Η ώρα των Rafale: Οι πρώτες πτήσεις στο Αιγαίο, τα 18 μαχητικά που αναμένουμε και το νέο δόγμα αποτροπής

Πέρα από την ενσωμάτωση των Rafale και την αναβάθμιση των Viper, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας για το 2022 είναι «βαρύ» με τον ΗΝΙΟΧΟ αλλά και την TIGER MEET.

Η «Ελπίδα» μπορεί να έβαλε φρένο στην πρώτη εκπαιδευτική πτήση των Rafale επί Ελληνικού FIR όμως το πρωί της Δευτέρας οι «ριπές» απογειώθηκαν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για πτήση συντήρησης των ιπτάμενων της 332 ΜΠΚ «Γεράκι». Ήταν ουσιαστικά η «πρώτη» των Rafale από την 19η Ιανουαρίου όταν σε πανηγυρικό κλίμα τα έξι Γαλλικά μαχητικά προσγειώθηκαν επί Ελληνικού εδάφους.

Τα αεροσκάφη πέταξαν στο Αιγαίο έως τη Σκύρο και τους Καλόγερους με στόχο κυρίως την εξοικείωση των ιπτάμενων στις πτήσεις εντός του FIR Αθηνών, τον έλεγχο των επικοινωνιών και την εκπαίδευση στις διαδικασίες προσγείωσης και απογείωσης από την καινούργια τους «φωλιά». Οι κάτοικοι της περιοχής συνηθισμένοι εδώ και δεκαετίες στην εικόνα αλλά και στον γνώριμο ήχο των Mirage είδαν και άκουσαν τα καινούργια «Δελταπτέρυγα» μαχητικά να πετούν πάνω από τον κάμπο της Βοιωτίας και να σηματοδοτούν την έναρξη της νέας εποχής για την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πτήσεις συντήρησης των Rafale θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ σταδιακά οι «ριπές» θα ενταχθούν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ναι μεν προχωρά με γρήγορο ρυθμό ωστόσο όπως επισημαίνεται από το αεροπορικό επιτελείο απαιτείται χρόνος και πολλές ώρες πτήσεων των Rafale αλλά και εκπαίδευσης των ιπτάμενων τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος έως ότου το game changer μαχητικό να λάβει μέρος στα εξαιρετικά σύνθετα σενάρια μάχης στα οποία εκπαιδεύεται η Πολεμική Αεροπορία. «Βήμα-βήμα τα Rafale θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια τον κυρίαρχο ρόλο τους στο αεροπορικό δόγμα» τονίζουν αεροπορικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η HAF περιμένει ακόμη 18 «ριπές».

Την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν στην Ελλάδα και οι τελευταίοι από τους τεχνικούς οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν επί Γαλλικού εδάφους ενώ στη Γαλλία παραμένει το τελευταίο γκρουπ των ιπτάμενων της HAF. Με τους πρώτους οκτώ χειριστές των Rafale οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους πρώτους εκπαιδευτές να βρίσκονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Μαζί τους και Γάλλοι ιπτάμενοι οι οποίοι θα παραμείνουν στην Τανάγρα για αρκετούς μήνες προκειμένου να βοηθήσουν τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο «στήσιμο» της πρώτης Ελληνικής Μοίρας Rafale.

Στην αλλαγή σελίδας για την HAF με την έλευση των Rafale αναμένεται να αναφερθούν αύριο κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής τόσο ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης όσο και το νέο πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Μάχιμοι αεροπόροι και οι δύο με πολύ στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια εργάστηκαν μαζί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόκτηση των «ριπών» για να «τρέξουν» ταχύτατα οι διαδικασίες. Η ενσωμάτωση των Rafale στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της HAF χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» για τον καινούργιο Αρχηγό ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναλάβει πολλές φορές τους επόμενους μήνες το δρομολόγιο από το ΓΕΑ έως την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Μεγάλο το βάρος και για τον νέο Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα, ιπτάμενο με περισσότερες από 4000 ώρες πτήσης κυρίως σε μαχητικά F-16 και F-4, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εποχή που η Πολεμική Αεροπορία κινείται σε «After Burner» ρυθμούς.

Η ώρα των Rafale: Οι πρώτες πτήσεις στο Αιγαίο, τα 18 μαχητικά που αναμένουμε και το νέο δόγμα αποτροπής

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να