Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την καρδιακή μας υγεία

Ο ύπνος προστέθηκε στους παράγοντες που διασφαλίζουν την καρδιακή μας υγεία. Επίσης έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας καταδεικνύει ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

Εάν σας αρέσει ο ύπνος τώρα έχετε ένα λόγο να κοιμάστε λίγο παραπάνω. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία περιέλαβε τη διάρκεια του ύπνου στη λίστα που αφορά στην καρδιαγγειακή υγεία. Αποτελεί πλέον μέρος του «Life’s Essential 8», ενός ερωτηματολογίου που διερευνά οκτώ καίριους τομείς για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής μας υγείας.


Η καινούρια (ενημερωμένη) λίστα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας και αντικατέστησε το ερωτηματολόγιο «Life’s Simple 7», που χρησιμοποιούνταν από το 2010.

Εκτός από τον ύπνο, η νέα λίστα διατηρεί τις αρχικές κατηγορίες: διατροφή, σωματική δραστηριότηταέκθεση στη νικοτίνηδείκτης μάζας σώματος, λιπίδιαγλυκόζη αίματος, αρτηριακή πίεση.

Η διάρκεια ύπνου μπήκε στη λίστα αφότου οι ερευνητές εξέτασαν νέα επιστημονικά ευρήματα της τελευταίας δεκαετίας, που καταδεικνύουν πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία, όπως αναφέρει ο δρ Εδουάρδο Σάντσεθ, επικεφαλής του Τομέα Πρόληψης της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. «Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη», σημειώνει ο Σάντσεθ.

                   Πώς ορίζεται ο καλός ύπνος;

Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, αναφέρει ο δρ Ραζ Ντασγκούπτα, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.
Ωστόσο, ο ύπνος θα πρέπει να είναι και ποιοτικός προκειμένου να ωφεληθούμε, λέει ο Ντασγκούπτα, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου.
Ο ύπνος αποτελείται από κύκλους φάσης REM («rapid eye movement», ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) και μη REM, αναφέρει ο Ντασγκούπτα. Υπάρχουν τρία στάδια μη REM ύπνου. Στο τρίτο εισερχόμαστε σε βαθύ ύπνο, που επιδιορθώνει πνεύμα και σώμα, εξηγεί ο ίδιος.

Εάν κοιμάστε με διακοπές, δεν θα καταφέρετε να εισέλθετε σε αυτά τα βαθύτερα στάδια, σημειώνει ο Ντασγκούπτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου, που συνδέεται με διαβήτη και παχυσαρκία. Οι συγκεκριμένες παθήσεις επιβαρύνουν την καρδιακή υγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, έγιναν αλλαγές και σε άλλους τομείς, όπως στη διατροφή, την έκθεση στη νικοτίνη, στα λιπίδια και στη γλυκόζη αίματος.
Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει έναν νέο τρόπο να αξιολογήσουμε το πόσο καλά τρεφόμαστε, λέει ο Σάντσεθ.
«Συστήνουμε ένα ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά τακτά διαστήματα για να εκτιμηθούν οι υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες», αναφέρει.
Η έκθεση στη νικοτίνη επικεντρωνόταν στο ενεργητικό κάπνισμα. Πλέον, περιλαμβάνει και την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, αλλά και το άτμισμα, σημειώνει ο Σάντσεθ.
Τα λιπίδια θα μετρούνται βάσει της Μη-HDL χοληστερόλης και όχι με το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (High-density lipoprotein, HDL) είναι γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που μετράει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η εξέταση χρησιμοποιείται συχνά σε άτομα με διαβήτη, καθώς και για τη διάγνωση προδιαβήτη και διαβήτη.

ΠΗΓΗ:CNN

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από