Η αύξηση των ΑΠΕ μηδένισε το κοντέρ της τιμής στο ρεύμα

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρισμού χθες, ως αποτέλεσμα  της μεγάλης αύξησης της παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έπεσε στα 57,84 ευρώ/MWh υποχωρώντας κατά 25,08% σε σχέση με την τιμή του Σαββάτου, με το ενεργειακό μείγμα να κυριαρχείται από τις ΑΠΕ σε ποσοστό 37,9% και να ακολουθούν οι εισαγωγές με μερίδιο 28,61%, οι μονάδες αερίου με 25,36% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 3,99%. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ημέρας σχεδόν μηδένισε το κοντέρ της χονδρεμπορικής τιμής καθώς καταγράφηκε τιμή στα 2,23 ευρώ/MWh, την ώρα που η μέγιστη τιμή ήταν στα 78,94 ευρώ/MWh.

Η εικόνα της αγοράς πάντως διαφοροποιείται σήμερα με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 24,28% στα 71,89 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα πάντως και πάλι οι ΑΠΕ έχουν την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 56,29%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μονάδες αερίου με 25,28%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,38% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,19%.

Τα 71,,89 ευρώ/MWh κατατάσσουν την ελληνική αγορά στην ένατη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, πίσω από την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακριβότερη αγορά σήμερα η Ιρλανδία θα έχει τιμή στα 142,12 ευρώ/MWh ενώ η γειτονική Ιταλία που είναι η δεύτερη ακριβότερη αγορά θα έχει τιμή στα 95,96 ευρώ/MWh. Πάντως η φθηνότερη αγορά θα είναι η ισπανική με μόλις 14,63 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 57,18 ευρώ/MWh, η Δανία με 59,58 ευρώ/MWh και η Νορβηγία με 59,96 ευρώ/MWh.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του