High tech επιθέσεις Κινέζων σε κινητά στην Αθήνα – Πώς έκλεβαν τραπεζικούς λογαριασμούς

Η Ελλάδα είναι μόλις η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη που έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους απάτες. Ανησυχία στην ΕΛΑΣ.

Μια σοβαρή υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά τη σύλληψη δύο Κινέζων στα Σπάτα. Οι συλληφθέντες είναι μέλη εγκληματικής ομάδας, που εξαπατούσε πολίτες μέσω αποστολής κακόβουλων – παραπλανητικών μηνυμάτων με τη μέθοδο των επιθέσεων τύπου «SMS BLASTER».

Οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα και προχωρούσαν σε παράνομες αγορές προϊόντων μεγάλης αξίας. Από την αστυνομία κατασχέθηκε εξειδικευμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που  είχε εγκατασταθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των αποσκευών αυτοκινήτου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις Αρχές, η Ελλάδα είναι μόλις η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους επιθέσεις.

Πώς παραβίαζαν κινητά τηλέφωνα και τραπεζικούς λογαριασμούς

Ο τρόπος δράσης είναι γνωστός ως «SMS Βlaster Attacks» και χρησιμοποιεί τεχνολογίες λογισμικού και καθοριζόμενης ραδιοσυχνότητας (Software – Defined Radio), με ψευδείς σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας για την υποκλοπή δεδομένων και την αποστολή παραπλανητικών SMS.

Συγκεκριμένα, οι δράστες με ειδικό εξοπλισμό, τοποθετημένο στην οροφή του οχήματος, σε σχήμα πτερυγίου καρχαρία, υποβάθμιζαν αρχικά τη σύνδεση του δικτύου στις συσκευές, από 4G σε 2G. Ακολούθως εκμεταλλευόμενοι τα κενά ασφαλείας που παρουσιάζει το δίκτυο 2G, αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτές.

Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε από την ΕΛΑΣ

Έχοντας τον αριθμό τηλεφώνου, έστελναν παραπλανητικά «SMS» με «αποστολείς» κυρίως τράπεζες και εταιρείες ταχυμεταφορών. Τα θύματα καλούνταν να εισαγάγουν στοιχεία τραπεζικών καρτών και λοιπά προσωπικά δεδομένα. Πλέον η πρόσβαση ήταν ελεύθερη και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία έκαναν παράνομες αγορές πολλών εκατοντάδων ευρώ.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν τρεις τέτοιες υποθέσεις σε Μαρούσι, Σπάτα και Αθήνα. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, οι δράστες απέκτησαν παράνομα πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα ενός άνδρα Γεωργιανής υπηκοότητας και πραγματοποίησαν αγορές προϊόντων αξίας 700 ευρώ, σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας στο Μαρούσι. Στις αρχές Απριλίου, οι δράστες χτύπησαν εκ νέου αποκτώντας παράνομα πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα άλλου άνδρα και πραγματοποίησαν αγορές προϊόντων αξίας άνω των 850 ευρώ σε κατάστημα σε εμπορικό κέντρο στα Σπάτα.

Συναγερμός και ανησυχία στην ΕΛΑΣ

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διακριβωθεί το πλήρες εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας. Η ΕΛΑΣ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το πραγματικό εύρος των χτυπημάτων ήταν πολλαπλάσιο από όσα κατάφεραν να αναδείξουν οι μαρτυρίες που έχουν μέχρι στιγμής συλλεχθεί.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτρέπονται οι σκύλοι στις παραλίες; Πού ναι και πού όχι – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στις ελληνικές παραλίες. Ένας λουόμενος φτάνει με τον σκύλο του για να απολαύσει τη θάλασσα και μέσα σε λίγα λεπτά ξεκινούν οι διαμαρτυρίες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι απαγορεύονται τα σκυλιά στις παραλίες, άλλοι επιμένουν ότι

Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 46χρονη από πνιγμό στο Στόμιο – Στιγμές αγωνίας στην παραλία

Το μεσημέρι της Κυριακής 19/07, στιγμές αγωνίας εκτυλίχθηκαν στην παραλία του Στομίου Λάρισας, όταν μία 46χρονη γυναίκα κινδύνευσε να πνιγεί και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των ναυαγοσωστών. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όταν η 46χρονη,

Ένταση στο Νυδρί: Άγριος καβγάς ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών κατέληξε σε συλλήψεις και ένα πατίνι στον βυθό!

Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν το πρωί της προηγούμενης ημέρας στο λιμάνι του Νυδριού στη Λευκάδα, όταν επαγγελματικές διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών φέρεται να κατέληξαν σε άγρια συμπλοκή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το τοπικό Λιμεναρχείο, στελέχη του Α’ Λιμενικού Τμήματος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν τις εξορμήσεις στις παραλίες: Τσουχτερά τα πρόστιμα – Τι ισχύει για SUP, ρακέτες, ηχορύπανση και ελεύθερο κάμπινγκ

Με την καλοκαιρινή έξοδο να κορυφώνεται, οι Αρχές υπενθυμίζουν ότι η παραβίαση βασικών κανόνων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος στις παραλίες μπορεί να επιφέρει υψηλά πρόστιμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται