Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του

Πέρασαν 23 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που συνετρίβη ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κοντά στο Σούνιο, ενώ εκτελούσε διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο ήταν Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2001. Το ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την Πάτμο και βρίσκονταν στο ταξίδι της επιστροφής του από νησί των Δωδεκανήσων προς την Αθήνα.

Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του
το μνημείο στην Πάτμο – φωτο Ν. Μπράτσος

Στη διάρκεια της πτήσης αποφασίστηκε η προσγείωση στη Σύρο, ακολούθως άλλαξε η απόφαση και συνέχισε για Αθήνα, ακολούθησε η εντολή για προσγείωσης την Αίγινα. Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, το ελικόπτερο εξαφανίζεται από τα ραντάρ και η συνέχεια ήταν λόγω της κακοκαιρίας η πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου όλοι οι επιβαίνοντες βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Το πλήρωμα στο μοιραίο ελικόπτερο ήταν ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, η ιατρός Σοφία Μπεφόν και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος.

Τα συντρίμμια του βρέθηκαν στις 19-1-2001 κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος ανοικτά του Σουνίου.

Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του
Φωτο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ eurokinissi – κηδεία Σ. Μπεφόν 20-3-2001

Από τους πέντε που επέβαιναν βρέθηκε μόνο η σορός της Σοφίας Μπεφόν, δύο μήνες μετά στην παραλία Μπάλος των Χανίων στις 18 Μαρτίου 2001 και ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA. Εντοπίστηκε από ψαράδες και έφτασε έως εκεί λόγω των θαλασσίων ρευμάτων.

Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 27-12-2001 -Φωτο eurokinissi

Η Σοφία Μπεφόν είχε βρεθεί σε όλα τα δύσκολα «μέτωπα» εκείνων των χρόνων, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε τραυματίες του μεγάλου σεισμού του 1999 των 5,9 Ρίχτερ, με παρουσία της στη Ricomex που κατέρρευσε και στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην τραγωδία του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα» στην Πάρο το Σεπτέμβριο του 2000. Εκείνη την περίοδο η Σοφία Μπεφόν πήρε το πτυχίο της από την Αεροπορική Ιατρική, ενώ εργάστηκε στα νοσοκομεία Λαϊκό και Αρεταίειο. Από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, είχε πάρει το πτυχίο της το 1991.

Εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες της και στους μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας.

Ήταν δηλαδή ιατρός απολύτως μάχιμη και στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας στους συνανθρώπους της με όλες της τις δυνάμεις.

Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο όπου το 1980, σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο Δήμος την βράβευσε ως την καλύτερη μαθήτρια της πόλης.

Η μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στις 14 Ιανουαρίου 2001 η συντριβή του και η θυσία του πληρώματός του
14-11-2001 ο ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Πάτμο -Φωτο eurokinissi ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου την τίμησε τόσο με την ονοματοδοσία του κλειστού γηπέδου τα εγκαίνια του οποίου έγιναν τον Οκτώβριο του 2017, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όσο και με την τοποθέτηση της προτομής της, στην πλατεία Σοφίας Μπεφόν στη συμβολή των οδών Παμφυλίας και Γοργοποτάμου στο Παλαιό Φάληρο (φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη), που όσο και να δυσκολεύεται να το πιστέψει ο ανθρώπινος νους, κάποιοι την έκλεψαν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

Ούτε στην Πάτμο ξέχασαν τους αδικοχαμένους ήρωες καθώς και εκεί υπάρχει σχετικό μνημείο για να θυμίζει την προσφορά τους στον άνθρωπο που έφτασε στο σημείο να δώσουν και τις ζωές τους, πετώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλος της αρχής; (*)

Είναι πολύ ευχάριστο που οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν γίνει πλέον τόσο συχνές και τόσο συνήθεις ώστε να μην αποτελούν καν την πρώτη είδηση στις εφημερίδες των δύο χωρών. Η ηρεμία στον αέρα και

ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Πάνω στο βαριά οπλισμένο ΠΑΘ «Φούρνοι»

Τα τρία μεγάλα περιπολικά τύπου OPV58m (όπως κατηγοριοποιείται πλέον η έκδοση ΠΑΘ της κλάσης SA’AR 4) κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Τα ΠΑΘ φέρουν το

Νέες δομές ‘φιλοξενίας’ για παράνομους μετανάστες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα;

Αριθμός: 7216 Τύπος: Ερωτήσεις Σύνοδος / Περίοδος: Α’ Σύνοδος Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Θέμα: Νέες δομές ‘φιλοξενίας’ για παράνομους μετανάστες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα; Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Ημερομηνία: 02/10/2024 Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 02/10/2024 Καταθέτοντες: Χαλκιάς Ευαγγέλου Αθανάσιος Υπουργεία: Μετανάστευσης

Εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης του ΠΝ

Αριθμός: 7229 Τύπος: Ερωτήσεις Σύνοδος / Περίοδος: Α’ Σύνοδος Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Θέμα: Εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ημερομηνία: 03/10/2024 Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 03/10/2024 Καταθέτοντες: Μπιάγκης Σπυρίδωνος Δημήτριος Υπουργεία: Εθνικής Άμυνας Υπουργοί: Δένδιας Νικόλαος-Γεώργιος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο