Η Ευρώπη προστατεύει τις θαλάσσιες υποδομές της

Μετά και τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εντατικοποιηθούν σύντομα οι ναυτικές ασκήσεις σε όλη την ΕΕ, στις οποίες συμμετέχουν στρατιωτικοί και πολιτικοί φορείς. Και αυτό εν όψει των αυξημένων απειλών για κρίσιμες υποδομές στον θαλάσσιο τομέα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας και οι αγωγοί.

Τον Νοέμβριο του 2022 σημειώθηκαν εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου NORD stream και τον περασμένο Μάρτιο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντόπισαν ύποπτες πράξεις κατασκοπείας από ρωσικά σκάφη στη Βόρεια Θάλασσα (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία).

Κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας στη Βρέστη της Γαλλίας (24-25 Μαΐου 2023), ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τους Ωκεανούς εξήγησε στο Euronews ότι ετοιμάζεται νέο σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Διασφάλιση του Θαλάσσιου Τομέα.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ ρεαλιστικοί γιατί είδαμε τι συνέβη με την υποδομή Nord Stream και η έρευνα συνεχίζεται με όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Και πρέπει να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα. Και για αυτόν τον λόγο στην ενημερωμένη θαλάσσια στρατηγική μας της ΕΕ έχουμε συμπεριλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της προστασίας και της παρακολούθησης των βασικών μας υποδομών, ιδίως γνωρίζοντας ότι παίζει βασικό ρόλο στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία και στρατηγική αυτονομία», δήλωσε ο Βιρτζίνιους Σικιεβίτσιους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), με έδρα τη Λισαβόνα, ετοιμάζεται επίσης να συντονίσει και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αυξήσουν την εγρήγορση.

Μια εκσυγχρονισμένη ψηφιακή πλατφόρμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024 με την ονομασία Common Information Sharing Environment (CISE).

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως πλατφόρμα για να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον, επίσης για να το χρησιμοποιήσουμε για έγκαιρη προειδοποίηση και για ειδοποιήσεις. Έτσι, θα δημιουργήσει μια μοναδική συνδυαστική σύνδεση μεταξύ όλων των αρχών στην Ευρώπη που εργάζονται στη θαλάσσια επιτήρηση», λέει ο Λεενερντ Μπαλ, Επικεφαλής Τμήματος Ασφάλειας, Ασφάλειας και Επιτήρησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτιλιακής Ασφάλειας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι υβριδικές επιθέσεις είναι οι πιο πρόσφατες απειλές για έναν κρίσιμο χώρο για την οικονομία και την κυριαρχία της ΕΕ.

«Μαζί, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη θαλάσσια αποκλειστική ζώνη στον κόσμο. Και μέχρι τώρα ασχολούνταν κυρίως με την εμπορία και τη ρύπανση. Τώρα όμως θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο και να επενδύσουν για να αποτρέψουν επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας που είναι απαραίτητα για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε εδάφη», μεταδίδει η Ιζαμπελ Ντα Σίλβα από τη Βρέστη.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προμήθεια αεροπλάνων ΛΣ: Συνεχίζονται οι συναντήσεις με προμηθευτές

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, το Αρχηγείο ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην ιστοσελίδα του μας ενημερώνει ότι, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων (ΔΕΜ) του Κλάδου Ασφαλείας & Αστυνόμευσης, πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ενημερωτικές συναντήσεις για την προμήθεια δύο (02) αεροπλάνων θαλάσσιας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το ιστορικό Το 1972 θεωρείται το

Φετίχ ποδιών και φίλοι επί πληρωμή: Μερικά από τα πιο παράξενα κερδοφόρα «επαγγέλματα» στο διαδίκτυο

Ο νέος διαδικτυακός κόσμος είναι αναμφίβολα ένα παράξενο μέρος. Και ενώ η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες, στο χώρο του διαδικτύου έχουν ξεπηδήσει «επαγγέλματα» που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο για την

Θρίλερ με το αεροπλάνο που έπεσε στη Βιρτζίνια σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες

Τον γρίφο του Cessna που κατέπεσε στη Βιρτζίνια προσπαθούν να λύσουν οι αρχές στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται το αεροπλάνο πατούσε με τον αυτόματο πιλότο με τον χειριστή του να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Τα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για

Μετάβαση στο περιεχόμενο