Η θεωρία που συνδέει την Ατλαντίδα με την Ανταρκτική

Υποστηρίζει ότι το θρυλικό νησί δεν ήταν κρυμμένο, αλλά σε κοινή θέα τόσα χρόνια

Λίγοι θρύλοι έχουν εξαπλωθεί και διαρκέσει με την πάροδο του χρόνου σε ολόκληρο τον πλανήτη όπως αυτός της Ατλαντίδας -του πολιτισμένου έθνους που λέγεται ότι έγινε αλαζονικό και καταστράφηκε μετά από θεϊκή παρέμβαση. Υπάρχει, λοιπόν, μια θεωρία που συνδέει τη χαμένη Ατλαντίδα με τη σημερινή Ανταρκτική.

Η ιστορία της Ατλαντίδας έγινε γνωστή κυρίως από μεσαιωνικούς Ευρωπαίους συγγραφείς, όπως ο Πλάτωνας, με το grunge.com να αναφέρει βάσει της Britannica ότι η ιστορία πιθανότατα διαδόθηκε μέσω Αράβων γεωγράφων, μεταφέροντάς την από στόμα σε στόμα σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα.

Πώς διαδόθηκε ο μύθος της Ατλαντίδας

Καθώς η ιστορία περνούσε από το ένα έθνος στο άλλο, ο μύθος της Ατλαντίδας επηρέασε κόσμους τόσο πραγματικούς όσο και φανταστικούς, σαγηνεύοντας ποιητές, ονειροπόλους και πολιτικούς. Η ιδέα μιας ουτοπικής κοινωνίας να ξεφύγει από τον έλεγχο ως αποτέλεσμα της δικής της αλαζονείας και να καταστραφεί από τον Θεό, προκαλεί, έτσι κι αλλιώς, ίντριγκα ανεξάρτητα από τη γλώσσα που λέγεται.

Για πολλούς ανθρώπους, λοιπόν, η αναζήτηση αυτής της βυθισμένης πόλης είναι μια πραγματική προσπάθεια. Σύμφωνα με το Discover Magazine, αυτή η αναζήτηση συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με πολλούς να έχουν θεωρήσει ότι η Ατλαντίδα είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, οι Βερμούδες ή ακόμα και η Αμερική. Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι μια θεωρία που κέρδισε την προσοχή του κοινού για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν η αντίληψη ότι η Ατλαντίδα είναι η Ανταρκτική.

Η θεωρία που συνδέει την Ατλαντίδα με την Ανταρκτική

Στα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν στην αναζήτηση της χαμένης πόλης της Ατλαντίδας, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες αναφορικά με αυτή. Σύμφωνα με το grunge.com, ο Πλάτωνας περιέγραψε την Ατλαντίδα ως «ένα νησί μεγαλύτερο από τη Λιβύη και τη Μικρά Ασία μαζί». Η ακριβής τοποθεσία του είναι ίσως σκόπιμα ασαφής, καθιστώντας το ένα καυτό θέμα μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι υπάρχει.

Ανταρκτική

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι καταστράφηκε μέσω μιας σειράς σεισμών και πλημμυρών έπειτα από θεϊκή παρέμβαση -αν κάτι από αυτά συνέβη καθόλου. Για το λόγο αυτό, πολλοί λάτρεις της περιπέτειας ξεκινούν την αναζήτησή τους για την Ατλαντίδα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Ωστόσο, ο γνωστός συγγραφέας και καθηγητής Τσαρλς Χάπγκουντ πίστευε ότι το θρυλικό νησί δεν ήταν κρυμμένο, αλλά σε κοινή θέα τόσα χρόνια και από την οπτική του αυτό ήταν ένα άλλοτε εύκρατο νησί που εκτοπίστηκε ως αποτέλεσμα της μετατόπισης του φλοιού της Γης. Πίστευε, λοιπόν, ότι αυτό το νησί ήταν η Ανταρκτική, αναφέρει το grunge.com.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Χάπγκουντ, η οποία παρεμπιπτόντως υποστηρίχθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Ανταρκτική ήταν κάποτε ένας τροπικός παράδεισος και το σπίτι της προηγμένης ουτοπικής πόλης της Ατλαντίδας. Όταν ο φλοιός της Γης μετατοπίστηκε απότομα, η άτυχη Ατλαντίδα εισήλθε στην παγωμένη ατμόσφαιρα που γνωρίζουμε ως σύγχρονη Ανταρκτική. Εάν η θεωρία του Χάπγκουντ διατηρούσε το νερό, οι πολίτες και τα τεχνουργήματα της Ατλαντίδας πιθανότατα θα σφηνώνονταν μεταξύ στρωμάτων αρκτικού πάγου. Η πιο πρόσφατη γνώση μας, ωστόσο, για την τεκτονική των πλακών καταρρίπτει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την πρόταση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που την πιστεύουν, αναφέρει το grung.com.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παραίτηση του Πρόεδρου ΔΣ/ΜΤΣ-ΝΙΜΤΣ ζητά η ΠΟΕΣ

Αρ. πρωτ. 1083/2024 Αθήνα,  3 Οκτωβρίου 2024 ΠΡΟΣ:  Αξιότιμο Πρόεδρο ΔΣ ΜΤΣ κ’ ΝΙΜΤΣ Κύριε Πρόεδρε. Η Ομοσπονδία μας κατά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αποδέκτης πάρα πολλών παραπόνων συναδέλφων μας (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), οι οποίοι μας μεταφέρουν τους προβληματισμούς αλλά

Ανάγκη βελτίωσης υποδομών σε 102 λιμάνια

Αναγκαία χαρακτηρίζει τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα βασικότερα λιμάνια της χώρας με καθημερινή χρήση και με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Παναγιώτης Γιγής. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ

To νέο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου (ΦΕΚ)

Σε συγκρότηση σε σώμα προχώρησε το νεοσύστατο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου, μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου. Το Λιμενικό Ταμείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στην «περιουσία» του μετά την εξαίρεση της πώλησης του Λιμένα Ηρακλείου στον Grimaldi,

Ελληνικό παράδοξο: 4 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα από το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους με τα περισσότερα να είναι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και φτωχά νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει μελέτη του ΚΕΠΕ για την επίπτωση του πληθωρισμού στα νοικοκυριά, ο βαθμός υπέρβασης των καταναλωτικών δαπανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο