Η τιμή της αμόλυβδης καίει τα νοικοκυριά, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση φόρων

Αύξηση 27,5% καταγράφει σε ετήσια βάση η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, με το μηναίο κόστος για την προμήθεια καυσίμων να είναι κατά 60 ευρώ υψηλότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέλθει από τα 1,437 ευρώ ανά λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 , στο 1,833ευρώ ανά λίτρο σήμερα, σημειώνοντας μέση αύξηση κατά 27,55%.

Στην πράξη, ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο πριν από δέκα μήνες φούλαρε με 71,8 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει σήμερα απαιτείται δαπάνη 91,6 ευρώ.

Με την παραδοχή πως ο μέσος οδηγός φουλάρει τρεις φορές το μήνα το όχημά του, το μηναίο κόστος προμήθειας καυσίμων από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 60 ευρώ σε μηναία βάση. Δηλαδή ο μέσος καταναλωτής πληρώνει σήμερα, σχεδόν όσο θα κατέβαλε για τέσσερα γεμίσματα στην αρχή του 2021!

Τιμή Βενζίνης Δαπάνη ανά γέμισμα Μηνιαία δαπάνη
Φεβρουάριος 2021 1,437 71,85 215,55
Φεβρουάριος 2022 1,8332 91,65 274,95,8

Το πρόσθετο κόστος καυσίμων συνεπάγεται σε ετήσια βάση μια επιβάρυνση της τάξης των 720 ευρώ, ήτοι όσο είναι σήμερα οι μηνιαίες αποδοχές κάποιου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος τού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 50% στη βενζίνη και κατά 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης και έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Σήμερα ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Μια μείωση κατά 50% θα οδηγούσε τον ΕΦΚ στα 350 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου. Η παρέμβαση αυτή θα είχε δημοσιονομικό κόστος 380 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Αλλά θα οδηγούσε σε ένα όφελος κατ΄ ελάχιστον 20 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή ή 8 ευρώ το γέμισμα.

Να σημειωθεί πως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο».

 

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας