Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις – Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Η τέλεια ενεργειακή «καταιγίδα» δεν λέει να κοπάσει. Οι αυξημένες επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι αφορούν σε καταναλώσεις του τρέχοντος μήνα, καλύπτει σχεδόν το 1/3 των αυξήσεων που θα κληθούν να επωμιστούν τα νοικοκυριά.

Πιο «ζόρικα» τα πράγματα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου που παρά την κρατική συνεισφορά θα πληρώσουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς έως και 160%!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένονται αυξήσεις «φωτιά» στις διεθνείς αγορές και το α’ δίμηνο της νέας χρονιάς. Ανατιμήσεις που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου!

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αυξημένες επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν δεν θα επαρκούν για να καλύψουν παρά ένα ελάχιστο μέρος των ανατιμήσεων.

Τι γλιτώνει ένα νοικοκυριό από τον λογαριασμό ρεύματος

Τι θα πληρώσει όμως ένα νοικοκυριό για τον Δεκέμβριο μετά και την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος;

Για τις πρώτες 300kWh η επιδότηση αυξάνεται για τον τρέχοντα μήνα στα 49,5 ευρώ από 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη ανεβαίνει στα 55,5 ευρώ από 45 ευρώ.

Η νέα «ενισχυμένη» επιδότηση «ξεφουσκώνει» τον λογαριασμό Δεκεμβρίου κατεβάζοντας τον λίγο κάτω από εκείνον του Νοεμβρίου φέρνοντάς τον σε ανάλογα επίπεδα με αυτά του περασμένου Αυγούστου.

Για παράδειγμα ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 375kWh το μήνα θα πληρώσει 89,95 ευρώ με υψηλότερη οριακή τιμή (237 ευρώ) για τον τρέχοντα μήνα έναντι 97,27 ευρώ που πληρώνει για τον Νοέμβριο με χαμηλότερη οριακή τιμή (229 ευρώ).

Από τα ίδιο, ωστόσο, παράδειγμα προκύπτει πως η επιδότηση των 49,5 ευρώ δεν αρκεί για το πρώτο 2μηνο του 2022 όταν και αναμένεται η μεγάλη κορύφωση της ενεργειακής καταιγίδας.

Ο ίδιος λογαριασμός για τον Ιανουάριο με την ίδια επιδότηση – και με δεδομένο ότι το νοικοκυριό θα είναι δικαιούχος εάν θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων – εκτοξεύεται στα 140 ευρώ!

«Δεν μαζεύονται» οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Υψηλές πτήσεις και στο φυσικό αέριο που έχει «σκαρφαλώσει» πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα στο hub TTF της Ολλανδίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Έτσι:

  • τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και
  • τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Η νέα αυξημένη έκπτωση ψαλιδίζει την αύξηση που όμως παραμένει στα επίπεδα του 160%, καθώς ένα νοικοκυριό που καταναλώνει –για παράδειγμα- κατά μέσο όρο 1.000kWH το μήνα φυσικό αέριο πλήρωσε 181,45 ευρώ το 5μηνο Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 χωρίς επιδότηση και το 5μηνο Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 θα πληρώσει 474 ευρώ με επιδότηση 200 ευρώ συνολικά.

Το νέο πακέτο στήριξης για τους λογαριασμούς

Τι προβλέπουν λοιπόν συνοπτικά τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου;

  • Τιμολόγια ρεύματος: αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος πάνω από τα 39 ευρώ –όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή «σχεδόν 50 ευρώ» αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί, Για ευπαθείς ομάδες – δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Για αυτούς το ύψος της επιδότησης θα φτάσει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές

  • οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου: η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει και αναδρομικές επιδοτήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας:

  • Αγρότες: Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά