Σύμφωνα με την έρευνα, το νεοσύστατο κόμμα, το οποίο υπενθυμίζουμε δεν έχει σχηματίσει ακόμα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση – μαζί με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου – στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 7%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έχει κατρακυλήσει στην έβδομη θέση με 4,3%.
Δείτε αναλυτικά την πρόθεση ψήφου:
- Νέα Δημοκρατία: 27,2% (από 25%)
- ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 15,7% (από 13,1%)
- Ελληνική Λύση: 8,5% (από 7,1%)
- ΚΚΕ: 8,0%
- Φωνή Λογικής: 7,0% (από 6%)
- Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης): 7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 4,3% (από 6,6%)
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,5% (από 3,8%)
- ΝΙΚΗ: 3,0% (από 4,4%)
- ΜέΡΑ25: 3% (από 3,5%)
- Νέα Αριστερά: 2,5% (από 3%)
- Δεν έχω αποφασίσει: 7,5% (από 14,5%)
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «κανένας»
Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται, και μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζουν αύξηση στα ποσοστά δημοφιλίας, σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα (Κ. Μητσοτάκης 39% από 34,6% και Ν. Ανδρουλάκης 26% από 24,6%). Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο «Κανένας» (45%) είναι πρώτος σε σχέση με τους προέδρους των δύο πρώτων κομμάτων. Ο Μητσοτάκης είναι στο 40% και ο Ανδρουλάκης αρκετά χαμηλότερα στο 15%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του κόμματός του προς το πρόσωπό του μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές και έβγαλε εκτός κούρσας τον Χάρη Δούκα, φαίνεται πως πρέπει να αναδομήσει το «πρωθυπουργικό» του προφίλ.
Υπέρ της διαγραφής Σαμαρά επτά στους δέκα
Αν και η διαγραφή Σαμαρά προκάλεσε αμηχανία και συναισθηματική φόρτιση, από την έρευνα εξάγεται ότι όχι μόνο δεν έπληξε δημοσκοπικά την κυβέρνηση, αλλά βγαίνει και ενισχυμένη. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ, εφτά στους δέκα συμφωνούν με τη διαγραφή, ενώ περισσότερο μετριοπαθείς είναι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων καθώς το 48% συμφωνεί και το 44% διαφωνεί.
Η επιστροφή Τσίπρα «δε θα προκαλούσε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό»
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και αφού αποχώρησε αναδύθηκε βαθιά εσωστρέφεια στο κόμμα που οδήγησε σε διασπάσεις και μετακινήσεις, σχεδόν 7 στους 10 απαντούν πως μια ενδεχόμενη επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δε θα προκαλούσε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.
Η ακρίβεια παραμένει νούμερο 1 πρόβλημα της χώρας
Η τρέχουσα κρίση κόστους ζωής που περιλαμβάνει την ακρίβεια, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τους χαμηλούς μισθούς συνεχίζουν να είναι σταθερά στην πρώτη τριάδα με τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που ταλανίζουν τους πολίτες. Την πεντάδα συμπληρώνουν το δημογραφικό και τα εθνικά θέματα.
Ωστόσο, υπάρχει μια τάση αισιοδοξίας όσον αφορά την πορεία της χώρας. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (61%), σε αντίθεση με το 36% που κρίνει πως κινείται προς τη σωστή, το αντίστοιχο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%) παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από τον Αύγουστο, και αντίστοιχα αύξουσα τάση το ποσοστό της αισιοδοξίας (από 25% τον Αύγιουστο στο 36% τον Νοέμβριο).