Η αντίσταση της σκέψης

Η κατανόηση ενός φαινομένου όπως ένας πόλεμος, απαιτεί να δούμε τις ιστορικές του διαστάσεις, τις κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές που τον τροφοδότησαν

Η οδυνηρή διαπίστωση ότι το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι η αλήθεια, επειδή οι πολεμικές επιχειρήσεις συνοδεύονται πάντα και από μια μάχη προπαγάνδας που καταλήγει στην κατασκευή αφηγημάτων που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχει επαναληφθεί σε όλες τις περιπτώσεις όπου μπαίνουν εμπόδια στην προσπάθεια για μια στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση ή όπου επιδιώκεται να υπάρχει το είδος μονομερούς «embedded» πληροφόρησης, που πρωτοείδαμε στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

Ομως, φοβάμαι ότι υπάρχει και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος σε έναν πόλεμο, όπως είναι αυτός που βλέπουμε οδυνηρά να εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες, και αυτός αφορά την ίδια την ικανότητα της σκέψης.

Το βλέπω αυτό στον τρόπο που διεξάγεται μια ορισμένη δημόσια συζήτηση όπου όλα τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση θεωρούνται απαντημένα και το μόνο που κανείς καλείται να κάνει είναι να πάρει θέση, να δείξει με ποια πλευρά τάσσεται. Ακόμη χειρότερα οποιαδήποτε προσπάθεια για σκέψη και λόγο πέραν της απλής «λήψης θέσης», αντιμετωπίζεται ως έμμεση δικαιολόγηση του πολέμου. Μόνο που αυτό ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει.

Η κατανόηση ενός φαινομένου όπως ένας πόλεμος, απαιτεί να δούμε τις ιστορικές του διαστάσεις, τις κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές που τον τροφοδότησαν, τις πραγματικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε αυτόν, τα ανοιχτά ζητήματα που απαιτούσαν επίλυση πριν ξεσπάσει.

Κατανόηση δεν σημαίνει δικαιολόγηση, ούτε ηθική δικαίωση όσων επέλεξαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση σε ανοιχτή πολεμική σύγκρουση. Σημαίνει, όμως, αναζήτηση τρόπων ώστε να αναιρεθούν τα αίτια μιας πολεμικής σύγκρουσης και να μπορέσει η διπλωματία και η πολιτική συζήτηση να πάρουν το πάνω χέρι έναντι των όπλων και σηματοδοτεί προσπάθεια για εντοπισμό ευθυνών που δεν περιορίζονται στη μία πλευρά του ρήγματος και για στοχασμό μιας διεθνούς αρχιτεκτονικής που να μην οδηγείται διαρκώς στη ρήξη. Και όλα αυτά δείχνουν πόσο αναγκαία είναι σήμερα μια αντίσταση της σκέψης.

Παναγιώτης Σωτήρης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Τρεις ανήλικοι διακινητές ανάμεσα στους συλληφθέντες για τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών

Σε συνολικά τέσσερις συλλήψεις προχώρησε το λιμενικό, για τη διακίνηση μεταναστών που έφτασαν στα νότια της Κρήτης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους τρεις συλληφθέντες να είναι ανήλικοι. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον εντοπισμό και διάσωση 25 αλλοδαπών νότια της Γαύδου την

Ανδρουλάκης: Η ισχυρή ναυτιλία ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Τη Διεθνή Έκθεση Ναυτιλίας «Ποσειδώνια» επισκέφθηκε σήμερα (3/6) ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου σε δηλώσεις του ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όπως τόνισε, για το ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή ναυτιλία συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε παγκόσμιο

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και HD Hyundai Heavy Industries υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για σκάφη επιφανείας

Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού κατασκευή σκαφών επιφανείας για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος υπέγραψαν σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2026, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η HD Hyundai Heavy Industries. Το μνημόνιο

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

*του Κώστα Σαρικά Η έναρξη της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu II/2026» που έχει προγραμματιστεί για αύριο 4 Ιουνίου βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει σταδιακά τη ρητορική και τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική