Η ΕΕ θα αγοράσει αεροπλάνα δασοπυρόσβεσης καθώς οι κλιματικές κρίσεις εντείνονται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες με κατασκευαστές για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών καθώς μάχεται απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών πυρκαγιών, όπως αυτών που μαίνονται στη νότια Ευρώπη, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του μπλοκ.

Οι πόροι έκτακτης ανάγκης της ΕΕ περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της απόκτησης 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου που συγκεντρώνονται από χώρες της ΕΕ. Όμως, καθώς τα αιτήματα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ σχεδιάζει να να επενδύσει σε αεροσκάφη για την αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για για τη διαχείριση Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Τα αεροσκάφη αυτά θα αγοραστούν τεχνικά από τα μέλη κράτη, αλλά θα χρηματοδοτηθούν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο δήλωσε ο Λέναρτσιτς.

Ο Λέναρτσιτς αρνήθηκε να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις, αλλά δήλωσε ότι σχεδιάζεται να επανεκκινήσουν την παραγωγή αμφίβιων αεροσκαφών που κάνουν υδροληψία για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Χιλιάδες πυροσβέστες σε όλη τη νότια Ευρώπη μάχονται εκατοντάδες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και τη Γαλλία, εν μέσω ενός έντονου καύσωνα που έχει προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει πέντε αιτήματα για βοήθεια φέτος. Με τη Μεσόγειο να μην έχει περάσει καν το μισό της τυπικής αντιπυρικής περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ο Λέναρτσιτς δηλώνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ΕΕ έλαβε εννέα αιτήματα για βοήθεια πέρυσι.

Η ΕΕ έστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα σε χώρες όπως την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία αυτόν το μήνα, χρησιμοποιώντας τη «δεξαμενή» των αεροσκαφών από χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία. Έστειλε επίσης 200 ευρωπαίους πυροσβέστες στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τοπικές ομάδες.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ζητούν τη βοήθεια της ΕΕ μόνο όταν χρειάζονται υποστήριξη.

Πέρυσι ήταν η δεύτερη χειρότερη περίοδος δασικών πυρκαγιών που έχει καταγραφεί στην ΕΕ. Πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια κάηκαν, σε σύγκριση με τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκτάρια που κάηκαν το 2017, τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ήδη φέτος, περισσότερα από 70.000 εκτάρια έχουν καεί μόνο στην Ισπανία, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση στοιχεία.

Ο προϋπολογισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος βοηθά τις χώρες να επενδύσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων, ήταν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

«Στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Λέναρτσιτς επισημαίνοντας την αύξηση των κλήσεων για βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, παράλληλα με άλλες κρίσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή: Ρόιτερς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο