Η «νέα γενιά» αναδρομικών και οι εκκρεμείς συντάξεις ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα δύο θέματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των εκκρεμοτήτων που καταγράφονται – συνεχώς – στο σύνολο των εκθέσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

«Ερωτηματικά, αβεβαιότητες, δημοσιονομικοί κίνδυνοι, και μακροοικονομικές ανισορροπίες», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που επαναλαμβάνονται – συνεχώς – στις εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί απευθύνονται – κυρίως – σε δύο παρατεταμένες εκκρεμότητες της ελληνικής οικονομίας: την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή ή όχι αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Και την καθυστέρηση της πλήρους εκκαθάρισης εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», ένα εν δυνάμει «κρυφό χρέος» της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύο αυτά κεφαλαιώδη θέματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διαπιστώσεων και της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Κομισιόν και είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι οι τεχνοκράτες συντάκτες της έκθεσης, ήταν στη χώρα μας τον προηγούμενο Οκτώβριο και συναντήθηκαν με το σύνολο των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες, γίνεται φανερό από το γεγονός ότι ανάλογη καταγραφή υπήρχε και στην 11η αξιολόγηση – όπως και σε προηγούμενες – κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά, παραμένουν στην ίδια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας, τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θέτει επιτακτικά το θέμα της οριστικής επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Κατά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνική οικονομίας, διαπιστώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά όχι οριστική και πλήρη επίλυση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αιτήσεις κύριας σύνταξης σε εκκρεμότητα, μειώθηκαν από 155.000 σε 129.000. Ωστόσο η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το κόστος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, παρέμεινε σταθερό γύρω στα 360 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας έχει διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θα λυθεί οριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναδρομικά συντάξεων

Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται – συνεχώς – στις ευρωπαϊκές εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας αφορά την καθυστερημένη έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για τον ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και η έκδοση της απόφασης θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει.

Τυχόν θετική – για τους συνταξιούχους – απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των αναδρομικών δικαιολογεί και το «ενδιαφέρον» όπως και την «ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη είναι η ανησυχία και ο πονοκέφαλος των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης, καθώς σταθμίζουν τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα που θα σημάνει μια ανάλογη απόφαση.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το