Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιεί ισραηλινό λογισμικό hacking

Η ολλανδική Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) χρησιμοποιεί λογισμικό hacking από τον ισραηλινό προμηθευτή NSO Group, ανέφερε ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Volkstkrant μετά από συνέντευξη ανώνυμων πηγών.

Την Πέμπτη (2 Ιουνίου) η Volkkrant ανέφερε ότι η ολλανδική υπηρεσία ασφαλείας AIVD χρησιμοποιούσε αμφιλεγόμενο λογισμικό hacking της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, βάσει συνεντεύξεων με τέσσερις πηγές που επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Η AIVD χρησιμοποιούσε αυτό το λογισμικό για να παραβιάσει, μεταξύ άλλων, το τηλέφωνο του Ridouan Taghi. Ο Ταγκί ήταν ύποπτος για την παραγγελία 9 δολοφονιών και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντουμπάι, ανέφεραν οι NL Times.

Το ισραηλινό λογισμικό hacking έχει αγοραστεί από υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό τρομοκρατών καθώς και από κυβερνήσεις που το έχουν χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύουν μέλη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του NSO Group, τα «προϊόντα τους βοηθούν τις αδειοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αντιμετωπίσουν νόμιμα τα πιο επικίνδυνα ζητήματα στον σημερινό κόσμο».

Οι ΗΠΑ τοποθέτησαν τον Όμιλο NSO στον κατάλογο κυρώσεών τους τον Νοέμβριο του 2021, αφού δήλωσαν ότι τα εργαλεία υποκλοπής τηλεφώνων του χρησιμοποιούνταν για να «στοχεύουν κακόβουλα» κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, υπαλλήλους πρεσβειών, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο.

Η AIVD και ο όμιλος NOS Group αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ανέφερε η Volkskrant.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.