Η ακρίβεια παραλύει την κυβέρνηση: Αναζητούν μέτρα αλλά τα δημοσιονομικά όρια είναι στενά

Η ακρίβεια και η πίεση κοινωνίας – αντιπολίτευσης φέρνει νέα μέτρα στήριξης. Οι τελευταίες πληροφορίες.
Η ακρίβεια έχει εξοβελίσει από την αιχμή της επικαιρότητας την πανδημία. Και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, οι σχεδιασμοί των κομμάτων αλλά και η καθημερινή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει στην αιχμή της τη σκληρή δοκιμασία με την οποία βρίσκονται – και θα βρίσκονται για καιρό, όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Χθες, όπως είχε γράψει το iEidiseis, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε επτά νέα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφηνε για δεύτερη μέρα ανοικτό χθες το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας και το ΚΙΝΑΛ έβαλαν εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τα επόμενα βήματα, καθώς εκ των πραγμάτων, όπως έλεγε στο iEidiseis επικεφαλής παραγωγικού υπουργείου, από τη μία πλευρά της ζυγαριάς υπάρχουν οι αναντίρρητες δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι πολίτες και από την άλλη, οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στην ενέργεια, αποφέρουν σε ετήσια βάση πάνω από 6 δισ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 12% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Ηδη, με τα μέχρι σήμερα μέτρα, ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπεται να είναι ελλειμματικός κατά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει τους φόρους κατανάλωσης ή τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα «αντίμετρα» για να μην αυξηθεί κι άλλο το χρέος, και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Γι αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εμμένει στην αντίθεσή του με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Αντιθέτως, το ΥΠΟΚ δρομολογεί όπως όλα δείχνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο οποίος θα πάει από 13% που είναι σήμερα στο 6%.

Παρά ταύτα, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν δύο προβληματισμούς: Το ενδεχόμενο η μείωση να μην περάσει στον καταναλωτή και το πολιτικό κόστος από την αναγκαστική επαναφορά του στα επίπεδα των σημερινών τιμών, όταν η αγορά «καλμάρει».

Ο εύλογος φόβος, όμως, εκτεταμένων αντιδράσεων λόγω της οικονομικής πίεσης που αισθάνονται οι πολίτες, γέρνει την ζυγαριά προς την πλευρά της μείωσης του ΦΠΑ.

Έλλη Τριανταφύλλου

Η ακρίβεια παραλύει την κυβέρνηση: Αναζητούν μέτρα αλλά τα δημοσιονομικά όρια είναι στενά

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλωτάρχης ΛΣ Λευτέρης Βαλεργάκης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο έτη

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ Α ́ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤ1 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αρ.Πρωτ.: Π12β- 58515 «ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΛΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (ΑΜ 1187) ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ (2)ΕΤΗ ».  – Ο

Χαιρετισμός Επίτιμου Προέδρου Π.Ε.Α.Λ.Σ. στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένο να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ), κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα, το Γενικό Γραμματέα Δημ. Σαϊτάκη, την Ταμία και επικεφαλής Τομέα Ισότητας Ελένη Κοντάκου και τον

Ξεκίνησε το ταξίδι της…αποκαθήλωσης για 4 ελικόπτερα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σε δύο διαδοχικά ρεπορτάζ των Λιμενικών Νέων (στις 18/8 και 6/9), σας πληροφορούσαμε για τη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, με την οποία