«Η Ελλάδα χαιρετίζει το ρόλο της EMSA και προσβλέπει στη συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ναυτιλίας»

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, όποια μορφή κι αν έχουν. Και να μην τις αφήσουμε να εκτροχιάσουν τις βασικές προτεραιότητες μας για μια ποιοτική, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική ευρωπαϊκή ναυτιλία».

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), η οποία πραγματοποιείται στις 16 και 17 Ιουνίου στην έδρα του Οργανισμού, στην Λισαβώνα.

«Όπως πάντα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις βασικές αρχές του ΙΜΟ για την προώθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για πλοία και ναυτικούς. «Η EMSA», συνέχισε, «στα 20 χρόνια λειτουργίας της, άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν και αλληλεπιδρούν οι εθνικές διοικήσεις στη θάλασσα.

Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και να αξιολογήσει τεχνικές λύσεις που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη ναυτιλία στο δρόμο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Tο σκοπό αυτό, θα πρέπει να συνεργασθεί εποικοδομητικά και να υποστηρίξει και το έργο του ΙΜΟ, που αποτελεί τον αρμόδιο Οργανισμό για την προώθηση κανόνων παγκόσμιας εφαρμογής».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο του ανθρώπινου κεφαλαίου της ναυτιλίας επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να θεωρείται ως βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια».

«Σήμερα», επεσήμανε, «η ναυτιλία απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στο πλοίο και στην ξηρά και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους νέους.

Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία της απαραίτητης μόχλευσης για την προσέλκυση και διατήρηση αυτών των ανθρώπων στη ναυτιλία και για την ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος και του ναυτικού ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τα επαγγελματικά τους προσόντα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση των νέων καυσίμων και φυσικά την αυτοματοποίηση, που έρχεται παράλληλα. Από την πλευρά μου», υπογράμμισε, «σκοπεύω να προτείνω μια συνολική αναθεώρηση του εθνικού μας εκπαιδευτικού συστήματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο ΙΜΟ, αντιλαμβανόμενος τις απαιτήσεις μιας νέας εποχής, έχει επίσης εμπλακεί σε μια παρόμοια επανεξέταση των παγκόσμιων εκπαιδευτικών προτύπων».

Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε την απόφαση της Ελλάδος να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον EMSA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ προκειμένου «να βρούμε», όπως επεσήμανε «τις καλύτερες, εφαρμόσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, που θα παρέχουν επενδυτική ασφάλεια και θα διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τη διεθνή ναυτιλία».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Kitack Lim, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για επίκαιρα θέματα της ναυτιλιακής ατζέντας.

Σχετικές εικόνες
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάν – Καζάν και στην Έρευνα και Διάσωση;;;

Θα θυμόσαστε, βέβαια, τον Ερντογάν που, συχνά, χρησιμοποιεί τη φράση αυτή εννοώντας ότι στο Αιγαίο δεν θα γίνεται τίποτε χωρίς να πάρει μερίδιο η Τουρκία. Η φράση αυτή μας ήρθε στο μυαλό, παρακολουθώντας την εξέλιξη του ναυαγίου που έγινε τις

Εφετείο: Που κινούνται οι έρευνες για τον 34χρονο πρώην παίκτη ριάλιτι

Ο άνδρας εκτιμάται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Σε αίνιγμα για γερούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τον πρώην παίχτη ριάλιτι ο οποίος «μπούκαρε» στο Εφετείο με το αυτοκίνητό του και στην κατοχή του βρέθηκαν ναρκωτικά αλλά και το ασύλληπτο ποσό του 1,5

Τραγωδία στην Κάλυμνο: Νεκρός 17χρονος ψαροντουφεκάς

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Καλύμνου από λουόμενο, για πιθανό συμβάν πνιγμού ατόμου που διενεργούσε υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με χρήση τυφεκίου αλιείας, στη θαλάσσια περιοχή ¨ΘΕΡΜΑ¨ ν. Καλύμνου. Άμεσα στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα περιπολικό

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου το καταδρομικό Έλλη τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο στην Τήνο

15 Αυγούστου του 1940 και οι προκλήσεις της φασιστικής Ιταλίας έχουν φθάσει στον ύψιστο βαθμό κλιμάκωσης και θράσους. Η Τήνος ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στο κατάστρωμα  του καταδρομικού «Έλλη», ναύτες και αξιωματικοί ντυμένοι με στολές εξόδου.