Η ώρα των περιπολικών Island πλησιάζει για το ΠΝ

Οι Αμερικανοί τα στέλνουν σχεδόν ταυτόχρονα με τις κάλπες της 25ης Ιουνίου…

Ο «κάβος» της προκήρυξης των εκλογών στις 25 Ιουνίου δεν κρατά δεμένο το Πολεμικό Ναυτικό που προσπαθεί να προχωρήσει τα προγράμματα του όσο το δυνατό καλύτερα, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν προκύψει.

Αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά τα θέματα του ναυτικού λένε ότι η προσθήκη των παράκτιων περιπολικών Island μπήκε στην τελική ευθεία.

Πρώτον ο προγραμματισμός δεν παρουσίασε ως τώρα κανένα κώλυμα, δεύτερον το δεύτερο 15θημερο του Ιουνίου τα πρώτα δυο από τα τέσσερα περιπολικά Island θα βρίσκονται σε ελληνικά νερά και τρίτον ότι στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου τ’ άλλα δυο έρχονται κι αυτά στην χώρα μας.

Η πιο πιθανή ημερομηνία μάλιστα για τον κατάπλου των δυο Island, αρχικά στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, δεν αποκλείεται να είναι μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 20 Ιουνίου.

Και από την στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα το πρώτο που γίνεται από το ναυτικό επιτελείο είναι αποστολή τεχνικού κλιμακίου που θα παρακολουθήσει όλη την διαδικασία ενεργοποίησης των συγκεκριμένων πλοίων.

Μηχανές, άξονες, ηλεκτρονικά συστήματα, βαφή στα χρώματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού είναι μόνο ορισμένες από τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στα Island.

Τα νέα περιπολικά σκάφη θα μπουν σε ναυπηγείο το οποίο θα επιλέξουν οι Αμερικανοί βάσει της αρχικής συμφωνίας κι εκεί θα γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για να περάσουν στη συνέχεια στις εν πλω δοκιμές από το πολεμικό ναυτικό.

Από εκείνη τη συμφωνία, λένε αρμόδια χείλη, είχαν προκύψει συζητήσεις που αφορούσαν την ενεργοποίηση των περιπολικών από τα ναυπηγεία της Σύρου ή της Σαλαμίνας.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές μας το τελευταίο διάστημα μετά την θετική τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, φαίνεται ότι και αυτά έχουν «εισβάλει» στον ανταγωνισμό για την ενεργοποίηση των τεσσάρων περιπολικών τύπου Island.

Η παραμονή κάθε Island στη δεξαμενή του ναυπηγείου υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια τεσσάρων ως πέντε μηνών.

Και στη συνέχεια περί τα τέλη Νοεμβρίου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν οι εν πλω δοκιμές των περιπολικών στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και όλα τα συστήματα που διαθέτει το πλοίο, παλαιά αλλά κι αυτά που θα προστεθούν.

Στις προσθήκες από την ελληνική πλευρά μπορούμε να ξεχωρίσουμε εκείνη των τελευταίας τεχνολογίας επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και τα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα εγγύς προστασίας που χαρακτηρίζονται από στρατιωτικές πηγές πως είναι state of the art!

Η αλλαγή σελίδας στην παράκτια περιπολία με ισχυρές οπλισμένες μονάδες

Τα τέσσερα περιπολικά Island αποτελούν παραχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω EDA (Excess Defence Articles) δηλαδή συστήματα που προέρχονται από αποθέματα στρατιωτικού υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα τρία από τα τέσσερα περιπολικά επιχειρούν τα τελευταία χρόνια στον Περσικό Κόλπο κι έχουν βάση στο Μπαχρέιν.

Τεχνικό κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού είχε κάνει την αυτοψία που απαιτούνταν και η αναφορά του έλεγε πως δεν θα έπρεπε να χαθεί η ευκαιρία για την απόκτηση των συγκεκριμένων πλοίων.

Πρόκειται για τα σκαριά που θ’ αλλάξουν σελίδα στην παράκτια περιπολία για το Πολεμικό Ναυτικό και θα δώσουν την ευκαιρία «συνταξιοδότησης» στα υπέργηρα ξύλινα Παράκτια Περιπολικά τα οποία ωστόσο δεν σταμάτησαν να υπηρετούν στην εσχατιά της Ελλάδας διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο ακόμη και το 2020, όταν η Τουρκία είχε αποφασίσει να ενεργοποιήσει το σχέδιο υβριδικής απειλής για το μεταναστευτικό.

Και με ταχύτητα που ξεπερνά τους 29 κόμβους σαφώς είναι ταχύτερα από την υπάρχουσα δύναμη ενώ με την αυτονομία των 3.300 μιλίων θα δώσουν την ευκαιρία στο πολεμικό ναυτικό για έναν εντελώς διαφορετικό και πιο τακτικό σχεδιασμό στην οριογραμμή της πατρίδας μας καθώς πρόκειται για μονάδες οπλισμένες με πυροβόλο ΜΚ38 των 25 mm.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο