Η μαύρη βίβλος των επίορκων λειτουργών

Ναρκωτικά, δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο, διαφθορά: οι υποθέσεις που διαλεύκανε το 2023 η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και αποτυπώνονται στην ετήσια απολογιστική έκθεσή της

Στελέχη της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συλλαμβάνονται για διακίνηση κοκαΐνης. Συνοριοφύλακες του τμήματος Ορεστιάδας κατηγορούνται για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Υπάλληλος τελωνείου εντοπίζεται να συμμετέχει σε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων σε Σέρρες και Καβάλα. Σωφρονιστικός υπάλληλος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να εισάγει χασίς στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις υποθέσεις που το 2023 έφερε στο φως έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων και αποτυπώνονται στην ετήσια απολογιστική έκθεση της υπηρεσίας. Στις 29 Απριλίου 2024 το πολυσέλιδο έγγραφο διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και σήμερα (2/6/24) το φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα η «Κ».

Ένα από τα γενικά συμπεράσματα της απολογιστικής έκθεσης, της πρώτης μετά την αλλαγή στο τιμόνι των «Αδιάφθορων» έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα, είναι η αύξηση σε ποσοστό που αγγίζει το 20% του αριθμού καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς. Ανήλθαν το 2023 σε 910 από 772 έναν χρόνο πριν. Από πηγές στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. η μεταβολή αποδίδεται στη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της
υπηρεσίας, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε στραμμένo το ενδιαφέρον της σε θέματα άσχετα με την αποστολή της. Η αύξηση, ωστόσο, μαρτυρά και την εκτεταμένη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας, καθώς και το Δημόσιο. Από τα συνολικά 1.457 άτομα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στο επίκεντρο ερευνών της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, τα 460 υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ., 62 στο Λιμενικό και 30 στην Πυροσβεστική. Ελέγχθηκαν ακόμη 291 υπάλληλοι του Δημοσίου και 614 ιδιώτες.

Κοκαΐνη στον Πειραιά

Ως η πλέον σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζεται η σύλληψη τον Δεκέμβριο του 2023 δύο στελεχών της ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την κατηγορία ότι αφαιρούσαν από την αποθήκη με τα κατασχεμένα ναρκωτικά κοκαΐνη, την οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην αγορά μέσω συνεργών τους. Από τη μυστική έρευνα των «Αδιάφθορων» προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι αντικαθιστούσαν την ποσότητα της κοκαΐνης που αφαιρούσαν με κόλλα πλακιδίων, προκειμένου οι σάκοι με τα κατασχεμένα ναρκωτικά να μην αποδειχθούν λιποβαρείς σε περίπτωση ζύγισης τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έπειτα από νεότερο ενδελεχή έλεγχο που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Χημείο, η συνολική ποσότητα ναρκωτικών που φέρεται να υπεξαίρεσαν και να διακίνησαν τα διωκόμενα στελέχη του Λιμενικού υπολογίζεται σε 16 κιλά.

Η σύλληψη των δύο έγινε με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Από την απολογιστική έκθεση του 2023, που δημοσιεύει σήμερα (2/6/24) η «Κ», προκύπτει ότι η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε πέρυσι σε συνολικά 143 επ’ αυτοφώρω συλλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και επίορκων στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, αντί 51 έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 180%.

Στην έρευνα εις βάρος των στελεχών του Λιμενικού χρησιμοποιήθηκαν κρυφές κάμερες και συστήματα καταγραφής ήχου. Ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση των 5 συνοριοφυλάκων από την Ορεστιάδα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με δουλεμπόρους, επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα σε μετανάστες μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Η σύλληψη των πέντε έγινε τον Μάιο του 2023 και παρέμειναν 9 μήνες προφυλακισμένοι. Αφέθηκαν και οι πέντε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με την κύρια ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση να παραμένει ανοικτή.

Στην έκθεσή τους οι «Αδιάφθοροι» επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες αστυνομικοί (ποσοστό 36%) είναι ηλικίας μεταξύ 31 και 40 ετών. Το 89% των διώξεων αφορά χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, δηλαδή ειδικούς φρουρούς και αστυφύλακες, και μόλις το 11% στρέφεται κατά αξιωματικών του Σώματος. Οι διώξεις αναφέρονται στα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος», της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης», της «δωροληψίας», της «κατάχρησης εξουσίας» κ.ά.

Αξιωματικός και μάλιστα διοικητής του Α.Τ. στην Ίο συνελήφθη τον Σεπτέμβριο από στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων με την κατηγορία ότι ζητούσε χρήματα από επιχειρηματίες του νησιού (μαζί με συνεργό του, μηχανικό) ώστε να μην προβαίνει σε ελέγχους στα καταστήματά τους. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί εν μέσω καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς και σε άλλα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος. Τον Απρίλιο του 2023 κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετέβη αιφνιδιαστικά στο «νησί των ανέμων» προς διερεύνηση καταγγελίας, που ήθελε αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να εισπράττουν αμοιβή προκειμένου να μην κάνουν πολεοδομικούς ελέγχους σε υπό κατασκευή ακίνητα του νησιού. Παρότι έκτοτε έχουν περάσει δώδεκα και πλέον μήνες, οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση να παραμένει ζωντανή.

Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση των συλλήψεων δημοσίων υπαλλήλων. Το 2022 δεν ξεπέρασαν τους 11, το 2023 ανήλθαν σε 14, ενώ φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαΐου οι «Αδιάφθοροι» έχουν περάσει χειροπέδες σε 19 δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Οι τελευταίοι ζητούσαν και τελικά εισέπρατταν εκβιαστικά χρήματα από επιχειρηματίες και ιδιώτες, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλόκαραν την επιστροφή χρημάτων που δικαιούνταν. Με βάση τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν την περυσινή χρονιά στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ως οι πιο «προβληματικές» υπηρεσίες του Δημοσίου είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο τομέας της Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες Υγείας, καθώς και οι υπηρεσίες των υπουργείων, καθώς συγκεντρώνουν το 75% των καταγγελιών. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση σύλληψης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συμμετοχή σε κύκλωμα που εξέδωσε επ’ αμοιβή άδειες οδήγησης σε 194 υποψηφίους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αστυνομική βία

Στην έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεχωριστή ενότητα υπάρχει για τα περιστατικά «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς». Το 2022 καταγράφηκαν 14 τέτοια περιστατικά και το 2023 εννέα, τα περισσότερα εις βάρος αλλοδαπών. Πέρυσι τον Μάρτιο έπειτα από καταγγελία Αλβανού κρατούμενου είχαν συλληφθεί με την κατηγορία του βασανισμού τέσσερις αστυνομικοί. Κατά τη μεταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη στον Κορυδαλλό ο κρατούμενος είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και όταν ζήτησε νερό από τους αστυνομικούς προκειμένου να συνέλθει, εκείνοι του αρνήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές έχουν διενεργηθεί ΕΔΕ, ορισμένες από τις οποίες, ωστόσο, παραμένουν επί μακρόν σε εκκρεμότητα ή αρχειοθετούνται, δίχως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ενσωματώσει παρατηρήσεις και επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για κενά και παραλείψεις στην εσωτερική έρευνά της.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο