Η πρώτη μεγάλη έξοδος για τα ελληνικά Rafale: 4 «ριπές» εκκινούν κινητήρες με προορισμό την άσκηση «VOLFA 2024»

*Του Κώστα Σαρικά

Εκεί που μυήθηκαν στα μυστικά των Rafale επιστρέφουν τα επόμενα 24ωρα οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι».

Η πρώτη μεγάλη έξοδος εκτός του FIR Αθηνών για τις «ριπές ανέμου» είναι γεγονός προκειμένου να συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «VOLFA 2024», την οποία διοργανώνει η Armee D’el Air. Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Onalert.gr,  το Αεροπορικό Επιτελείο επέλεξε η πρώτη εκτός Ελλάδας άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν τα νεοαποκτηθέντα Rafale να είναι στη Γαλλία και πλέον έφτασε η στιγμή τα Ελληνικά Rafale να ανοίξουν τα «φτερά» τους.

Συνολικά τέσσερα μαχητικά, μονοθέσια και διθέσια αναμένεται να απογειωθούν από τη «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και να πετάξουν χωρίς ενδιάμεση στάση έως το γνώριμο Mont De Marsan και την 118 Αεροπορική Βάση στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ταυτόχρονα μεταγωγικό C-130 θα μεταφέρει τα υπόλοιπα πληρώματα αλλά και τους τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της υποστήριξης των αεροσκαφών μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους. Για δυόμιση εβδομάδες, από τις 11 έως και τις 28 Μαρτίου, ο εναέριος χώρος πάνω από τη Γαλλία αλλά και εκατοντάδες μίλια πάνω από τον Ατλαντικό θα μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων.

 

Εκτός από την Armee D’el Air και την Πολεμική μας Αεροπορία, στο μεγαλύτερο αεροπορικό event που διοργανώνουν οι Γάλλοι, θα συμμετέχουν οι ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις της Δύσης με δεκάδες μαχητικά διάφορων τύπων, ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ αλλά και ελικόπτερα. Στη «VOLFA 24» λαμβάνει μέρος και το σύνολο της Γαλλικής αεράμυνας με όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα.

 

Η μεγάλη πολυεθνική άσκηση θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ για τα ελληνικά Rafale, καθώς έχουν μόλις συμπληρωθεί δύο χρόνια από την απόκτηση των έξι πρώτων μαχητικών και ενώ αναμένονται ακόμη έξι έως τα τέλη του 2024προκειμένου να φτάσουν συνολικά τα 24.

rafale

Ήδη, η 332 Πολεμική Μοίρα έχει λάβει μέρος στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23», όπου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, ενώ συμμετείχε σε μια σειρά από συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές πολεμικές αεροπορίες εντός όμως του FIR Αθηνών. Ενώ ήδη στις πρώτες φιλικές «μάχες» με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, αλλά και με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF, έχουν δείξει μεγάλο μέρος από τις δυνατότητες τους.

Rafale

Η συμμετοχή στην άσκηση «VOLFA 24» αποτελεί τη μεγαλύτερη έως τώρα πρόκληση, καθώς τα ελληνικά «γεράκια» θα κληθούν να λάβουν μέρος σε μια σειρά από σύνθετα σενάρια υψηλής δυσκολίας δίπλα αλλά και απέναντι σε κορυφαίες αεροπορίες. Αποστολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε είδους αεροπορικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα σενάρια σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Αμυντικές/Επιθετικές Επιχειρήσεις (Defensive/Offensive Counter Air).
  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support).
  • Αεροπορική Αποτροπή (Air Interdiction).
  • Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
  • Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue).
  • Στοχοποίηση Χρονοευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting).

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στο παρελθόν στη «VOLFA 2020» με μαχητικά Mirage 2000-5 και στη «VOLFA 2022» με F-16.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

«Στέγαση στελεχών ΛΣ»: Ένα άπιαστο όνειρο…

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτό το φλέγον ζήτημα… Ο όρος «στέγαση στελεχών ΛΣ ΕΛΑΚΤ» με φροντίδα, μέριμνα και δαπάνη του Δημοσίου πρωτοεμφανίστηκε σε νόμο του 2017 (ν. 4504) και αποσαφηνίστηκε περαιτέρω

Βαθιά η θλίψη στο Λιμενικό Σώμα για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμη στελέχους του

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Λιμενικό Σώμα μετά από τη νέα ξαφνική απώλεια του ενός ακόμη στελέχους του. Ο Σημαιοφόρος ΛΣ Βασίλης Σταυρινός  μέλος πληρώματος του Π.Α.Θ./ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. 080“Άγιος Ευστράτιος” έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι του 

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα*

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε (27/3/2024) το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία παρουσιάζονται και από την Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας το 2023 αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2022. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η αύξηση αυτή είναι υπερδιπλάσια από τον

Μετάβαση στο περιεχόμενο