Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Ανθιμου

Στις 9 Οκτωβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για την ανάδειξη του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Ενα σημαντικό κεφάλαιο της Εκκλησίας της Ελλάδος κλείνει με την απόφαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου να υποβάλει την παραίτησή του και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τις διαδικασίες διαδοχής του. Με μια λιτή ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης γράφηκε χθες ο επίλογος μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς το προχωρημένο της ηλικίας και τα προβλήματα υγείας του απερχόμενου μητροπολίτη δεν του επέτρεπαν να ασκήσει τα καθήκοντά του με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμούσε. Παράλληλα, είχε εκφραστεί σχετικός προβληματισμός σε ανώτατο εκκλησιαστικό επίπεδο, λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου και της στρατηγικής σημασίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Από το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου αναφέρεται ότι ο ίδιος ήταν ενήμερος των προθέσεων του μητροπολίτη Ανθιμου. Οι διαδικασίες που δρομολογούνται τώρα θα έχουν πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 24 και 25 Αυγούστου, όπου θα συζητηθεί η παραίτηση Ανθιμου και αναμένεται να γίνει δεκτή. Ακολούθως, η ανάδειξη του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία θα συνέλθει στις 9 Οκτωβρίου. Θεωρείται ότι προβάδισμα για την πλήρωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έχει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Θεωρείται ότι προβάδισμα για την πλήρωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έχει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Βεβαίως, όπως αναφέρουν άνθρωποι με καλή γνώση των εσωτερικών ισορροπιών της Εκκλησίας, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, είναι μετά τη Μητρόπολη Αθηνών η πλέον σημαντική και με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαρκή τήρηση ισορροπιών, που υπερβαίνουν το αμιγώς εκκλησιαστικό κομμάτι και αποκτούν γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, για τη διαδικασία ανάδειξης νέου μητροπολίτη θα υπάρξει και πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση που θα τηρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν μπορεί, επιπλέον, να αγνοηθεί και το ενδιαφέρον τρίτων χωρών.

Την ίδια στιγμή, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η παραίτηση Ανθιμου ανοίγει πλέον ενεργά τη συζήτηση για τους εν ενεργεία μητροπολίτες, που λόγω προχωρημένης ηλικίας ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Αλλωστε, προς τούτο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε προ ημερών τη σύσταση επιτροπής, που θα εξετάσει το θέμα. Στο κάδρο μπαίνουν οι μητροπολίτες Μηθύμνης Χρυσόστομος, Παραμυθίας Τίτος και Φλωρίνης Θεόκλητος, οι οποίοι ενδέχεται να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να προχωρήσει η διαδικασία με επίσκεψη και αξιολόγηση της κατάστασης από την τριμελή επιτροπή, που θα εισηγηθεί σχετικά με την επάρκεια ή μη άσκησης των διοικητικών και λειτουργικών καθηκόντων τους.

Ο απερχόμενος μητροπολίτης Ανθιμος είναι ιδιαίτερης βαρύτητας προσωπικότητα, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα με τη θητεία του στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης αρχικά και ακολούθως στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το 1998 ήταν άτυπα υποψήφιος για τη θέση του αρχιεπισκόπου και στην τελική ψηφοφορία στήριξε τον μακαριστό Χριστόδουλο. Μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ το 2003 κινήθηκαν οι διαδικασίες για να μετατεθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η μετάθεσή του εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο με απόφαση οριακής πλειοψηφίας, ενώ προκλήθηκε μεγάλη κρίση ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στις 18 Ιουνίου 2004 ενθρονίστηκε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Ανθιμος και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Προσωπικότητα ισχυρή, συχνά ήρθε στην επικαιρότητα για αμφιλεγόμενες απόψεις που διατύπωσε, ενώ στη διάρκεια της θητείας του δεν έλειψαν οι συγκρούσεις για διάφορα θέματα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο