Η ανάληψη ευθύνης…. από τον Πρωθυπουργό και οι «ανεύθυνοι» κρυβόμενοι Υπουργοί…

Στις 26-7-2018 το βράδυ δόθηκε συνέντευξη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΤΟΣΚΑ στην οποία συμμετείχαν και οι Αρχηγοί Π.Σ. και ΕΛ.ΑΣ για την παροχή περαιτέρω διευκρινήσεων επί των συμβάντων με την Πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και τις τραγικές συνέπειες απώλειας 87 ψυχών στο Νέο Βουτσά και Μάτι Αττικής.

Εντύπωση και τεράστια ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός, ότι στην συνέντευξη αυτή δεν συμμετείχε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Υπουργός κ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΟΥΤΕ όμως και ο επικεφαλής της Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης ΚΑΠΑΚΗΣ, δηλαδή ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ για την διαχείριση της κρίσης με τις πυρκαγιές στην Κινέτα και Νταού Πεντέλης..

Δεν μετείχαν στην συνέντευξη και οι άλλοτε λαλίστατοι κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ και ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας ανέλαβαν οι ΙΔΙΟΙ προσωπικά την επιχειρησιακή διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητάς τους, ο Πρώτος στον Θάλαμο Επιχειρήσεων συνεπικουρούμενος από τον Αρχηγό Λ.Σ. και ο Δεύτερος στο Λιμεναρχείο Ραφήνας συνεπικουρούμενος από τον Β΄ Υπαρχηγό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το έργο τους ήταν, να συντονίσουν τις δυνάμεις του Λ.Σ. -όπως προβλέπεται από τα υπάρχοντα σχέδια- για την διάσωση από θάλασσα πληθυσμού που είχε εγκλωβιστεί στην θάλασσα και τους ορμίσκους της περιοχής στην προσπάθειά του να αποφύγει την πύρινη λαίλαπα.

Προφανώς αυτοί οι Υπουργοί και το Υπουργείο Άμυνας τα έκανα όλα καλά και μόνο η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ είχαν να δώσουν εξηγήσεις

Θα θέλαμε, να τονίσουμε όμως, ότι φρόντισαν να κάνουν δήλωση στήριξης στον κ. ΤΟΣΚΑ, που υπέβαλε την παραίτησή του στο Πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος και η οποία- όπως πάλι ανακοίνωσε ο ίδιος και όχι όπως συνηθίζεται από τον Πρωθυπουργό- δεν έγινε αποδεκτή.

Δεν γνωρίζουμε αν οι δηλώσεις του τύπου «δεν πρέπει να εγκαταλείπει κανείς την ώρα της μάχης» κρύβουν αισθήματα ενοχής ή αποτελεί απλή συναδελφική Υπουργική αλληλεγγύη.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τέτοιου είδους πολιτική συμπεριφορά και «συναδελφική» αλληλεγγύη μας τρομάζει, για το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η λογική ως προς την ευθιξία του πολιτικού μας συστήματος και των προσώπων που το Υπηρετούν.

Μας τρομάζει η σκέψη, ότι ίσως έχουμε ένα αλαζονικό πολιτικό σύστημα που εξυπηρετεί τους «πολιτικούς» και τις πάσης φύσεως επιδιώξεις των και όχι τον πολίτη.

Με 88 νεκρούς δεν υπάρχει καμμιά ευθύνη και ολιγωρία; Ούτε μια λέξη συγγνώμης;

Υπάρχουν θέματα επανεξέτασης του τρόπου διαχείρισης και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης;

Μπροστά στην γενική κατακραυγή για την παροχή εξηγήσεων δόθηκε μια συνέντευξη, που συμμετείχαν κάποιοι -όχι οι μόνοι αρμόδιοι- και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους περισσότερους προκάλεσαν θυμό σε όλους τους Έλληνες, οργή και κυρίως αγανάκτηση στους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Υπουργός κ. ΤΟΣΚΑΣ με ειλικρινή και αφοπλιστικό τρόπο δήλωσε, ότι όσο και αν έψαξε, δεν διέκρινε κανένα διαχειριστικό λάθος στον τρόπο αντιμετώπισης της Πυρκαγιάς, αποκαλύπτοντας έτσι την πλήρη άγνοια του για τα σχέδια και τον Ρόλο της Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η απουσία του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας από την συνέντευξη.

Δεν γνωρίζουμε επίσης, αν για την διαμόρφωση της άποψής του αυτής διαδραμάτισαν και οι συνεχείς αλλαγές -με δική του εισήγηση- στην Ηγεσία του Π.Σ.

Η επίκληση σε εμπρηστές και «ασύμμετρα» καιρικά φαινόμενα φανερώνει μια κρατική μηχανή, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτές οι πυρκαγιές με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.

Δηλαδή όλοι μας θα πρέπει να αποδεχθούμε, ότι δεν γινόταν να αποφευχθεί η καταστροφή η οποία ήταν και πρωτοφανής;

Τι να πει κανείς; Δεν γνωρίζει κανένας τι προβλέπουν τα Σχέδια Επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;

Αυτά τα Σχέδια περιλαμβάνουν στις προβλέψεις τους για την αντιμετώπιση και των πιο ακραίων περιπτώσεων διαχείρισης κρίσεων.

Δεν ομιλούμε μόνο για τον -με τα πυροσβεστικά μέσα- επιχειρησιακό τρόπο αντιμετώπισης των Πυρκαγιών σε καταστάσεις ακραίων καιρικών συνθηκών για κάθε περιοχή, αλλά κυρίως για τον σχεδιασμό και για την αποφυγή απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και την εφαρμογή του έσχατου αλλά επιβεβλημένου μέτρου εκκένωσης κατοικημένων περιοχών,

ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

Αφού όμως έλειπε στην πράξη από την διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνδυασμό με την προφανή απειρία των συμμετεχόντων στην εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, προδιάγραφαν το τραγικό αποτέλεσμα.

Οι δύο ολόκληρες ώρες από την εκδήλωσή της πυρκαγιάς σε συνδυασμό με μια σωστή εκτίμηση της κατάστασης με βάση την φορά και την ταχύτητα του ανέμου, θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει στην εκκένωση της περιοχής χωρίς να ανοίξει μύτη

Εδώ 15.000 άνθρωποι κατόρθωσαν να σωθούν μόνοι τους με απώλειες 88 άτομα.

Ποια θα ήταν η κατάσταση, αν βοηθούσε έστω λίγο η Πολιτεία;

Αντιγράφουμε από δήλωση στην κάμερα της Φοίβη Αγγελοπούλου, συζύγου του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, η οποία με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε πώς κατάφερε να σωθεί από τις φλόγες αλλά και πώς ολόκληρη η πνευματική ιδιοκτησία της οικογένειας έγινε στάχτη:

«Την ημέρα της φωτιάς ήμασταν εδώ. Πήγαμε στη θάλασσα με την εγγονή μου και τη κόρη μου που μόλις είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη. Δεν χτύπησαν οι καμπάνες, δεν χτύπησαν οι σειρήνες, δεν ειδοποίησε κανείς, η τηλεόραση έλεγε άρες, μάρες κουκουνάρες.»,

Ας δήλωνε ο κ. ΤΟΣΚΑΣ στις 7 Ιουνίου 2018 σε επιτροπή της Βουλής, πως βασική επιδίωξη «είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο» και πως «Το κύριο βάρος της μεγάλης εφεδρείας των βαρέων μέσων (σ.σ. βαρέα ελικόπτερα κλπ) θα είναι στην Αττική».

Διαβεβαιώσεις για την εξαιρετική δυνατότητα που έχει ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός ειδικά στην Αττική και σε περιοχές με περιαστικά δάση, όπως στο Μάτι και την Ραφήνα, έδινε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης ΚΑΠΑΚΗΣ. Μάλιστα υποστήριζε, ότι οι πυρκαγιές του Οκτωβρίου 2017 στην Πορτογαλία οδήγησαν στο θάνατο 45 ανθρώπους γιατί «δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας».

Ούτε επιβράδυνση της φωτιάς με τεχνικά μέσα, ούτε αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο πρώτο στάδιο υπήρξε ,παρά τις εξαγγελίες του κ. ΤΟΣΚΑ..

Κανένας συντονισμός δια της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταξύ των Υπουργείων, πλήρης απουσία και μη συμμετοχή της Περιφέρειας και των Δήμων στην διαχείριση ουσιαστική της κρίσης.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται θέμα συζήτησης και να μην αντιδρούν οι Υπουργοί, το αν ψιθυρίστηκε ή στάλθηκε σε sms η εντολή για να γίνει εκκένωση των κατοικημένων περιοχών ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ.

Δηλαδή, τι άλλο ύψιστο είχε να ελέγξει ο Επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Η Επικεφαλής Ομάδα των Υπουργών, ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ -που εκείνη την ώρα έλλειπε στο εξωτερικό-από την υλοποίηση του σχεδίου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές;

Θα μείνουμε στην διαμάχη μεταξύ κάποιας κυρίας και ενός Δημάρχου για το αν δόθηκε εντολή εκκένωσης ή όχι;

ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΩΘΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Έτσι όπως έκαναν οι πατεράδες μας, όταν αντιμετώπιζαν φωτιά ή πόλεμο και επιζητούσαν την συ στράτευση όλων.

Τελικά στο Μάτι Αττικής κάηκε η χώρα ή μήπως βούλιαξε κιόλας;

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τζήμας σε σχόλιο του στην τηλεόραση αναρωτήθηκε, αν στο Μάτι κάηκε ή βούλιαξε χώρα.

Αφορμή γι΄αυτό στάθηκε η αφήγηση φίλου του γνωστού καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος παρέμεινε μέσα στο νερό επί πέντε και πλέον ώρες με σπασμένα τρία πλευρά του, περιμένοντας μαζί με εκατοντάδες άλλους τον απεγκλωβισμό του με σκάφη μέσω της θάλασσας.

Δεκάδες πολίτες περιέγραψαν στα μέσα ενημέρωσης τις δραματικές στιγμές που πέρασαν επί 5 και πλέον ώρες, μέσα στην θάλασσα, αντιμετωπίζοντας τις φλόγες, τα καιόμενα αντικείμενα στα κεφάλια τους, τους καπνούς και την ασφυξία, την αγωνία για τους δικούς τους που έμεινα ξοπίσω.

Στην πραγματικότητα γλύτωσε ο κόσμος από τις φλόγες αλλά αντιμετώπισε το φάσμα του θανάτου στην θάλασσα

Απομαγνητοφωνώντας τμήμα από τις δηλώσεις της κ. Φοίβη Αγγελοπούλου συγκρατούμε το απόσπασμα:

«Είχαμε πάει να επισκεφτούμε μια φίλη μου η οποία ήταν χειρουργημένη η οποία τελικά πνίγηκε. Η φίλη μου, γιατί την πήραμε εμείς με την βοηθό της και τα δύο παιδιά της βοηθού της, το ένα παιδί 19 ή 20 χρονών παλληκάρι πνίγηκε, εδώ και η φίλη μου πνίγηκε επίσης δεινή κολυμβήτρια.»

Δεν λείπουν και άλλες παρόμοιες περιγραφές διασωθέντων, που αναφέρουν, ότι ενώ κολυμπούσαν για να απομακρυνθούν από την ακτή, έβλεπαν σωρούς δίπλα τους στο νερό

Ποιος ο λόγος να μείνει ο κόσμος αβοήθητος τόσες ώρες στο νερό και τις ακτές;

Απόσταση από το Λιμεναρχείο Ραφήνας 0,7 ναυτικού μιλίου έως 1,4.!!!!!

Τι έκαναν γι’ αυτό ο Συντονιστής στον Θάλαμο επιχειρήσεων κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας κ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 24/07/2018 και ώρας 01.29 δηλαδή 7 ώρες από την ώρα της καταστροφής το Υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε, ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επιχειρούσαν ήδη 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. με την λέμβο του, 5 περιπολικά σκάφη, 1 Ναυαγοσωστικό, και Φρεγάτα του Π.Ν. που διαθέτει και ελικόπτερο, παραπλέοντα σκάφη, Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και αρκετά ιδιωτικά σκάφη στα οποία επιβαίνουν στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ.

Όμως, αντί κεντρικά να δοθεί βάρος, στο να ενισχυθεί εκτάκτως και αστραπιαία το Κ.Λ. Ραφήνας με προσωπικό, ώστε στοχευμένα να ενταχθούν για τον απεγκλωβισμό του κόσμου, όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά μικρά σκάφη, αλιευτικά, ταχύπλοα, φουσκωτά για την προσέγγιση στα αβαθή, μεταφέρθηκαν στην περιοχή πολλές ώρες αργότερα μεγάλα πλοία του Λ.Σ αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού

Αλήθεια, σε ποια σχέδια προβλέπεται η χρησιμοποίηση φρεγατών για το απεγκλωβισμό ατόμων σε αβαθή;

Έτσι μία επιχείρηση απεγκλωβισμού που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρόνο διήρκεσε ώρες. Δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να είχαν σωθεί.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER FERRY” περισυνέλλεξε εννέα (09) άτομα , Επίσης, σε απόσταση 2 ν.μ. από το λιμάνι διασώθηκαν Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER RUNNER” 3 παιδιά και 2 ενήλικες, από αλιευτικό σκάφος 1 γυναίκα και από την Φρεγάτα Ελλη 2 άτομα. Σύνολο διασωθέντων 17

Σε νεότερη ανακοίνωση του το Υπουργείο Ναυτιλίας (24/07/2018 – 16:23) αναφέρει ότι « Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί από ακτές και θάλασσα περισσότερα από επτακόσια (700) άτομα και έχουν μεταφερθεί με μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο λιμένα Ραφήνας.»

Τι δεν αναφέρει η ανακοίνωση;

Την συγκινητική προσπάθεια των ιδιωτών με τα σκάφη τους και των στελεχών του Κ.Λ. Ραφήνας να απεγκλωβίσουν τον κόσμο

Μετά τα παραπάνω δημιουργούνται κάποιες απορίες και ερωτηματικά;

Αλήθεια, τι έχει να πει ο συντονιστής Υπουργός στο Θάλαμο επιχειρήσεων ή ο Συντονιστής Υφυπουργός στον συνάδελφο Πυροσβέστη, που ενώ εκείνος έδινε την μάχη να σβήσει την φωτιά στα σπίτια άλλων στο Μάτι, το μηνών παιδάκι του ξεψυχούσε στην παραλία, γιατί δεν είχε έγκαιρη βοήθεια από την θάλασσα;

Έχει να πει κάτι στην κα Αγγελοπούλου για την χειρουργημένη φίλη της;

Δηλώσεις από πολιτικούς του τύπου, ότι στην θάλασσα χάθηκαν μόνο 6 άτομα (που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα) δεν προσβάλλουν την μνήμη τους;

Μπαίνουν σε συμψηφισμό οι απώλειες στην ξηρά και οι απώλειες στην θάλασσα;

Την επόμενη ημέρα της καταστροφής τι;

Η γενική έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, δεν φάνηκε μόνο κατά την ώρα του κακού, φάνηκε και την επόμενη ημέρα με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης και των ανθρώπινων απωλειών.

Ας είναι καλά τα ηρωικά στελέχη του Π.Σ., της ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ. και των ενόπλων δυνάμεων που με την αυτοθυσία τους προσπάθησαν να καλύψουν την αδυναμία του σχεδιασμού του κεντρικού μηχανισμού.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν, οι εθελοντές αλλά και ο γείτονας και άνθρωποι της διπλανής πόρταςπου έδωσαν μαθήματα αλτρουισμού, αυτοθυσίας και ελπίδας ότι εκεί που το δυσκίνητο κράτος είναι ανήμπορο

Επειδή ακόμη είναι καλοκαίρι και προκειμένου να μην θρηνήσουμε νέα θύματα και καταστροφές από πυρκαγιές, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να μελετηθεί από τους ειδικούς και να αναθεωρηθούν τα σχέδια -αν εφαρμόστηκαν- και να πάψουν οι ισχυρισμοί του τύπου πάλι τα ίδια θα έκανα, αν αντιμετώπιζα από την αρχή την Πυρκαγιά.

Αυτό είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει τώρα και στην συνέχεια να επανεξετασθούν τα θέματα τις αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών από την Πολιτική Προστασία και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ στον σχεδιασμό των φορέων, που επιβάλλεται για την αποτελεσματικότερη δράση της Πολιτείας.

Να εξετασθεί η υπαγωγή της Πολιτικής Προστασίας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό δια ενός υπουργού παρά το γραφείο του, η πλαισίωσή της με επιστήμονες και τεχνολογικό εξοπλισμό που θα διευκολύνει την ορθή εκτίμηση των φαινομένων και την διευκόλυνση λήψης αποφάσεων έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Να εξετασθεί η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών για τα σχέδια αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, με την παράλληλη καλλιέργεια του πνεύματος εθελοντισμού για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης.

Την καλλιέργεια εθελοντισμού για την εφαρμογή του σχεδιασμού στο στάδιο της πρόληψης (καθαρισμοί χώρων, φύλαξη χώρων, διαμόρφωση χώρων υποδοχής, πρώτες βοήθειες κ.λ.π.)

Την διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων ώστε οι μνημονιακές απαιτήσεις και οι ανθρώπινες ζωές να μην μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά..

Αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν στην καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας στον έλληνα πολίτη, θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα της χώρας μας ως παρέχουσα ασφάλεια και από φυσικούς κινδύνους, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και η θετική επίδραση στην οικονομική της ανάπτυξη μέσω του Τουρισμού.

Συνεπώς, στις αγωνίες που διατύπωσε ο κ. Πρωθυπουργός, οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον ίδιο τον κόσμο με τον πιο δραματικό τρόπο όπως περιέγραψε τα γεγονότα στα ΜΜΕ.

Έχει υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Να επιλέξει τους Ικανούς και όχι αρεστούς στην πρώτη γραμμή διαχείρισης τέτοιων θεμάτων

Έχει υποχρέωση να συνεργαστεί με όλους για την αντιμετώπιση με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων.

Βλέπετε, η πυρκαγιά στο Μάτι δεν επέλεξε να σπείρει τον θάνατο σε κομματικά αρεστούς ή μη αρεστούς πολίτες.

Να είναι βέβαιος ότι αν υπήρχε λιγότερη αλαζονεία από κάποιους και περισσότερη συνεργασία θα μπορούσε να σωθεί έστω και μία ψυχή παραπάνω από όσους έφυγαν άδικα

Και κάτι ακόμα:

Δεν εξαγοράζονται όλα με τα παντός είδους οικονομικά μέτρα

Ούτε είναι σωστό να αυτό-εξευτελίζεται το κράτος με μέτρα του τύπου παροχής αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ για τα καταστραμμένα από την φωτιά σπίτια ή την αναβολή καταβολής των τελών κυκλοφορίας για τα καμένα αυτοκίνητα

Δεν αξίζουμε ως Έλληνες τέτοιο κράτος.

ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφήνοντας «εκτός» το κόμμα των Σπαρτιατών. Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι «Σπαρτιάτες»

Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από την

Ραγδαία αύξηση της εγκατάλειψης ναυτικών το 2024

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ την ίδια ώρα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για επικαιροποίηση και επανεξέταση των υποθέσεων από τη

Πέρασε στη Βρετανία ο νόμος της Ρουάντα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τον αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την απέλαση στη Ρουάντα παράνομα ευρισκομένων στη Βρετανία αιτούντων άσυλο ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από μακρά δικαστική διένεξη μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου και της νομοθετικής εξουσίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο