Σε μια περίοδο κατά την οποία το Μεταναστευτικό βρίσκεται με ένταση στο προσκήνιο, η Κρήτη βρίσκεται παραμένει στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων, με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται και τις τοπικές (πρόχειρες) δομές να δοκιμάζονται. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο της Γενικής της Συνέλευσης, το Σάββατο (21.03.2026), παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής, στελεχών του Λιμενικού και πολιτών.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Σαϊτάκης, περιέγραψε με σαφήνεια τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο νησί, τονίζοντας ότι «οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη είναι διαρκώς αυξανόμενες» και προειδοποιώντας πως «το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν θα σταματήσει και η εκτίμησή μας είναι ότι θα ενταθεί». Όπως επεσήμανε, το Λιμενικό καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση «σε ένα θαλάσσιο πεδίο ανοιχτό και απαιτητικό», με βασικό γνώμονα πάντα τον ανθρωπισμό.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναδείξει τα σοβαρά κενά, σημειώνοντας ότι «η Κρήτη υπολείπεται και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε επιχειρησιακά μέσα», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες διαχείρισης των αφίξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν δομές – δεν είναι δομή το “ψυγείο”, εκεί στοιβάζονται ψυχές, κάτι που δεν τιμά τον πολιτισμό μας».
Από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας, η λέκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Βλαχάδη ανέδειξε τη σύνθετη φύση του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι «οι ροές αποτελούν πλέον καθημερινότητα για όλη την Ευρώπη» και ότι δεν συνδέονται μόνο με πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και με «κλιματικούς και περιβαλλοντικούς λόγους».

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, σημειώνοντας ότι «οι περιοχές από τη Λιβύη και το Σουδάν επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση», ενώ προειδοποίησε ότι «αύριο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, γι’ αυτό και απαιτείται προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στο επιχειρησιακό πεδίο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, Παναγιώτης Τσιάνος, παρουσίασε τα ανησυχητικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου, αποκαλύπτοντας ότι «μόνο το 2025 καταγράφηκαν 21.000 είσοδοι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2026 δείχνει περαιτέρω αύξηση». Όπως υπογράμμισε, «δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα» και «τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», επισημαίνοντας ότι οι λιμενικοί καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο βάρος με ανεπαρκείς πόρους.
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των δομών, τονίζοντας ότι «η φύλαξη και παραμονή των ανθρώπων γίνεται για ημέρες σε συνθήκες που δεν τιμούν τη χώρα», ενώ εκτίμησε πως η δημιουργία οργανωμένων δομών θα μπορούσε να αποσυμφορήσει σημαντικά το έργο των αρχών.

Μια διαφορετική, αλλά κρίσιμη διάσταση του ζητήματος ανέδειξε ο πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο οποίος μίλησε για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού» ως μέσου άσκησης πίεσης και αποσταθεροποίησης. Όπως ανέφερε, «δεν είναι όλοι όσοι έρχονται τυχαίοι», επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο υβριδικού πολέμου», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρίση στον Έβρο το 2020.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο με αυστηρότερες εθνικές πολιτικές και ελέγχους μπορεί να υπάρξει αποτροπή», καθώς όπως είπε «αν κάποιος γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να παραμείνει ή να κινηθεί προς την Ευρώπη, ακυρώνεται ο στόχος του να φτάσει στη χώρα».

Το συμπέρασμα που αναδείχθηκε από την εκδήλωση είναι σαφές: το Μεταναστευτικό δεν αποτελεί μια παροδική κρίση, αλλά ένα διαρκές και πολυεπίπεδο φαινόμενο, που απαιτεί συντονισμένες πολιτικές, ενίσχυση των υποδομών και ξεκάθαρη στρατηγική. Και σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Κρήτη καλείται να διαχειριστεί έναν ρόλο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος.
Στήριξη και αναγνώριση στο Λιμενικό Σώμα
Η Περιφερειακή Διοικητής των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης Δήμητρα Χασιώτη, έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας, τονίζοντας: «Το Λιμενικό Σώμα παραμένει ενιαίο και ισχυρό, τιμώντας το παρελθόν του και θωρακίζοντας το μέλλον της πατρίδας μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης συνεχάρη τη διοργάνωση, επισημαίνοντας την κρίσιμη στιγμή για την Κρήτη: «Το μεταναστευτικό ταλανίζει την κοινωνία, πολύ περισσότερο το νησί μας που από τα τέλη του 2023 – και ακόμη περισσότερο σήμερα – αποτελεί την καρδιά ενός μεταναστευτικού διαδρόμου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης από τις πρώτες ροές ως και σήμερα βρίσκεται δίπλα στις λιμενικές αρχές για ασφάλεια, νομιμότητα και κυρίως ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός χαρακτήρισε τη διοργάνωση «τιμή για το Ηράκλειο» και υπογραμμίζοντας τη σημασία του Λιμενικού Σώματος σημείωσε την «πάνδημη εκτίμηση της κοινωνίας προς το Λιμενικό Σώμα».
Αναφερόμενος στις ροές, περιέγραψε μια νέα πραγματικότητα και εξέφρασε μια γνήσια αγωνία λέγοντας πως «είμαστε σε μια νέα κατάσταση στην Κρήτη. Έχουν τετραπλασιαστεί οι ροές, όμως δεν είναι νούμερα, μιλάμε για ανθρώπους. Και το ζήτημα είναι: τι κάνουμε;».

Όσο για τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τις δομές φιλοξενίας, με έμφαση τη σχεδιαζόμενη στο Ηράκλειο, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας: «Πρέπει η κοινωνία να είναι ενήμερη και πληροφορημένη… δεν πρέπει να ανεχόμαστε να στοιβάζονται άνθρωποι στο παλιό “Ψυγείο”».
Αναγνώρισε ότι αρχικά μπορεί να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σωστή πληροφόρηση. Όπως σημείωσε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Επιχειρησιακές δυσκολίες και ανάγκη ενίσχυσης
Ο Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Ανδρέας Θεοφίλου ανέδειξε τις επιχειρησιακές προκλήσεις στο νότιο μέτωπο της Κρήτης σημειώνοντας πως στο νησί εμποδίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των μονάδων, ενώ κι ο ίδιος έκανε λόγο για «τεχνητά μεταναστευτικά ρεύματα με στόχο την αποσταθεροποίηση». Ειδική μνεία έκανε στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής:
«Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο, έχει τη μικρότερη απόσταση από τη Λιβύη και αποτελεί βασικό σημείο προσέγγισης».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη τεχνολογικής ενίσχυσης – την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας συστημάτων ραντάρ για την κάλυψη θαλάσσιων ζωνών, μια κρίσιμη υποδομή για τη ναυτιλιακή ασφάλεια, την επιτήρηση των συνόρων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Βασίλης Κατσικανδαράκης: Όσα δεν αποτυπώνονται σε μια ημερήσια αναφορά
Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η παρέμβαση του Προέδρου ΕΠΛΣ/Δυτικής Κρήτης, Ανθυποπλοίαρχου ΛΣ Βασίλη Κατσικανδαράκη, ο οποίος μετέφερε την πραγματικότητα των στελεχών: «Εικόνες που δεν καταγράφονται σε καμία αναφορά… στιγμές που το χέρι του Λιμενικού σημαίνει αγκαλιά και ελπίδα» – είπε, φανερά συγκινημένος, με τη φωνή του συχνά να “σπάει”, μεταφέροντας στο κοινό της εκδήλωσης όσα κάθε λιμενικός βιώνει στο “πεδίο”.
Όπως είπε «η υπερπροσπάθεια έχει γίνει καθημερινότητα» και «η αποστολή δεν τελειώνει με τη διάσωση. Στην ξηρά ξεκινά ένας δεύτερος αγώνας».
Περιγράφοντας τις πολλαπλές ευθύνες που επωμίζονται τα στελέχη τόνισε πως «καλούνται να ανταποκριθούν… στα πάντα – φύλαξη, ταυτοποίηση, προανακριτική διαδικασία, μεταγωγές, ακόμη και σίτιση και φαρμακευτική αγωγή», ενώ ανέδειξε και τις ακραίες αναλογίες όταν μπορεί να αναλογεί ένα στέλεχος του λιμενικού για τη φύλαξη 100 ανθρώπων – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις στιγμές έντασης ή το ενδεχόμενο απόπειρας μαζικής εξέγερσης.
Όσο για τους κινδύνους, σαφώς και έχουν θέση στην καθημερινότητα των λιμενικών που ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους που προέρχονται από χώρους χωρίς υγειονομική κάλυψη ρισκάρουν την υγεία τους, με ουκ ολίγες φορές να έχει καταγραφεί μετάδοση ασθενειών – κυρίως δερματικών παθήσεων. Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ένταση και την ανασφάλεια που αυτή η κατάσταση προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες.
Κλείνοντας, ο κ.Κατσικανδαράκης έθεσε σαφείς προτεραιότητες:
«Ενίσχυση προσωπικού και μέσων, άμεση οργάνωση δομών πρώτης υποδοχής και ανασχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα», ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα της Γαύδου: «Η Πολιτεία πρέπει να την αναγνωρίσει ως παραμεθόριο – είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

















