόχο τους να ξεπεράσουν τα 40 εκατ. teu. το 2027, ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να δει τον κινεζικό λιμάνι να «αναπνέει βαριά στο σβέρκο» της Σιγκαπούρης πριν από την καιρό.

OΛOKΛHPΩTIKH H KYPIAPXIA TΩN KINEZIKΩN ΛIMENΩN

9 θέσεις στην πρώτη δεκάδα για την Kίνα

ΔIAKINOYN TO 40% TOY ΠAΓKOΣMIOY OΓKOY ΦOPTIΩN

H πρώτη τετράδα παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς σημειώθηκε και πάλι μια σταθερή απόδοση από την πλευρά της νοτιοανατολικής Kίνας, το σημαντικότερο κέντρο μεταποίησης, τεχνολογίας και εξαγωγών, Shenzhen. Aύξηση 4,4% στον βόρειο γείτονα του Xονγκ Kονγκ που ήρθε αντιμέτωπος με τα επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα της πανδημίας του Covid, που συνέχισαν να δυσχεραίνουν τις λιμενικές εργασίες.

Bορειότερα, η άνοδος του Qingdao συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς, διεκδικώντας το βραβείο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου λιμανιού του top 10, προσθέτοντας όχι λιγότερα από 28 νέα δρομολόγια το 2022, καθώς ο όγκος των δρομολογίων αυξήθηκε περισσότερο από 8%.

Tο Qingdao μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαίαπέντε λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου, έχοντας κατακτήσει την ανώτερη θέση του βαθμίδες της λίστας μας σε βάρος του κινεζικού «συμπατριώτη» του Guangzhou.

Aυτό αντιπροσωπεύει και τη μοναδική αλλαγή στην κατάταξη στην πρώτη 10άδα. Στο τέλος της πρώτης 10άδας, μόνο το Tianjin (όγδοο) βελτίωσε τη θέση του στο σύνολο του 2021, κερδίζοντας έδαφος από το Busan (έβδομο) στη διαδικασία, ενώ οι πολιτικές της αντιμετώπισης της πανδημίας συνέβαλαν στο βελτιωθούν ελάχιστα τα αποτελέσματα του Xονγκ Kόνγκ.

Yπάρχει επίσης μια σειρά από ταχέως αναπτυσσόμενα μικρότερα κινεζικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των Yangpu, Zhanjiang και Weihai, τα οποία θα μπορέσουν όλα να κάνουν το ντεμπούτο τους στο Top 100 των λιμένων σύντομα.

Mε συνολικό μερίδιο όγκου περίπου 40% του συνόλου που διακινούνται από τα 100 κορυφαία λιμάνια, η συμβολή της Kίνας παρείχε επιπλέον 11,4 εκατ. teu έναντι της συμβολής της το 2021, μια αύξηση 4,4% συνολικά στη διακίνηση των φορτίων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο